Rodman Muse 54 – predstavitev

Author: Share:
V času splitskega sejma smo imeli priložnost podrobneje spoznati motorno jahto tipa “fly bridge”, ki sliši na ime Rodman Muse 54. S svojo dolžino, ki preko vsega doseže skoraj 17 metrov pa že spada med večja plovila, ki si jih lahko privošči le elita. Španska ladjedelnica Rodman slovi po trdnih plovilih namenjenih polprofesionalni rabi, s serijo Muse pa vstopajo v svet luksuza. Za razliko od ostalih bratov Rodmanove družine, ki so orientirana bolj ribiško, tukaj nikjer ne vidiš plastike in cenenih materialov. Vse je na svojem mestu in ob detajlnem pregledu me je barka izjemno presenetila, z lahkoto pa tudi rečem, da je v svojem razredu po kvaliteti izdelave in uporabljenih materialih v samem vrhu.

Na daleč je bočna linija barke precej podobna nekaterim konkurentom, kar je tudi logično, saj v takem konceptu nimaš kaj odkrivati “tople vode”. Vseeno pa ima Rodman Muse 54 nekaj posebnega, ki ga naredi drugačnega. To so steklene površine, ki so oblikovane moderno in zelo poživijo izgled barke. Kot prvo je to okroglo bočno okno z vertikalno prečko, skozi katerega pogled v okolico iz njegove kabine seže lastniku barke. Enako bočno okno je na obeh straneh. Druga posebnost pa so bočna okna salona, ki so sestavljena iz treh delov v obliki reber. Sredisnki del se lepo zlije z linijo radarskega loka, ki se iz upravljalskega mostička zajeda globoko v plovilo. Kopalna ploščad je po pričakovanjih del trupa, razveseli pa s svojo majhno višino nad vodo. Tako je vstop in izstop kopalcev eleganten in nezahteven, precej pa se omenjeno pozna tudi pri uporabi pomožnega čolniča, saj ga bomo na nizko ploščad z lahkoto dvignili. Kadar pa čolnič ne bo na ploščadi, bomo na njej posedeli in namakali noge v morju, kar je za nekatere redni dopustniški ritual.

Komur barka na zunaj deluje vsakdanje, pa se bo zagotovo razveselil ob vstopu iz zunanjega dela kokpita v salon. Tam nas na levi strani pričaka razkošna sedežna garnitura v obliki črke U, na nasprotni strani pa še manjši dvosed. Iz sedežnega kota nam pogled seže na velik LCD televizor, tako da se za zabavo ni bati. Na tla je položena bogata in debela preproga hotelskega tipa. Vso oblazinjenje je iz belega usnja, ne manjkajo pa tudi manjše blazine v enakem stilu za še boljše počutje.

Po dveh stopničkah se povzpnemo v zgornji del salona, kjer na levi strani najdemo razkošno kuhinjo, v obliki črke L. Oblikovanje pohištva je moderno, oglato, vendar je všečno tudi tradicionalistom. Pod drsnimi vrati najdemo tudi hladilnik, hišnih gabaritov, najbolj zahtevnim bo le malo prenizek. Štedilnik ima 4 steklo-keramične plošče, kar se lepo zlije z ostalim oblikovanjem. Nad štedilnikom je tudi veliko okno, ki bo med kuhanjem še kako dobrodošlo.

Na desni strani povišanega salona pa najdemo tradicionalno krmarjevo domovanje. Preseneti nas zanimivo oblikovana armaturna konzola, ki ima merilnike in navigacijske inštrumente postavljene pod idealnim kotom. Volan je nastavljiv po višini, moti pa njegova cenenost. Na taki barki bi pričakoval kaj bolj luksuznega, vendar pa je zamenjava krmila minimalni strošek. Skrajno desno najdemo še elektronski krmilni ročici Volvo Penta EVC za menjalnika in plin. Zraven so tudi stikala trim flapov, vse skupaj pa je iz skipperjevega sedeža lahko dosegljivo. Originalno je vgrajena tudi kompletna navigacija znamke Raymarine.

Pa poglejmo še v podpalubje, kamor se spustimo po šestih lesenih stopnicah. Na vsaki drugi je za osvetlitev uporabljena LED dioda, ki se odlično vklopi. Za moj okus bi bilo še lepše, če bi LED diodo dodali na vsako stopnico. Da je korak po stopnicah bolj varen in stabilen, pa poskrbi še prijemalo (ograjica) iz poliranega nerjavečega jekla.

Iz manjšega hodnika takoj za stopnicami lahko zavijemo levo, kjer je vhod v lastniško kabino, ki je na sredini barke. Do postelje se moramo spustiti po še dodatnih treh stopničkah, kar nas pripelje povsem na vodno gladino. Postavitev lastniške kabine povsem v sredino plovila in praktično na vodno linijo je vsekakor pametna odločitev, saj se tam plovilo najmanj pozibava. Zakonska postelja je visoko dvignjena od tal in postavljena diagonalno. Sprednja in zadnja stena lastniške kabine je obložena z ogledali, kar optično izjemno poveča prostor. Taka rešitev je nekaterim všeč, spet drugim pa ne, vendar se o tem lahko kupec odloča sam. Kabina je zelo prostorna, ne manjka niti odlagalnih mest, na vsaki strani pa lahko okolico opazujemo skozi prej omenjena okrogla okna. Seveda ima lastniška kabina tudi ločeno kopalnico v katero je vhod samo iz kabine in je namenjena izključno lastniku. To najdemo v zgornjem delu, tako da bo lastnik “moral” iz postelje še po treh stopničkah.

Iz predprostora desno pridemo v kabino za goste, kjer najdemo dve ločeni postelji, po sredini pa ožji prehod.

V premcu je še ena velika kabina z zakonsko posteljo, ki se je zagotovo ne bi sramoval niti lastnik, pa čeprav je manjša kot tista v sredinskem delu barke. Tukaj nam pogled v okolico seže preko klasičnih ovalnih oken na obeh bokih.

Iz prehoda levo pa najdemo še kopalnico za goste, ki ima enako kot lastniška ločen tuš s steklenimi vrati. V obeh najdemo tudi zanimivo oblikovan tuš iz nerjavečega jekla. Kopalnica za goste ima vhod samo iz hodnika, kar je tudi prav, saj jo koristijo tisti v premčni, kot tudi bočni kabini.

Po stopnicah obloženih s tikovino se povzpnemo še na upravljalski mostiček ali popularno fly-bridge. Tla so plastična, vse kar vidimo je belo. Na prvi pogled sicer ne daje vtisa luksuza, vendar je oblikovanje z striktno z belo barvo pametna rešitev, saj nam vsaka druga barva samo poviša temperaturo “bivanja” na soncu. Na levi strani fly-a je osvežilni kotiček, na desni pa upravljaška konzola. Na njej najdemo osnovne inštrumente motorja, ter tudi kompletno podvojeno navigacijo. Pred krmarjem so blazine za sončenje, enako pa tudi na zadnjem delu fly-a. Tisti, ki si želijo poležavanja na žgočem soncu bodo tu zagotovo prišli na svoj račun, ostali pa bodo raje spili kakšno pijačo v senci pod bimini tendo ali še bolje v hladu spodnjega salona.

In ko mislimo, da smo videli že vse, se odkrije še ena kabina. Ta ima vertikalni vhod pod klopjo v zunanjem delu kokpita. Sicer majhna in utesnjena, vendar notri je prostor za skipperja in hosteso, seveda pa imata tudi ločen manjši WC. Ta kabina bo verjetno bolj služila za dodatno skladišče, saj si na 54 feet-ni barki le malo lastnikov privošči še skipperja.

Za pogon predstavljene barke sta skrbela dva motorja Volvo Penta D12, vsak s po 715 KM. To je sicer najmočnejša izvedba in tudi pametna izbira, saj je motor med plovbo tako obremenjen le minimalno. Na voljo je tudi podobno močna varianta z motorji Caterpillar C12 z 2 x 705 KM, ali pa osnovna izvedba z Volvo Penta D9, ki dajejo malce preskromnih 2 x 575 KM.
Motor D12 je sodoben vrstni turbo 6-valjnik s tehnologijo vbrizga goriva po skupnem vodu. Za prezračevanje motorja skrbijo 4 ventili na valj, vse skupaj pa iz 12,1 litra delovne prostornine iztisne 715 KM pri 2300 vrt/min. Moč je preko menjalnikov in direktnih togih gredi speljana na propelerja.

Tehnični podatki o plovilu:

Dolžina čez vse:            16,90 m
Širina: 4,72 m
Masa plovila: 20.000 kg
Št. kabin / kopalnic: 3 / 2
Rezervoar goriva: 2.500 l
Rezervoar vode: 650 l
Motorji: 2 x 715 KM

Rodman Muse 54 je kvalitetno plovilo in če si želite fly bridge barko dolžine okrog 50 čevljev, obvezno “vrzite” oko tudi na prikupnega in zapeljivega španca. Izdelava je kvalitetna, enako je moderen tudi design. In ko se že odločamo za nakup plovila, vedno pridemo tudi do cene. Ta je v tem segmentu proti konkurenci relativno ugodna, kar še zdaleč ne pomeni, da je Rodman Muse poceni, je pa s ceno okrog milijona EUR zagotovo zelo konkurenčen.

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Vabilo Marinada 09

Next Article

Vabilo Internautica 2009

Pogledajte ostale članke