1. ruta Morjeplovec.net

Author: Share:
Člani kluba Morjeplovec.net smo se odločili in med 25. in 28. junijem tudi odpluli na 1. ruto Morjeplovec.net. Pričakovanja so bila velika, prijavljenih pa je bilo tudi cel kup plovil. Na ruti smo moči združili tako majhni, kot veliki, motornjaki in jadralci, si pomagali in uspešno končali podvig. V štirih dneh smo tako prepluli okroglih 160 NM, kar zagotovo ni malo. Da je bilo to možno, je v prvi vrsti zaslužno vreme, ki nam je vse dni dobro služilo, ne smemo pa zanemariti volje in navdušenja vseh udeležencev.

Ruta se je uradno začela na Krku v mestu Punat. Od tu smo pluli mimo mesta Krk, od tu na severni rt otoka Cres in nato južno proti Cresu. Iz mesta Cres nas je pot vodila proti Osoru in naprej v uvalo Jadriščica pod Punta Križo, kjer nas je čakala večerja v gostilni Pogana, proti jutru pa tudi spanje. Naslednji dan smo odrinili proti Lošinju in naprej med Ilovikom in Sv. Petrom proti Silbi. Iz Silbe smo krenili na Olib, kjer se je z obilno večerjo zaključil drugi dan poti. Tretji dan smo iz Oliba odpluli proti Novalji na Pagu, od tu v mesto Rab in nazadnje v Supetarsko Drago, kjer smo imeli cilj tretjega dne. Za zadnji dan nam je ostala le še kratka etapa nazaj do Krka.

Še zadnje priprave na štart tistih, ki smo začeli v Puntarski dragi pri Sv. Dunatu. Obiskala sta nas tudi dva para, ki jih je zanimalo kako Morjeplovci izgledamo v živo. Prvi par je prišel iz Maribora, drugi iz Ljubljane.

V Maxi bar-u pri Alenu spijemo še zadnjo pijačo in zapustimo Dunat.

Prve štiri barke so krenile. Počutimo se nekako tako, kot se je verjetno Kolumb, ko je odhajal na pot proti novemu svetu.

Seveda na poti ni šlo brez tehničnih težav. Vse so bile k sreči manjše, tokrat samo smeti v dovodu goriva. Pet minut čiščenja in že smo hrumeli dalje.

Že pred Krkom in nato na severnem rtu Cresa se nam pridruži še nekaj članov. Tako postanemo že resna pomorska “divizija”.

Zvečer zaplujemo čez osorsko ožino in kmalu za tem dopolnimo gorivo na bencinski črpalki v Nerezinah. Prijazen uslužbenec na Tifonovi črpalki nas je samo začudeno gledal. Naval na bencin je bil res velik.

Prvi dan smo večerjali v uvali Jadriščica v gostilni Pogana. Naš član Polanc je blestel z zastavo Morjeplovec, saj tako velike nima prav nihče!

Nekaj udeležencev se je odločilo podati tudi na lepo pot iz uvale Sv. Ante v mesto Silba. Vročina je bila takrat neznosna, smo jo pa delno omejili vsaj s hladnim pivom v eni od silbinih gostiln.

Na Olibu so se naši člani jadralci vezali skupaj.

Pohod proti gostilni na Olibu je bil prekrasen, vmes pa nas je počakal tudi aperitiv.

In smo se počasi zbrali pri večerji, ki je bila najbolj številčna na ruti, ni pa bila zadnja.

Del ekipe se je slikal tudi v Novalji na Pagu pred bencinsko črpalko.

V Supetarsko drago je naslednji dan z Olib-a pred motornjaki priplul naš jadralec z vzdevkom “Car”.

Spet se veselimo večerje, tokrat res zadnje skupinske.

Do gostilne pa vodi en “bataljon” stopnic in v večerni sopari s težavo prisopihamo do vrha.

Spet smo bili zadovoljni in debata se je zavlekla dolgo v noč, pardon jutro.

Tisti najbolj vztrajni še zadnjič nazdravimo, potem pa spat.

Bilo je lepo, kaj lepo, bilo je nepozabno, s tem pa smo se na koncu strinjali prav vsi udeleženci 1. rute Morjeplovec.net. Strinjali smo se tudi, da prva ruta zagotovo ni bila zadnja in da mora to postati tradicija. Marsikdo je na ruti doživel veliko novega, spet drugi je utrdil svoje znanje in samozavest ter bo tud sam plul bolj suvereno… Vsak ima svojo izkušnjo, vsi pa imamo na koncu pozitivno!

Izjemno je tudi to, da smo se na ruto odpravili lastniki zelo različnih plovil, med motornjaki smo imeli najmanjšega gumenjaka dolgega 4,5 m in največje plovilo, že kar športno jahto dolgo slabih 14 metrov, z nami so bile tudi 4 jadrnice dolžine med 10 in 12 metri… Združili smo po mnenju marsikoga nezdružljivo in podrli stereotipe, da jadralci in motornjaki ne sodimo skupaj! Nekdo je šel na pot sam, drugi s punco, tretji s prijatelji, četrti z ženo in peti s celo familijo… Imeli smo se odlično ne glede na to s kakšnim plovilom in kakšno posadko je kdo plul, zmagala pa je ideja, da nas vse skupaj veže ljubezen do morja. Vsak od udeležencev ima tudi svoje občutke in slike, vse to pa si lahko ogledate na Forum-u.
Skupaj smo ob večerji doživeli tudi enega od veličastnih sončnih zahodov, ki nam bodo za vedno ostali v spominu.

Se vidimo na 2. ruti Morjeplovec.net v juniju leta 2010!

besedilo: Sandi K.
foto: udeleženci 1. rute Morjeplovec.net

Previous Article

Galeon 325 Open & Hardtop

Next Article

Zimovanje plovil na Štajerskem

Pogledajte ostale članke