2. martinovanje Morjeplovec

Author: Share:
V soboto smo se Morjeplovke in Morjeplovci odpravili na Martinovanje na štajerski konec. Zopet je bil organizator srečanja, poučnih ogledov in krasne zabave naš član Rabuni, lokacija srečanja pa se je iz lanskoletnega Ljutomera preselila v Rogaško Slatino. Tako smo praznik sv. Martina skupaj preživeli že drugič, kar bo sedaj zagotovo postala naša vsakoletna tradicija.

Tokratno srečanje ni bilo samo zabava, temveč se je celota začela že zgodaj popoldan. Zbrali smo se v Rogaški Slatini in potem skupaj odšli na bližnji hrib z vinogradom in kletjo (gorco) v kraju Negonje. Na posestvu g. Iva Mijoška smo najprej uživali v čudovitem pogledu v dolino proti Rogaški Slatini in naprej proti hrvaškim zagorskim gričem…

Gospod Mijošek nas je zelo toplo sprejel in nam dal v degustiranje nekaj njegovih najboljših vin. Med pokušino smo si lahko ogledali še manjšo klet, ki je namenjena prikazu kletarjenja in obisku turistov ter bi ji lahko rekli tudi maketa. Vseeno pa tukaj najdemo prelepe sode in ogromno priznanj za mijoškova vrhunska vina.

Doživeli smo tudi presenečenje, ko je naš Rabuni pokazal kako pravi strokovnjak odpira šampanjec z mečem. Ni kaj, Rabuni, ti si pravi vitez! Natančen zamah…

… in steklenica je odprta! V steklenici pa odlično belo vino sorte Chardonnay, ki se po klasični metodi spremeni v mijoškovo Afroditino penino.

Na posestvu Mijošek stoji tudi kapela, ki kaže vse znake majhne cerkvice. Postavljena je bila po letu 2000, ko so mijoškova vina dosegla vrhunske rezultate na tekmovanjih v Gornji Radgoni, najprej prvo mesto za dve mladi vini, potem že naslednje leto prvo mesto za penino Afrodita, še leto kasneje pa za čudoviti Traminec.

Ko smo se spustili nazaj v Rogaško Slatino naših ogledov še zdaleč ni bilo konec. Najprej smo odšli na ogled kozmetičnega proizvajalca Afrodita, kjer so na svoj račun prišle predvsem naše boljše polovice. Sprejelo nas je prijazno osebje, za konec pa nas je pozdravila tudi direktorica podjetja ga. Danica Zorin Mijošek.
Od tu smo se podali še v Steklarno Rogaška. Tukaj smo lahko izvedeli nekaj malega o proizvodnji stekla in si kasneje ogledali tudi proizvodnjo pihanega stekla. Mojstri pihanja in oblikovanja silicijeve taline so nam vsem ostali v spominu!

Dan se je prevesil v večer in odšli smo v restavracijo Sonce, kjer nas je čakala večerja in nadaljnja martinova zabava. Tu se nam je pridružilo še nekaj zamudnikov, ki niso utegnili priti že popoldan.

Otvoritev večerje in zabave je seveda pripadla našemu Rabuniju, ki je zopet dokazal, da je odličen govorec. Ob enem je med otvoritvenim govorom 2. martinovanja napovedal že 3. martinovanje prihodnje leto! Morjeplovci, pripravite se!

Nekaj malega sem za otvoritev povedal tudi sam, predvsem pa je zahvala letela na vse člane, ki so zvesti od prve vključitve, nekateri tudi že skoraj štiri leta! Ob enem sem vse spomnil, da smo pred enim tednom dosegli 2000 članov, kar je izjemna številka in nam jo lahko zavidajo prav vsi! Morjeplovci, ostajamo največji, ostajamo zvesti!

Zabava se je pričela, da pa nam ni bilo dolgčas, je poskrbel duet z lepimi dalmatinskimi pesmimi, ki so nas zabavale že lansko leto.

Kmalu so na mize začele prihajati lično okrašene dobrote kuhinjskih mojstrov.

Še zdravica in večerja se lahko prične!

Eno od sten v restavraciji so za naš namen okrasili s slikami z morjeplovsko tematiko. Pohvala za čudovito idejo!

Kmalu so nas obiskali tudi lokalni folkloristi, v pravih štajerskih narodnih nošah (karirasta srajca in moder predpasnik “fertah”), ki so prikazali krst mošta, ki postane vino.

Seveda so imeli folkloristi s sabo tudi “župnika”, ki je opravil obred krsta mladega vina.

Na plesišču so led prebili folkloristi, ki so nas počasi vključili medse in plesni del zabave se je lahko pričel…

Kaj zapisati za konec? Bilo nam je več kot lepo, kar pa sploh ni bilo presenečenje, saj smo vedeli, da bo naš Rabuni pripravil zabavo kot se spodobi. Za konec samo še zahvala vsem, ki ste se udeležili srečanja, posebna zahvala našemu Rabuniju za celotno organizacijo in izjemno izpeljano poučno popoldne in kasnejšo zabavo. Zahvala tudi g. Mijošku za prisrčen sprejem z degustacijo njegovih vin, hvala Kozmetiki Afrodita, da nam je približala izdelavo kozmetičnih izdelkov, hvala tudi Steklarni Rogaška, ki nam je omogočila obisk proizvodnje. Za konec prisrčna zahvala našemu bandu, ki nas je zabaval dolgo v noč in pa osebju restavracije Sonce, ki je pripravilo odličen ambient in slastno večerjo.

Mnogi od udeleženih na srečanju so svoje občutke in zahvale zapisali ter zraven prilepili še kakšno sliko tudi na forumu. Povezava do teme na Forumu.

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Novost Delphia 1050 Escape

Next Article

Salon Nautico Barcelona 2010

Pogledajte ostale članke