Adriatic Boat Show 2012 – Šibenik

Author: Share:
V nedeljo so zaprli vrata mladega hrvaškega sejma v Šibeniku z imenom Adriatic Boat Show. Sejem je bil najprej pozicioniran v jesenski čas leta, lani pa so ga odpovedali in prestavili na letošnjo pomlad. Razlog za to so bile predvsem zamude pri gradnji nove marine Mandalina za megajahte v kateri sejem dejansko poteka. Na koncu se je premik termina izkazal kot pravilna poteza, saj je spomladanski čas precej primernejši za dejavnost, ki jo z veliko žlico zajema Adriatic Boat Show.

Sejem je malenkost drugačen in orientiran precej bolj na profesionalne obiskovalce. Seveda je zanimiv tudi za povprečnega sprehajalca in ljubitelja navtike, vendar gre tukaj za drugačen dogodek. V preteklih letih je ABS veljal samo za enega od mnogih hrvaških navtičnih sejmov. V kriznih časih bi zagotovo propadel, vendar pa je vodstvo naredilo nekaj ključnih potez, ki so se pokazale kot odlične. Orientirali so se na ponujanje posla, promoviranje, iskanje agentov, promocijo charteriranja velikih jaht, posadk in podobnega. Vse to jim omogoča nova marina, ki je na Jadranu edina primerna tudi za privez mega jaht. Definitivno so del pogače odrezali bližnjemu sejmu v Splitu, ki je včasih veljal za tistega z največ velikimi plovili, vendar pa je v zadnjih letih močno stagniral. To priložnost so hitro zgrabili pri ABS in goste iz tujine privabili namesto v Split, kar v Šibenik.
Posebno zanimiv je bil dogodek “Yacht Hop”, prvi v regiji, kjer so ponudili druženje lastnikov jaht, posadk in agentov na megajahtah v družbi vrhunskih gurmanskih užitkov, ki jih je podprlo dobro domače vino.

Poleg same razstave pa se je organizator zelo potrudil pri organizaciji spremljevalnih dogodkov. Vsak dan so potekale profesionalne konference kjer so promovirali hrvaški turizem, jahte za najem, posadke, marine in naravne lepote. V času sejma je potekal tudi 2. navtični forum, kjer so predstavili več problematičnih področij in o njih diskutirali s predstavniki ministrstev. Prisoten je bil tudi veleposlanik Poljske, ki je prikazal Poljske izkušnje v navtični industriji po vstopu njihove države v območje EU.

Lahko bi zaključili, da je namen sejma povezati niz gospodarskih subjektov med seboj in jim omogočiti boljše pogoje dela. Tako so na eni strani profitirali agentje, na drugi pa tudi posadke, marine in lastniki vrhunskih restavracij namenjenih petičnim gostom. Drugi del je klasični sejem, kjer smo lahko videli različna plovila od tistih majhnih in dostopnih skoraj vsakemu žepu, do takih vrednih nekaj milijonov eurov.

Sejem se je močno orientiral tudi na promocijo hrvaškega turizma, lepot in gastronomije. Tako so bila prisotna različna lokalna društva, turistične zveze, folklore, pridelovalci vin in predstavniki nacionalnih ter naravnih parkov.

V “civilu” si je sejem ogledalo tudi nekaj znanih osebnosti, med njimi tudi svetovno znani pianist Maksim Mrvica, ki bo ravno danes zvečer nastopil tudi v ljubljanskih Križankah.

Enako dobro je bilo poskrbljeno tudi za večerno zabavo, kjer so nastopili domači šibenski funky pop rock glasbeniki s čudnim imenom Ti Ritu Piri Pip. Skupina je v zadnjem času postala izjemno popularna, njen prvenec pa je dobil same dobre kritike. Goste je zabavala tudi klapa Solaris iz Šibenika, za glavno fešto sejma pa je poskrbela splitska legenda glasbe, Marijan Ban, ki vedno dvigne na noge še tako utrujene obiskovalce.

besedilo: Sandi K.
foto: ABS Press Release

Previous Article

Honda vikend na ptujskem morju

Next Article

Išče se jadralna ekipa za B/ONE 23

Pogledajte ostale članke