Adriatic Boat Show 2013 – Šibenik

Author: Share:
Šibenski sejem z imenom Adriatic Boat Show je doživel že mnogo sprememb in vsako leto nas preseneti z nečim novim. Zgodovina sejma ni njegova odlika, saj smo letos lahko videli (šele) njegovo 5. ponovitev. Kljub temu je to sejem z nekim potencialom. Predlani je na stari jesenski termin odpadel in so ga prestavili na lansko pomlad. Letos so zadržali termin, se je pa zato spremenila lokacija. Sejem se je namreč iz marine NCP preselil na samo Rivo v center Šibenika.

Na sejmu je letos po podatkih organizatorja nastopilo 70 razstavljavcev iz različnih držav. Kot že leta poprej so sejem krasile jahte s stalno posadko, ki so namenjene najemu petičnih gostov. Letos smo na sejmu lahko našteli kar 26 takšnih mega jaht! S prestavitvijo lokacije v center mesta so pridobili vsi. Marina v Šibeniku je namreč precej odmaknjena in kot taka precej nezanimiva za obiskovalce. V centru mesta pa je dogodek zaživel v novi dimenziji. Ob vsem tem je veliko pridobilo tudi samo mesto Šibenik, saj je to dogodek, ki privabi veliko ljudi, ki radi tudi zapravijo kak “cekin”…V sklopu sejma je potekalo tudi kup postranskih aktivnosti in konferenc. Največja med njimi je bil navtični forum na katerem se je letos razpravljalo predvsem o vstopu Hrvaške v EU in kakšne spremembe vse prinaša njihovo članstvo. Na koncu so si bili udeleženci foruma edini, da za hrvaški navtični turizem prihaja novo obdobje in da bo na koncu vse to pomenilo samo dodatne možnosti razvoja.

Največje plovilo na sejmu je bila motorna jahta Penny Mae, ki je jemala dih s svojimi 42 metri dolžine. Na njej so pripravili tudi posebno zabavo v sodelovanju gostincev iz Murterja in vinskih kleti iz Pelješca in domačega Šibenika. Na dveh identičnih jadrnicah Grand Soleil 39 je v organizaciji NCP & Mare potekala Match Race tegata, ki je popestrila dogajanje.

Sejem je tudi letos ostal malce drugačen in kot tak zanimiv, saj na Jadranu nima prave konkurence. Njegov koncept je že od začetka delno profesionalni, delno pa turistični. Tako se po tem sejmu med obiskovalci “potikajo” tudi različni agenti in posredniki pri najemu večjih plovil, organizatorji posadk, predstavniki večjih turističnih agencij in podobno. Naslednji pomemben segment sejma je promoviranje domače hrvaške male brodogradnje in promoviranje Šibenika kot navtičnega centra.

Organizator nas je ob koncu sejma povabil na podobno prireditev čez leto dni, torej Adriatic Boat Show 2014, Šibenik.

besedilo: Sandi K.
foto: ABS press release

Previous Article

Majska številka revije Val navtika

Next Article

Nova številka revije Navtika plus

Pogledajte ostale članke