Bonaca prinesla napovedani svež veter

Author: Share:
Istočasno s sejmom v Izoli je prejšnjo nedeljo zaprl svoja vrata tudi povsem svež sejem v Kopru. Organizator ga je poimenoval Bonaca in zraven zapisal precej kontradiktoren slogan “Svež veter“. Sejem je bil daleč od bonace in je res prinesel svež veter na področju sejmov, saj je pod svoje okrilje združil področja navtike, karavaninga, zelene energije in turizma.

Sejemsko prizorišče je bilo na novo koprsko promenado postavljeno prvič. Že takoj po prihodu so obiskovalci lahko videli, da gre za res in da sejem ni muha enodnevnica. Ambient starega dela Kopra v ozadju in novi valobran s sprehajališčem so delovali domače in prijetno. Sejem je na področje navtičnih sejmov prinesel nekaj novega, saj so organizatorji skupaj združili več področij. Takšna odločitev je po mojem mnenju smiselna, saj bo katerikoli striktno samo navtični sejem težko preživel v trenutni situaciji na trgu.
Žal je bila velikost navtičnega dela sejma relativno majhna, vseeno pa smo tam lahko opazili nekaj resnih predstavnikov prodajalcev plovil in navtične opreme.

Hrvaška brodogradnja se je predstavila v lepem številu, vse preko zastopnika Extreme d.o.o. iz Ljubljane. Videli smo lahko SAS-ovi Adriano 36 in Adrio 1002, pa Šibenik 800, Damor 900 ter stare znance naših sejmov plovila Grašo.

Podobno kot na vseh jadranskih sejmih v zadnjih nekaj letih, so tudi tu žal večinoma kraljevala rabljena plovila…

Štajerski Atal d.o.o. je pokazal že poznano plovilo Greenline 33 Hybrid, ki je na sploh najbolj sedlo na takšen kombiniran sejem, saj je pokrilo dve podveji sejma, navtiko in zeleno energijo. Zraven smo lahko videli tudi dva manjša gliserja znamk Chaparral in Regal.

Na suhem smo lahko videli še gumenjake znamk AB marine in Solemar ter delno na suhem in delno v morju še kopico fishermanov GS nautica in Technofiber.

Jucca nautika iz Ljubljane je pokazala odličen športni gliser Sea Ray 240 in pa v morju še plovila Quicksilver.

Močno pomanjkanje na sejmu pa je bilo na strani jadrnic. Edini ponudnik je bilo podjetje Burin, ki je pokazalo jadrnice Elan. Tukaj bo moral organizator narediti še veliko, saj so na pravem navtičnem sejmu vedno prisotne tudi jadrnice in ne samo motorni čolni.

Jadralske barve je na sejmu sicer branila še ena barka, ki pa ni namenjena prodaji, temveč najemu. Gre za čudovito staro jadrnico z imenom May Wind, ki je na novo urejena in obnovljena. Njena notranjost je povsem lesena in nudi neverjetno domačnost in občutek ugodnega bivanja.

Navtična dodatna in obvezna oprema je bila prisotna v kar lepem številu, nekaj v šotoru, nekaj pa na prostem med plovili. Podjetje Alpin NT iz Kranja je ponudilo celovite solarne rešitve primerne za plovila in avtodome. Ob odločitvi vam bodo znali tudi svetovati o primerni velikosti solarnega panela in ustreznega regulatorja zanj.

Stal iz Ljubljane je kot na večini sejmov pokazal celotno njihovo paleto izdelkov za navigacijo in bolj udobno bivanje na plovilu. V njihovi ponudbi so sedaj tudi generatorji znamke Whisper Power, ki so se nekdaj tržili pod blagovno znamko Mastervolt. Sejemska zanimivost je bilo tudi tandemsko sidro, ki je plod slovenskega znanja, zastopa pa ga Stal.

V sklopu sejma sta se odvili tudi dve regati Garmin Cup in pa Max Cup, ki sta popestrili celotno dogajanje.

Absolutno največji del sejma je zasedla veja karavaninga. Obiskovalci so lahko opazovali in si tudi pobližje ogledali veliko število avtodomov, bivalnih prikolic in v zadnjem času vse bolj popularnih mobilnih hišk.

Videli smo lahko tudi nekaj avtodomov svetovnih popotnikov, ki so običajno predelave vojaških in gasilskih delovnih vozil in zmorejo tudi najtežje terene na eksotičnih destinacijah.

Podsklop sejma je bila tudi zelena energija, ki se je v največji meri predstavila preko avtomobilske industrije. Glavni avtomobilski sponzor sejma je bila Toyota, ki je ob enem tudi pionir razvoja hibridnih vozil.

Hibriden je tudi Oplov ponos, ki so ga poimenovali Ampera, sledi pa ji s slovenskim znanjem povsem na elektriko predelani Renault Twingo. Projekt nastaja v sodelovanju Fakultete za strojništvo, Fakultete za elektrotehniko in Fakultete za kemijo.

Na sejmu smo lahko občudovali še dva super-športna avtomobila, ki ju žene samo elektrika in sta trenutno vrh svetovne ponudbe. Gre za Rimac, ki prihaja iz sosednje Hrvaške in s svojimi okroglimi 800 kW moči zmore neverjetne pospeške od o do 100 km/h v manj kot 3 sekundah! Drugi neverjetni enako samo električno gnani avtomobil je Tesla Roadster, ki je malenkost manj športen, vendar je tudi lažji in s svojimi 220 kW še vedno na cesti zmore divje pospeške.

Za konec:
Končni vtis sejma je dober! Ime Bonaca bi pomenilo, da bo vse mirno in dolgočasno, vendar se je očitno bolj prijel drugi del slogana, torej svež veter. Če bi gledali samo navtiko je bila zadeva res malce preveč revna, še posebej zaradi velikega manjka jadrnic oziroma njihovih zastopnikov kot razstavljavcev. Enako smo pogrešali tudi več plovil velikosti med 8 in 12 metri, ki so še dostopna za povprečnega navtika, ki ljubi preživljanje dopusta na barki. Segment manjših plovil je bil relativno dobro pokrit in samo na njega ni večjih pripomb. Združitev več sejemskih sklopov skupaj je zagotovo dobra ideja, še posebej gresta lepo z roko v roki karavaning in navtika, saj se veliko lastnikov počitniških prikolic in avtodomov odloča tudi za nakup manjšega čolna. Ravno s tega vidika je potem lažje razumeti zakaj je bil segment manjših plovil dobro zastopan.
Sama izvedba in organizacija sejma je bila na visokem nivoju in večina razstavljavcev je bila zadovoljna. Tudi obisk sejma je bil zelo dober in daleč nad tistim, kar smo vajeni na samo navtičnih sejmih v zadnjem času. Po podatkih organizatorja naj bi sejem obiskalo neverjetnih 28.000 obiskovalcev, kar je vsekakor svojevrsten rekord.
Celotno sejemsko dogajanje pa so popestrila tudi obsejemska dogajanja. Med bolj zanimive je zagotovo sodil ogled Luke Koper, pa dve regati, konference in forumi, testne vožnje s hibridnimi vozili in tudi koncert hrvaške zvezdnice Severine. Organizator ni naredil samo sejem, temveč je naredil celoten “show”, ki je dogodek dvignil iz običajnega povprečja! Absolutno nesmiselno pa je, da sta se v istem terminu odvila sejma v Kopru in Izoli. Verjetno je nekaj razstavljavcev takšnih, ki bi šlo celo na oba sejma, vendar te možnosti niso imeli. Pametno bi bilo, da bi do naslednje jeseni ustvarjalci obeh ali pa kar vseh treh jesenskih sejmov stopili skupaj in naredili dogodek kot ga poznamo, sedaj lahko rečemo že, pretekle zgodovine.
Sejem Bonaca zagotovo ima prihodnost, ekipa je delno mlada in zagnana, zraven pa je tudi nekaj prekajenih mačkov, ki so organizacije podobnih dogodkov že vajeni iz preteklosti. Poleg tega je k zanimivosti svoje dodal tudi lep ambient koprskega novega sprehajališča in mandrača in prepričan sem, da bomo naslednje leto lahko videli podobno prireditev s popravkom na začetniških napakicah in pa upam tudi s precej večjim obsegom navtičnega dela, še posebej področja jadrnic.

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Impression Sailing Week 2012

Next Article

Gumenjaki Brig iz zaloge 20% ceneje

Pogledajte ostale članke