Internautica 2013

Author: Share:
Letos smo v Portorožu navtični sejem z znanim imenom Internautica lahko obiskali v dveh zaporednih vikendih. Organizator se je za 18. ponovitev odločil narediti spremembo v terminu in tako je sejem trajal dva vikenda od petka do nedelje. Žal je Internautica tudi letos nazadovala, kar je trend vseh navtičnih sejmov zadnjih let. Kljub vsemu se je organizator trudil narediti za povprečnega obiskovalca (kupca) zanimiv obisk.

Za začetek nekaj številk, ki jih je objavil organizator. Sejma naj bi se udeležilo 160 razstavljavcev in ga obiskalo 14.670 obiskovalcev. Glede na lani je to podobna številka, vendar tudi uradno nekaj manjša. Poleg ostale opreme za navtiko smo na sejmu lahko našteli tudi 100 različnih plovil od malih gumenjakov do velikih jaht dolgih skoraj 30 metrov. Organizator se je trudil z dobrimi pogoji za razstavljavce in tudi obiskovalce, vendar obisk vseeno ni dosegel želenega. Očitno bo potrebno počakati še nekaj let, da se stvari normalizirajo in bo sejem kot je Internautica lahko ponovno zadihal s polnimi pljuči.

Za popestritev dogajanja so bile na sejmu odpte tri razstave, prva z naslovom “Čarobni svet školjk”, druga “Svetilniki” in tretja “Življenje na stebrih”. Adrenalinsko popestritev sta pričarala brata Rok in Nac Florjančič, ki sta vsak dan sejma trikrat na dan navduševala obiskovalce s svojimi neverjetnimi akrobacijami na vodnih skuterjih.

Organizatorji so uspešno izpeljali konferenco o razvojnih priložnostih, ki izhajajo iz čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško v luči bližnjega vstopa Hrvaške v EU. Nastopajoči govorci konference so bili: Marin Žužul, predstavnik hrvaškega veleposlaništva v Sloveniji, Denis Hrelja, predstavnik Hrvaške gospodarske zbornice, Silvano Brečević, vodja strokovne skupine na področju pomorstva Hrvaške, Robert Cetina, predsednik strokovne skupine na področju pomorstva Hrvaške in Jasna Softič, predstavnica Mestne občine Piran.

Konferenci je sledil tradicionalni dvig modre zastave v Marini Portorož, v organizaciji društva DOVES–FEE Slovenija. V soboto, 11. maja, so v tiskovnem središču Internautice 2013 podelili tudi letošnje individualne modre zastave uporabnikom in lastnikom plovil v Marini Portorož.

V vrsti razstavljenih motornih jaht, športnih čolnov in jadrnic je bilo mogoče videti tudi nekatera najnovejša prestižna plovila kot sta motorni jahti Ferretti 760 in Pershing 82, največjo – v Sloveniji izdelano motorno jahto, Greenline Ocean Class 70, 25 meterski Dominator 86, najnovejšo kolekcijo motornih jaht Cranchi, nove modele jadrnic Elan, X-Yachts, Bavaria in vrsto manjših športnih plovil in napihljivih čolnov.

17. maja 2013, se je v Restavraciji Laguna v Marini Portorož odvijal Večer razstavljavcev Internautice 2013 s podelitvijo priznanj za Jadransko plovilo leta 2013. Deset članska žirija je letos prvič izbirala Jadransko plovilo leta, na Večeru razstavljavcev pa so organizatorji razkrili zmagovalce. Za priznanja so tekmovala motorna plovila in jadrnice. Organizatorji so tudi podelili nagrade v treh posebnih kategorijah: Naj jadranski proizvod leta, Jadranska osebnost leta in Jadranski navtični projekt leta.
Za Jadransko osebnost leta, to je oseba, ki je v preteklem letu na področju navtike naredila največ v dobro popularizacije in širjenja, je priznanje prejel Slavko Linić, finančni minister Republike Hrvaške, ki je zaslužen za znižan davek na plovila za šport in prosti čas. Cilj te odločitve je bil obdržati plovila na Hrvaškem tudi po vstopu v EU, da bi se dohodki od navtičnega turizma obdržali na sedanji ravni.
Za Jadranski navtični projekt leta je žirija izbrala Adriatic Sea Forum, ki se je odvijal v Trstu 22. in 23 marca 2013. Adriatic Sea Forum je gostil strokovnjake, ki so govorili o povezovanju turizma in navtike v jadranski regiji.

Drugi petek Internautice 2013 je potekala tudi regata Internautica Media Cup 2013, na kateri so se za zmago potegovale ekipe predstavnikov slovenskih medijskih hiš. Zmago in prehodni pokal Internautica Cup si je prijadrala ekipa revije Val navtika, ki jo je vodil Julijan Višnjevec.

V nedeljo, 19. maja, se je na osrednjem prireditvenem prostoru odvijalo še glavno žrebanje nagradne igre Internautica 2013, kjer so izžrebali tudi dobitnika letošnje glavne nagrade, Volkswagen UP!

besedilo: Sandi K., Internautica
foto: Internautica press release

Previous Article

Sea Ray 265 Sundancer

Next Article

Majska številka revije Val navtika

Pogledajte ostale članke