Sejem Alpe-Adria: Salon plovil

Author: Share:
Ljubljanski sejem navtike že nekaj let izgublja na veljavi in vsako leto vidimo bolj bledo predstavo. Letos je sejem izgubil še svoje ime Salon plovil in se povsem skril pod okrilje sejma turizma, ki se je v kompletu vrnil s starim in uspešnim imenom Alpe-Adria. Pričakovanja so bila skromna, pri vstopu v dvorano namenjeno navtiki pa sem ostal brez besed. Dvorana predeljena na pol, razstavljavcev pa le peščica! Sejma praktično ni!

Po začetnem začudenju, kaj je ostalo od nekdaj simpatičnega sejma sem le zbral pogum in nadaljeval. Ko se mi v glavi odvrti film iz preteklih let, mi v oko pade zaščitni znak/logotip letošnjega sejma… Popolnoma enak kot lani! Morska zvezda sredi plaže… Sicer simpatična slika, vendar kaj za vraga ima to z navtiko??? Poleg tega je ta slika na voljo na internetu in jo hitro najdeš v popularnem iskalniku. Torej trud z organizacijo dogodka in medijsko promocijo je bil precej enak ničli s tem pa je rezultat tudi tak kakršen je!

Najprej nas je na vhodu pričakalo podjetje Luxury Marine, ki žal ni na sejem pripeljalo nobenega svojega gumenjaka, so pa predstavili divji vodni skuter Bombardier z 260 KM. Razstavni prostor so si delili s klubom podvodnega ribolova, ki je predstavil opremo za to zanimivo dejavnost.

Od stekloplastičnih plovil smo imeli na voljo le podjetje NAR d.o.o. iz Kopra, ki je predstavilo dva Stingray-a z manjšo kabino in pa dva Beneteau-ja, prvi s trdo streho, drugi pa odprti dnevni čoln.

Podjetje Martin Stipič iz Ljubljane je pokazalo nekaj manjših izvenkrmnih motorjev Honda ter štiri gumenjake AB Inflatables, s tem pa se sejemska zgodba o plovilih tudi zaključuje!

BBS plus iz Pragerskega je predstavilo že poznani Tek Dek in pa edino zanimivo novost sejma SeaDek. Gre namreč za penaste protidrsne obloge, ki so cenejši nadomestek prave in umetne tikovine. Takšne gumasto-penaste obloge so zelo popularne na drugi strani luže, še posebej na hitrih športnih čolnih in pa tudi na različnih namenskih gliserjih za vleko smučarjev in wake-arjev. Razstavni prostor si je podjetje BBS+ delilo s podjetjem Slo Marine, ki ponuja navtična izobraževanja.

Na sejmu smo videli še podjetje Best Boats Yachting, ki se je trudilo kataloško predstaviti plovila, ki jih zastopajo, zraven pa so reklamirali še portoroško Internautico, katere organizirajo v sodelovanju z marino Portorož.
Srednji del hale so zasedla zanimiva lesena plovila v fazi izdelave. Obiskovalci so tako lahko videli kako plovilo nastane s pomočjo reber in oplat. Gradnja lesenih plovil je v zadnjih desetletjih povsem zamrla, se pa očitno v butični izdelavi še vedno skrbno varuje.

Za konec:
Sejem je bil! Vendar kakšen!?!? Organizator se mora močno vprašati kaj je narobe, da kljub izjemno ugodni ceni razstavnega prostora ni uspel privabiti zadostnega števila razstavljavcev. Očitno se je ljubljanska navtična zgodba letos dokončno izpela in čas je za nov veter. To nikakor ne pomeni, da je potrebno organizirati drugi sejem, temveč to, da so štirje sejmi letno za malo Slovenijo enostavno preveč. Kupna moč se je zmanjšala in razstavljavci morajo v teh časih za vsak EUR namenjen promociji premisliti kam ga bodo investirali.

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Sea Ray 21 Jet

Next Article

Nova številka revije Navtika plus

Pogledajte ostale članke