Sejem METS 2009 – Amsterdam

Author: Share:
Os 17. do 19. novembra se je odvijal verjetno eden najboljših tehničnih navtičnih sejmov v svetu, zagotovo pa lahko rečemo, da je to najbolj tehnični sejem v Evropi. Govorimo namreč o specifičnem sejmu, ki ga večina ljubiteljev navtike niti ne pozna, so pa o njem zelo dobro obveščeni izdelovalci plovil in zastopniki navtične opreme. Sejem z imenom METS, ki je dejansko kratica za Marine Equipment Trade Show, se vsako leto odvija v nizozemski prestolnici Amsterdam.

Sejem je obiskal naš član PrimusR, ki je prispeval tudi vse slike, za kar se mu še posebej zahvaljujem! Žal se boste morali sprijazniti z nekaj slabšo kakovostjo slik, saj so vse posnete z mobilnim telefonom, kjub temu pa vam bodo zagotovo pričarale vzdušje na tem tro-dnevnem dogodku v deželi rečnih kanalov in opojnih substanc.

Kot že omenjeno, je sejem nekaj posebnega, saj tam ne boste našli razstavljenih povil, kot smo jih običajno vajeni na ostalih navtičnih sejmih. METS je sejem opreme, ki je nujno ali pa malo manj nujno potrebna za normalno funkcioniranje plovila in na koncu tudi varno plovbo. Tako lahko tam najdemo različne pogonske motorje in menjalnike, zraven pa spadajo seveda tudi propelerji in krmila. Vsako plovilo ima vgrajene še kup električne instalacije, različnih osvetlitev, polnilcev, inverterjev in podobno. Za več svetlobe v notranjosti skrbijo palubna okna različnih dimenzij, seveda pa ne sme manjkati niti vetrobransko steklo. Da se obala ali morje lastniku plovila še bolj približata poskrbijo različne pasarele in pa potopljive/dvižne kopalne ploščadi. Za varnost in zabavo poskrbi še elektronika v obliki GPS ploterjev, fishfinderjev, VHF postaj in različnih Hi-Fi radijskih sprejemnikov ter predvajalnikov CD plošč in MP3 datotek. Za boljši oprijem na palubi in hkrati tudi lepši izgled so na voljo različne umetne teak-ove obloge, ki vse bolj nadomeščajo pravi teakov les. Najbolj razširjen je Flexiteek, se pa tudi tukaj pojavlja konkurenca, ki pa trenutno še ni povsem ob boku. Seveda pa lahko na METS-u najdete tudi vse vijake, izlive in olive, spojke, gelcoate, barve, steklene in karbonske tkanine ter ves drobni material potreben za gradnjo plovila.
Večina obiskovalcev na sejmu so predstavniki proizvajalcev plovil, ki so vedno zainteresirani za novosti zgoraj naštete opreme, sledijo zastopniki določenih znamk v posamezni državi, vmes se najdejo še novinarji in pa nekateri samograditelji. Velike mase obiskovalcev (firbcev) tukaj ni, saj je zadeva precej nezanimiva, če nisi direktno povezan z gradnjo ali vsaj obnovo plovila.

Sedaj pa veselo pregledovanje razstavljene opreme in naprav.

Na sejmu vsako leto podelijo tudi kopico nagrad za najbolj inovativne izdelke. Glavno nagrado z imenom DAME – Design Award METS 2009 je letos dobilo domače nizozemsko podjetje FLIR Systems, prislužili pa so si jo za inovativno termovizijsko kamero, ki omogoča pogled okrog plovila tudi v popolni temi in s tem močno poveča varnost med plovbo. Izdelek sicer ni nov, je pa pri tej kameri posebnost to, da je izjemno majhna, zraven pa pokriva večji vidni kot, kot vse do sedaj poznane izvedbe.

Sejem opreme v Amsterdamu je za eno leto zaprl svoja vrata. Vsi tisti, ki so vas zgornje fotografije premamile in imate namen obnavljati ali celo začeti serijsko izdelovati plovila, pa METS-a ob koncu leta 2010 ne smete zamuditi.

besedilo: Sandi K.
foto: PrimusR

Previous Article

Bennett avtomatski trim

Next Article

Novi Rinker 310 EC za sezono 2010

Pogledajte ostale članke