Slovenian Boat Show, bleda predstava v Izoli

Author: Share:
V nedeljo se je zaprl še en jesenski navtični sejem na naši obali. Slovenian Boat Show je novo ime izolskega navtičnega sejma, ki je letos padel v isti termin, kot nova konkurenca v Kopru. Sejem so organizatorji kljub splošni krizi v navtiki in dodatni konkurenci izpeljali korektno in lepo. Izkušen navtik je med obiskom pogrešal nekaj starega glamurja, ki ga je nudila Izola, vendar časi so pač takšni, da kaj posebej bolje enostavno ni možno.

Ob prihodu pred sejemsko prizorišče sledi prijeten pogled, saj sejem že na daleč izgleda kot sejem in ne samo sprehod čez marino, kar smo lahko videli pred enim tednom v Portorožu. Vhod in seveda tudi obvezna vstopnina. Pravilno! Naključnih sprehajalcev razstavljavci ne rabijo! Na glavnem vhodu stoji šotor, v njem pa nekaj malega ponudbe navtičnih revij, oblačil in opreme. Žal je ponudbe mnogo premalo ter manjka večina zastopnikov opreme!

Naša najstarejša revija Val navtika je prisotna praktično na vseh sejmih in tako njena predstavitev ni manjkala niti v Izoli.

Ker manjka razstavljavcev v šotoru, monotonost delno popestri “artikel”, ki je sodeloval na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu.

Ob izhodu iz šotora pridemo na majhen razstavni plato, ki ga je organizator uspel lepo popolniti. Videli smo lahko nekaj opreme, popularna držala za bokobrane Fendergrip, vodne skuterje in nekaj gumenjakov.

Lepo izbiro za potencialnega kupca manjših čolnov je imelo podjetje NAR d.o.o. iz Kopra, ki je pokazalo plovila Stingray in Beneteau.

Podjetje JJK d.o.o. je pokazalo sedaj že poznane italijanske gumenjake Motonautica Vesuviana. Prvi se je razkazoval na prikolici, drugi pa v svojem naravnem okolju, v morju.

S tem pa se suhi del platoja počasi konča in v morju smo lahko opazovali nekaj večjih lepotic. Žal pa od plovil v morju praktično nobeno ni bilo novo. Sicer povprečni obiskovalec dobi občutek, da gre za nova plovila in vmes kakšno rabljeno, vendar je resnica za izkušeno oko precej drugačna. Takoj na začetku smo lahko videli bočno privezana jeklena Linssen 500 in Linssen 470.

Isti zastopnik, Cantal marine d.o.o., je pokazal še čudovito aluminijasto jahto Wim van der Valk, ki jo ženejo sodobni pogoni Volvo Penta IPS, tokrat v izvedbi 3 x IPS600. Zelo zanimivo je kaj takega videti v barki, ki ima kovinski trup!

V morju smo lahko videli še nekaj severnjaških Windy-jev in čudovita Dominatorja.

TTY iz Ljubljane je predstavil svoj železni repertoar jadrnic Bavaria, zraven pa tudi motorno Bavario 28, ki s primerno ceno in prostornostjo lovi kupce manjših cruiserjev.

V paviljonu na travi smo lahko videli tudi dva gumenjaka Zar.

Drugi veliki francoski proizvajalec Jeanneau, je preko zastopnika na ogled postavil nekaj jadrnic in nekaj manjših motornih plovil v morju ter tudi na kopnem.

Bravo Yachting iz Maribora je pokazal manjše gliserje Remus in vse bolj popularno umetno tikovino TekDek.

Še en štajerski razstavljavec AS Boats iz Frama pri Mariboru je nudil čudovito a drago Riviero 3600, na suhem pa manjšega bowrider-ja iz njihove ponudbe Glastron GT205.

Čisto na koncu smo lahko apetite potešili še na nekaj rabljenih plovilih, ki so se tudi prodajala kot rabljena, direktno od bivših lastnikov. Vsekakor je v sejem pametno vključiti tudi to ponudbo, za kar so se v Izoli letos še posebej potrudili.

Za konec:
Izolski sejem je povprečnega obiskovalca po obisku pustil z mešanimi občutki. Vsekakor je razočaral glede na stanje pred nekaj leti, vendar od takrat so se časi spremenili in česa podobnega zagotovo ne bomo videli še vsaj eno desetletje, če sploh še kdaj… Po drugi strani je sejem uspel in mu z lahkoto dodelimo naziv “sejem”. Obiskovalcev je bilo malo, vendar še vedno so to ljudje, ki navtiko že dobro poznajo in jih plovila tudi dejansko zanimajo. Enako tudi že poznajo jesenski termin sejma v Izoli in sem bodo vedno prišli. Na drugi strani so razstavljavci, tudi teh ni bilo veliko, upam pa, da so ujeli vsaj nekaj resnih potencialnih kupcev.

Ko pa sejem pogledaš malo od bliže in z malo bolj izurjenim očesom, se ti vse skupaj malo zameri. Smo res tako nori, da nas “farbajo” z razstavo plovil, nečim lepim, novim in najnovejšim, v resnici pa gledamo samo lepo sčiščene in spolirane barke stare tudi 5 in več let? Če potegnemo primerjavo z avtomobilsko branžo je navtika katastrofa. Tam se namreč točno ve, na Avtoshow-u se naredi “show”, pokaže se najnovejši krik mode, zadnji modeli in velikokrat tudi tisti, ki šele prihajajo na tržišče. Rabljenih vozil na takšnem sejmu ni! Če koga zanimajo rabljeni avtomobili, je sejem za ta namen v osrednji Sloveniji na Cesti dveh cesarjev in to vsako nedeljo dopoldan! Tam se prodajajo vozila stara nekaj let, pa tudi nekaj 10 let…
Na splošno se je začelo dogajati, da na naših sejmih enostavno ne vidiš nič več novega, vendar če bo šlo tako naprej, bo potrebno začeti organizirati sejme, kjer se bo jasno povedalo, da je to sejem rabljenih plovil, podobno kot imajo to naši zahodni sosedi v Latisani in se imenuje Nautilia. Kot sem napisal že zgoraj, na sejmu nikakor niso moteča rabljena plovila, naj bodo, lepo na enem koncu in to jasno označena! Ostali del sejma, ki se mu reče Boat Show, pa zasluži nekaj novega in ne lastniške barke stare 5 in več let!

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Atlantis 34

Next Article

Cannes Boat Show 2012

Pogledajte ostale članke