Zagrebački sajam nautike 2013

Author: Share:
Zagrebački sajam nautike 2013 je novo ime, ki ga poznamo od lani. Pričakovanja? Precej visoka… Pred odhodom na sejem me je tja povabilo kar lepo število slovenskih podjetij, ki so se odločila za razstavljanje pri naših južnih sosedih. In vse to je botrovalo k temu, da sem v Zagreb odšel z velikimi pričakovanji! Zaradi tega lahko potem sledi razočaranje, vendar na srečo ni bilo tako!

Ob prihodu ni bilo skoraj nikakršnega presenečenja! Mogoče me je malo presenetilo to, da so sejem navtike sedaj združili s še tremi sejmi, ki nimajo neke medsebojne sinergije. To so sejem turizma, ki vsaj delno paše zraven, v nadaljevanju pa še sejem hrane ter sejem gostinske opreme. Vseeno pa to ni moteče, saj so razstavni prostori zagrebškega sejmišča ogromni in se takšna dva povsem nekompatibilna sejma z lahkoto ločita. Njun stik smo lahko doživeli le med halama 8 in 8a, kjer smo v eni imeli kuhinjsko opremo za restavracije, v sosednji pa že plovila. Vseeno pa od te točke dalje na navtičnem sejmu ni ne duha ne sluha o gastronomiji, s čimer se je organizator absolutno zelo izkazal in naredil sejem res navtičen, točno tak, kot si ga želimo!
Obiskovalcev je bilo veliko in Zagreb je spet dokazal, da je to praktično zadnji in edini lep ter zanimiv sejem v naših bližnjih koncih. Seveda je slika velikosti sejma v primerjavi s tisto iz pred nekaj let povsem druga, vendar skrčena oblika, kot jo poznamo že zadnjih par let, je tudi letos ostala v enakem obsegu in z dovolj zanimivimi razstavljenimi plovili ter opremo, ki sodi k navtiki.

V Zagrebu smo vedno lahko občudovali plovila, ki si jih realno lahko privošči srednji sloj in ne samo jahte, kot je to navada na tistih bolj “fancy” sejmih. Točno tako plovilo, ki za svoj denar nudi veliko užitkov in nizke stroške vzdrževanja je tudi Delphia 800 Escape.

Naslednja simpatična barčica prihaja iz domačih hrvaških logov, bolj natančno iz Pule. Gre za model Leidi 600, ki pa počasi dobiva večjo sestro Leidi 800, ki bo na voljo kot izvedba z izvenkrmnim ali vgradnim motorjem do 220 kW (300 KM).

Po zgledu konkurence iz istega kraja sedaj tudi Grašo ponuja varianto z izvenkrmnim motorjem. Oznaka plovila je Grašo G696 V, gre pa v resnici za običajnega Graša 19, ki ima predelano krmo in na njej izvenkrmni motor od 30 do največ 140 KM.

Slovensko podjetje CG Navigator s Ptuja je v Zagrebu stavilo na velikega Marinella 26 cabin, ki ga v paru ženeta izvenkrmna motorja Honda, vsak s po 110 kW (150 KM).

Še eno dobro poznano slovensko podjetje je Defens d.o.o. iz Ljubljane, ki je predstavljalo svoje atraktivne gliserje Clear.

Stari dobri znanec zagrebškega sejma je tudi najbolj luksuzen hrvaški proizvajalec plovil Pičuljan. Podobno kot lani so stavili na manjši model in pa na relativno svežega Pičuljan 980. V času v katerem trenutno živimo kupci očitno niso preveč naklonjeni njihovemu največjemu modelu Eleven.

Zanimiva polpodmornica za široke množice prihaja z daljnega vzhoda. Sicer simpatično, vendar se mi zdi, da ta model na Jadranu ne bo požel nekega velikega prodajnega uspeha. Kaj boš s takim plovilom? Verjetno je interesantno edino za najem, vendar je potem zopet vprašanje cene oziroma investicije.

Še eno slovensko podjetje, NAR d.o.o. iz Kopra je pokazalo športne gliserje Stingray.

Gumenjake Grand zastopa Moto-Nautika iz Miklavža pri Mariboru.

Na sejmu smo lahko videli še kup znanih gumenjakov, ki prihajajo od naše zahodne sosede in pa tudi nekaj domačih hrvaških. Manjkali niso niti tisti najbolj luksuzni in najdražji, kot je recimo ZAR, našli pa so se tudi cenejši in super-ugodni izdelki iz Kitajske.

Največji razstavni prostor je zasedla Yamaha, ki je predstavila celotno paleto svojih produktov od divjih skuterjev, preko izvenkrmnih motorjev in agregatov do gumenjakov. Njihov razstavni prostor je dvigal energijo, poleg tega pa so celotno halo rezervirali kot Yamaha halo in vsi čolni, ki so se predstavljali tam, so na krmah nosili motorje Yamaha. Definitivno zanimiva poteza in močno usmerjena v še bolj agresivno širitev trga.

Vgradne motorje Lombardini in VM ter tudi Mitsubishi je s partnerji predstavilo še eno slovensko podjetje Extreme d.o.o. iz Ljubljane.

Prerezan Yanmar? Zanimiv pogled v notranjost motorja, ki pa ima na sebi japonsko le nalepko! Vse ostalo prihaja z južne Bavarske, iz tovarne BMW. Na sliki je prerezan motor z oznako Yanmar BY2-220, ki ga na cesti poznamo v avtomobilih BMW 330d, 530d, X5 3.0d in verjetno še v kakšnem bavarskem produktu. Gre za vrstni 6-valjnik, ki mu gorivo v valje dovaja tehnologija skupnega voda, za pogon odmičnih gredi v glavi in naprej 24-ih ventilov, pa skrbi veriga.

Navtično opremo smo lahko občudovali pri večih že znanih podjetjih. Najprej je tu italijansko-hrvaški Unimar.

Cel kup VHF postaj, generatorje Whisper Power, flape Bennett, desalinizatorje Sea Recovery, povsem nova sidra Wemar in ostalo elektroniko za plovila je pokazal ljubljanski Stal d.o.o.

Meridian projekt iz Zagreba se je kot vedno predstavil z velikim in lepim razstavnim prostorom, na njem pa je bilo vse posvečeno navigacijskim in elektronskim sistemom znamk Lowrance, Simrad in B&G.

Še en slovenski razstavljavec je že dobro poznani Primus R d.o.o., ki je promoviral umetno tikovino Flexiteek in pa novost na našem tržišču, specialna navtična čistila in polirne paste Allegrini. Glede na predstavljeno so produkti Allegrini res zanimivi, kako dobri pa so na daljši rok, predvsem imam tukaj v mislih poliranje, pa bo pokazal čas.

Drugi svetovno poznani proizvajalec umetne tikovine je TekDek, ki ga zastopa še eno slovensko podjetje, BBS+ d.o.o. iz Pragerskega.

Na sejmu ni manjkalo niti opreme za ribičijo in opreme za potapljanje. Na razstavnih prostorih smo lahko videli strokovnjake na teh področjih, ki so znali tudi svetovati.

Na prehodu med halama 10a in 11 se že nekaj let pojavlja tudi nekaj tradicionalnega. Letos smo pri delu obnove lesenega plovila opazovali mojstra “kalafat-a” iz Betine na Murterju, ki se je lotil obnove prave betinske gajete.

Ker v poročilih z zadnjih nekaj sejmov na koncu nisem dodal slik hostes, se tokrat spet vračamo na stara pota. Seveda je glede na prejšnja leta tudi v Zagrebu na razstavnih prostorih primanjkovalo lepih deklet, vseeno pa ni bila takšna “suša”, kot smo je vajeni drugod in s(m)o si obiskovalci lahko vsaj malo napasli oči.

Za konec:
Zagrebški sejem navtike je bil skozi moje oči in skozi oči razstavljavcev vedno dobra izbira, enako pa mislim, da veliko ponudi tudi obiskovalcem. In tako tudi letos ni razočaral, prav nasprotno, mene je prijetno presenetil! Večina razstavljenih plovil je v nekem dostopnem rangu in niso vedno samo nepotešene sanje večine obiskovalcev. Ljubitelji navtike so tam tudi letos lahko našli prav vse od plovil, pa do najmanjšega dela opreme, po čemer zagrebški sejem še posebej izstopa in se z njim ne more meriti niti eden od podobnih nam bližnjih sejmov. Veliko opreme poleg plovil lahko vidiš le v Düsseldorfu in Genovi, vendar to je spet druga zgodba.
Organizator je v Zagrebu ponovno dokazal, da ve kaj dela in na sejem pripeljal cel kup zanimivosti, čeprav veliko konkretnih novosti in premier nismo videli. Povratna informacija je tudi precej velik obisk, s čimer so bili zadovoljni tudi razstavljavci. Težko mi je to napisati, vendar nikakor ne bi bilo slabo, če bi se nekateri naši organizatorji podobnih dogodkov enkrat zapeljali do Zagreba in se sprehodili po sejemskem prostoru. Mogoče bi se kaj naučili! Da je temu res tako, je dokaz tudi veliko število slovenskih ljubiteljev navtike, ki so se sprehajali po zagrebškem sejmišču. Z nekaterimi sem spregovoril par besed in dva od njih sta mi rekla, da je to edini sejem na katerega še prideta…
Zagreb ima garantirano lepo prihodnost in zagotovo se tam vidimo tudi leta 2014!

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Nova številka revije Val navtika – marec

Next Article

Novi model Glastron GT 229

Pogledajte ostale članke