Lastna nepremičnina in turistična taksa

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Če Mar 13, 2008 17:46

Edino dejstvo je, da je tle tolk resnic, kolker nas je. Sicer pa še sami ne vejo kako je prav. Res pa je, da velja edino resnica "možakarja na vespi" z bloki v roki.... :twisted: :twisted: :twisted:

Po podrav vsem in mirno morej.

D.
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Če Mar 13, 2008 21:36

Hvala vsem za informacije - zelo bodo dobrodošle. Bom poročal kako se je izteklo.
Lepo pozdravljeni!
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Pe Mar 14, 2008 08:08

Zdaj pa me zanima čisto konkretno. Ali se torej na podlagi pogodbe oče lahko izkazuje kot lastnik, oz. tisti, ki recimo meni dovoljuje bivanje v apartmaju? Predvsem zaradi pogodbene klavzule, ki izrecno določa, da se prejšnja lastnica odpoveduje kakršni koli pravici razpolganja in jo prenaša na novega lastnika. Najverjetneje se lahko (po moje).

Včeraj zvečer sem malo še pregledal vzorce kuporpodajnih pogodb, ki sem si jih priskrbel pred dvemi leti, ko smo šli v nakup. V vseh vzorcih je namreč poseben člen pogodbe (ki se sklicuje na nepremičninski zakon) v katerem je zapisano "da pogodba nima nikakršnih pravnih učinkov, dokler ne da soglasja k nakupu nepremičnine pristojno ministrstvo". Pravno formalno gledano je do izdaje soglasja taka pogodba glede lastninske pravice nična (kot da ne obstaja), zato so običajno za zavarovanje plačila v nadaljevanju pogodbe zapisane klavzule glede drugih stvarno pravnih pravic "založnega prava" ali "plodouživanja", ki pa se lahko vpišejo v zemljiško knjigo. Tako je bilo sigurno do pred 2 let, ne vem pa, če je sedaj drugače, ker tega več nisem spremljal.

Vsekakor prosim napiši, kako ste zadevo uredili.

LP, D.

Vsekakor me pa zanima vaša izkušnja
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Mar 14, 2008 08:23

Nosiesta.
Mene, čisto osebno, pa zanima nekaj. Kupoprodajno pogodbo torej imate, v zemljiško knjigo še ni vpisan objekt,( če sem te razumel ), kdo sedaj plačuje davek na nepremičnine, elektriko, komunalo. Še vedno prejšni lastnik ali pa že vi , in če plačujete vi , ali že uradno. Prihajajo položnice že na vaš naslov?
LP
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Pe Mar 14, 2008 10:18

Pri nas že vse položnice prihajajo na naš naslov, razen davek na nepremičnine ki pa se verjetno začne plačevati ob vpisu v zem. knjigo.
LP Blaž
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Pe Mar 14, 2008 22:56

atilone napisal/-a:Nosiesta.
Mene, čisto osebno, pa zanima nekaj. Kupoprodajno pogodbo torej imate, v zemljiško knjigo še ni vpisan objekt,( če sem te razumel ), kdo sedaj plačuje davek na nepremičnine, elektriko, komunalo. Še vedno prejšni lastnik ali pa že vi , in če plačujete vi , ali že uradno. Prihajajo položnice že na vaš naslov?
LP

Hojla!
Objekt je vpisan v zemljiško knjigo, le mi kot novi lastniki še nismo (ker je potrebno počakati na soglasje ministrstva), ampak je še prejšnja lastnica. Vse obratovalne stroške do trebutka dejanskega vpisa novega lastnika na nepremičnini bo krila prejšnja lastnica - vendar je to stvar dogovora. Mi smo se tako izpogajali, lahko pa bi se seveda drugače. vsekakor prejšnja lastnica dobiva položnice, ker se pred odobritvijo s strani ministrstva ne moreš niti "približati" nepremičnini v smislu knjižnega lastništva.
gobi
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gobi » Ne Mar 23, 2008 06:47

Pozdravljeni

Danny ima prav glede "založnega prava ali plodouživanja".To obstaja še danes.Tudi sam sem si zadeve uredil na tak način z stroški urejanja pri advokatu 12.000kn,ter s tem vsaj delno zavaroval svoj vložek.Glede na to,da sem prvi lastnik apartmana,sem plačeval nekakšen občinski zemljiški davek 80kn na leto,ter seveda komunalne prispevke,elektriko in turistično takso 5kn, v sezoni pa 7kn.Bivanje pod temi pogoji(samo turistična taksa)velja za lastnika,ter 10 ožjih družinskih članov.Prijava je na turističnem uradu z osebnim dokumentom in je potrebna od 1.6 do 1.10 v letu.
Sam nisem imel to vrstnih slabih iskušenj oziroma kontrol v štirih letih.
Prejšnji teden sem dobil položnice za plačilo davka na nepremičnine 5%,kar je dokaz,da je zadeva zaključena in vpis v zemljiško knjigo sproveden.
Dober prijem
lp Gobi
danny
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a danny » Ne Mar 23, 2008 07:47

Gobi,

tudi sam in starši, ki veselo koristijo apartma, ker mi aktivci še garamo za penzjon :( :( :( nismo nikdar imeli težav oziroma kontrol. Višina takse pa je natančno tolikšna, kot si zapisal.

Če si dobil položnico za plačilo davka na promet nepremičnin je zadeva verjetno res pri koncu, razen če jim ne zmanjkuje denarja in so začeli davek "v naprej" popbirat. Je pa zadeva precej enostavna. Na tem linku: http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/main.jsp
lahko preveriš vpis v ZK. V našem primeru je bilo pred cca 2 leti vpisano v roku parih dni od podpisa kuprodajne pogodbe. Tako da sem kar debelo gledal, ko sem za štos vnesel številke vložka, in to še predno je prispela odločba sodišča.... Očitno je to edina stvar, kjer nas naši sosedje kar precej peljejo s**t.

LP, D.
gobi
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a gobi » Ne Mar 23, 2008 09:15

Hvala za podatke o zemljiški knjigi.

Sem vnesel podatke pa verjetno še ni vpisa
Dober prijem

lp Gobi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov