Napihljiv katamaran in zakoni

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Arhim

Napihljiv katamaran in zakoni

OdgovorNapisal/-a Arhim » Sr Jun 25, 2008 10:40

Veliko sem prebral na tem forumu, nisem pa našel odgovorov na vprašanja, ki me mučijo. Zanimam se za nakup smartkata - to je napihljiv katamaran dolžine 4,3m in širine 2,1m. Ima 10m2 jader.
In vprašanja:
Ali potrebujem za to plovilo kakšen izpit?
Glede na dolžino, ali ga je potrebno registrirati oz. na hrvaškem kupiti vinjeto? Po zakonih, ki sem jih prebral, ni potrebna vinjeta za plovila na vesla, to je pa plovilo na jadra.
Je potrebno enako registrirati tudi recimo surf, ki je daljši od 3m?
Strnjeno - kaj vse potrebujem, da grem lahko s Smartkatom na Hrvaško?

Zapleteni so teli zakoni!

J
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Če Jun 26, 2008 12:22

moj gumenjak ima tudi 4,3m, pa še ožji je, pa mora biti in registriran in potrebuje vinjeto v RH Hrvaški, pa seveda tudi "ceduljicu", kateri se reče Potrilo za opravljanje z čolni do dolžine 24m mislim. da moraš imeti.
Skratka, lahko reskiraš in profiteraš, lahko pa naletiš na polcaja, ki ti bo vsako stvar posebej zaračunal.

LP in mirno plovbo PACEK
Uporabniški avatar
Ariki
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ariki » Pe Feb 06, 2009 23:31

Če boš na katamaranu jadral brez motorja (motorja sploh ne smeš imeti na čolnu), potem te nihče ne bo nič vprašal, ker bo vse po črki zakona.

Tisti trenutek, ko bo na čolnu motor, pa moraš imeti čoln registriran in zavarovan, v žepu pa mora biti izpit.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov