Izkušnje
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Izkušnje
Ja.. O tem je že nekaj napisanega, vendar je zelo razmetano po temah.
Napišite vaše izkušnje s srečanjem s pristojnimi organi na morju. Kaj so od vas zahtevali? V kaj so se prav posebno spuščali, Kaj jih je najbolj motilo,
Naj bo tema kot nekako vodilo, da bodo te izkušnje na dopustu kar najmanj moteče.
Pa dajmo v temo še izkušnje na meji (ki bodo do neke mere cez 14 dni zastarele), pa vendar.
Smiselno bi bilo pripisati kakšen tip plovila imate.
Napišite vaše izkušnje s srečanjem s pristojnimi organi na morju. Kaj so od vas zahtevali? V kaj so se prav posebno spuščali, Kaj jih je najbolj motilo,
Naj bo tema kot nekako vodilo, da bodo te izkušnje na dopustu kar najmanj moteče.
Pa dajmo v temo še izkušnje na meji (ki bodo do neke mere cez 14 dni zastarele), pa vendar.
Smiselno bi bilo pripisati kakšen tip plovila imate.
Hvala na razumevanju
Pred leti, ko so bili še SIT. Na meji povpraša naš policist, če imam potrdilo o tehničnem pregledu za prikolico, ravno takrat so ukinili nalepke, nisem ga imel, skratka potekel je tehnični pregled. Takrat je bila še na tretjo tablico do 750 kg. Potem je hotel 90 jurjev. Pa sem rekel, pač pozabil sem, takoj ga peljem na tehnični, saj smo se vračaji domov, kaj če bi mi dali samo opozorilo?. Potem je z dokumenti nekam izginil in se čez 10 minut vrnil, dal dokumente in rekel naj jo peljem na tehnični pregled. Brez 90 jurjev.
motorni
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Nazadnje srečanje s kakšnimi organi na Cro Jadranu je bila kontrola z barko lučke kapetanije Šibenik, na sidru v Ždrelcu.
Bil z jadrnico slo registracije nekaj manj kot 9m.
Popolnoma korekten pristop z njihove strani, želeli so videti dokumente barke in zavarovanje, nekako preverili zadevo (sklepam, ker so se oddaljili kakšnih 15 m in je trajalo cca 5 min) - potem so vrnili dokumente in s pozdravom odšli.
Bil z jadrnico slo registracije nekaj manj kot 9m.
Popolnoma korekten pristop z njihove strani, želeli so videti dokumente barke in zavarovanje, nekako preverili zadevo (sklepam, ker so se oddaljili kakšnih 15 m in je trajalo cca 5 min) - potem so vrnili dokumente in s pozdravom odšli.
Dogodivščine z začetka moje navtične kariere in srečanji z Kapetanijo so naslednje:
Leta 96 kupiva z kolegom Maestral 9 in Tomos 4. Odločiva se, da ga bova splavila v SLO morju in ga res v Ankaranu dava v vodo.
Na obzorju sva videla, da je parkiran čoln Kapitanije z čimer se nisva prav nič obremenjevala. Seveda naju budno oko zaposlenih ni spregledalo zato so naju začeli po zvočniku pozivati naj se približava barkači. Nato pa standarden postopek midva pa seveda brez izpita, registracije in baje preblizu obale (čeprav sva bila za moje pojme glede na morje že kar konkretno od obale).
Možakar zaključi postopek tako, da bi morala z vesli do obale nato pa čoln zložiti ter urediti vse zadeve.
Midva sva nekaj časa veslala nato pa sva lepo z najinim Maestralom in Tomos srečno prispela na Debeli rtič ter vso zgodbo zalila z hladnim pivcem.
Leta 96 kupiva z kolegom Maestral 9 in Tomos 4. Odločiva se, da ga bova splavila v SLO morju in ga res v Ankaranu dava v vodo.
Na obzorju sva videla, da je parkiran čoln Kapitanije z čimer se nisva prav nič obremenjevala. Seveda naju budno oko zaposlenih ni spregledalo zato so naju začeli po zvočniku pozivati naj se približava barkači. Nato pa standarden postopek midva pa seveda brez izpita, registracije in baje preblizu obale (čeprav sva bila za moje pojme glede na morje že kar konkretno od obale).
Možakar zaključi postopek tako, da bi morala z vesli do obale nato pa čoln zložiti ter urediti vse zadeve.
Midva sva nekaj časa veslala nato pa sva lepo z najinim Maestralom in Tomos srečno prispela na Debeli rtič ter vso zgodbo zalila z hladnim pivcem.
Lansko leto z charter jadrnicno in pokvarjenim motorjem plutava proti Veli Luki. Ker je bilo 100 stopinj se vmes izmenicno kopava.
Kar naenkrat do naju odvije kapetanija iz Vele Luke z kar veliko barko, pridejo do naju, hoce dokumente barke.
Prisli so do naju, ker se 'med plovbo ni dovoljeno kopati v morju' in je to kazen. Razlozil sem situacijo (pokvarjen motor) in je bilo ok - so razumeli da bi drugace crknila od vrocine v 0 vetra.
Poslepati naju niso hoteli, ker naj bi imeli opravke drugje. Bi naj se vrnili pogledat na poti nazaj in naju poslepali, ce bi bila se tam.
Meni se je postopek zdel korekten.
Kar naenkrat do naju odvije kapetanija iz Vele Luke z kar veliko barko, pridejo do naju, hoce dokumente barke.
Prisli so do naju, ker se 'med plovbo ni dovoljeno kopati v morju' in je to kazen. Razlozil sem situacijo (pokvarjen motor) in je bilo ok - so razumeli da bi drugace crknila od vrocine v 0 vetra.
Poslepati naju niso hoteli, ker naj bi imeli opravke drugje. Bi naj se vrnili pogledat na poti nazaj in naju poslepali, ce bi bila se tam.
Meni se je postopek zdel korekten.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Na sidrišču Punta Križa zasidranih najmanj 30 plovil. Pregledali so samo tiste s SLO zastavo (In to na enak način dve leti zapored). Začeli so pri najdaljših. Vtaknili so se tudi v pospravljene palice brez navez in zahtevali ribolovno dovoljenje, ker na plovilu ne smeš (po njegovem mnenju) imeti ribolovne opreme, če nimaš veljavne karte. Pokazal sem mesečno ribolovno dovoljenje, ki mi je prejšnji dan poteklo in ker smo bili na poti domov nisem imel več namena loviti. Napisali so kazen za ribolov brez dovoljenja !?!??! Bil sem zasidran in sploh nisem lovil. Je bilo očitno, da MORA IN BO nekaj pokasiral, ker mi je najprej celo težil, da je kaznivo imeti pocefrano zastavo, vendar, ko je hotel to kaznovati se je mlajša hči ustrašila, da bo ona kriva, ker sem ji skoraj teden dni prej naročil, da kjerkoli se ustavimo naj poskrbi da nabavimo novo zastavo, zato je pričela razlagati, da je povsod pogledala ampak je nikjer niso imeli niti na Rabu. Potem sem pa pogledal njihovo in glej ga zlomka njihova je bila še v slabšem stanju in nato je rekel policaj: "Dobro nečemo o tome." in je iskal nekaj drugega in zagledal razstavljeni in brez navez palici.
Jaz temu nikakor ne morem reči korekten postopek. Sramota.
Popolnoma drugačen pristop in postopek pa sem doživel na Lastovu, kjer so se celo opravičili, če motijo, ker sem ravno lovil. Opravili so postopek in bili izjemno prijazni. Jih je pa čudilo, ker sem jima pokazal kar dve ribolovni dovoljenji in sicer za nacionalni park Lastovo ter mesečno za celotno hrvaško kajti zelo redko se zgodi, da kdorkoli sploh ima dovoljenje kaj šele dva in vse po PS-u.
LP NT
Jaz temu nikakor ne morem reči korekten postopek. Sramota.
Popolnoma drugačen pristop in postopek pa sem doživel na Lastovu, kjer so se celo opravičili, če motijo, ker sem ravno lovil. Opravili so postopek in bili izjemno prijazni. Jih je pa čudilo, ker sem jima pokazal kar dve ribolovni dovoljenji in sicer za nacionalni park Lastovo ter mesečno za celotno hrvaško kajti zelo redko se zgodi, da kdorkoli sploh ima dovoljenje kaj šele dva in vse po PS-u.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Jun 19, 2013 18:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Še moji dve izkušnji...
Tri sezone nazaj. Zvečer pridemo na Lastovo in se sidramo v zalivu Borova. Ni minilo pet minut, že gumenjak proti nam, policija, prvi strog, hoče dokumente in vidi, da na plovnem/vinjeti nimamo plačane turistične takse. V tem mu dam potrdilo iz kampa (Mali Lošinj), kjer smo prijavljeni od do. V trenutku, ko vidi potrdilo, postane prijazen, reče "a vi ste stvarno uredni", ne kontrolira nič več, ne oseb, opreme, nič. Spijeta pivo z nami, mal počvekamo, zaželita srečno in varno plovbo in adijo.
Vis, Komiža, mi s plastiko in kolega z 5 m gumenjakom, zvečer, sidramo za prenočit. Pride lučka uprava, naknada, tralala in hopsasa, a jaz njemu : "jeli prijatelju, došli smo iz Lošinja, jel može, da platim za moj brod, plastiku, a gumenjak je kao tender, i pivo? Pa može!" In spet počvekamo, pir pa bi tako ali tako spili.
Moje izkušnje torej: nikoli se ne kregam ker mislim, da lepa beseda lepo mesto najde. Razen na Susku
.
Tri sezone nazaj. Zvečer pridemo na Lastovo in se sidramo v zalivu Borova. Ni minilo pet minut, že gumenjak proti nam, policija, prvi strog, hoče dokumente in vidi, da na plovnem/vinjeti nimamo plačane turistične takse. V tem mu dam potrdilo iz kampa (Mali Lošinj), kjer smo prijavljeni od do. V trenutku, ko vidi potrdilo, postane prijazen, reče "a vi ste stvarno uredni", ne kontrolira nič več, ne oseb, opreme, nič. Spijeta pivo z nami, mal počvekamo, zaželita srečno in varno plovbo in adijo.
Vis, Komiža, mi s plastiko in kolega z 5 m gumenjakom, zvečer, sidramo za prenočit. Pride lučka uprava, naknada, tralala in hopsasa, a jaz njemu : "jeli prijatelju, došli smo iz Lošinja, jel može, da platim za moj brod, plastiku, a gumenjak je kao tender, i pivo? Pa može!" In spet počvekamo, pir pa bi tako ali tako spili.
Moje izkušnje torej: nikoli se ne kregam ker mislim, da lepa beseda lepo mesto najde. Razen na Susku
Skoraj vsako leto kontrola, ponavadi čez dan na boji ali sidru, vedno korektno, vedno vse OK in izdaja potrdila o pregledu in pojasnilo: ako vas ove godine ponovo kontroliraju samo pokažite ovu potvrdu. In to je to.
In pa enkrat zaplemba mrež in ulova ko smo z domačinom raubšicali, ampak postopek korekten, domačin na sodišče in kazen 5000kun. Ulov in mreže zaplenjene za zmeri. Fajn južno so imel policaji.

In pa enkrat zaplemba mrež in ulova ko smo z domačinom raubšicali, ampak postopek korekten, domačin na sodišče in kazen 5000kun. Ulov in mreže zaplenjene za zmeri. Fajn južno so imel policaji.
https://medisken.si
Na morju vedno korektno, mi je pa na HR policiji na meji težil, da naj pokažem ribolovno dozvolo, ko sem peljal 5kg ligenj čez mejo v Slovenijo, saj je dozvola pretekla, ni mi pa jasno zakaj bi jo moral voziti v Slovenijo, kjer lahko z njo le ogenj podkurim ali pa kazati na meji, konec koncev bi lignje lahko kupit tudi v Reki, za 5kg ligenj, pa niti ne rabim kazati računa. Še dobro da tega ne bo več . 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov