Dostop do interneta iz plovila

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

Dostop do interneta iz plovila

OdgovorNapisal/-a seleven » Ne Mar 30, 2008 08:43

Ali ima kdo izkušnje z dostopom do interneta na Hrvaškem? Zanima me predvsem dostop preko WiFi in GPRS z prenosnim računalnikom. Vem, da je na Hrvaškem precej WiFi omrežij nezaščitenih in tako prosto dostopnih. Po drugi strani pa na nekem samotnem otoku ( Kornati ) ne moremo pričakovat WiFi, zato nam ostane samo povezava prek mobilnih operaterjev. Zaželjene vaše izkušnje, cene in dostopnost.
greenhorn
Višji praporščak
Kraj: GORENJSKA

OdgovorNapisal/-a greenhorn » Ne Mar 30, 2008 19:22

Pozdravljeni

Pri dostopu preko GPRS in ostalih možnih povezav preko mobilnikov je potrbno biti pazljiv. Jaz sem lansko leto v juliju nabral za 730 EUR v sedemnajstih dneh. 8) Mobilnik se je povezoval preko G3 povezave. Ne spomnim pa se kateri mobilni operater je povezavo nudil. Povezavo sem uporabljal za najnujneše vsekakor pa manj kot pol ure dnevno. Račun je tako poskočil ,da so me poklicali iz Mobitela in preverili ,če vem, da mi je poraba narasla.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 30, 2008 20:49

U madona, to pa je res že malo preveč, za Mobitel račun... No kakšnih 200 EUR se da pogoltnit, 700 je pa noro!!!

Sam spadam v tisto skupino ljudi, ki verjame, da bodo te "barabe" (operaterji, ponudniki in podobna drhal) kmalu sesuli z nečim PRECEJ bolj dostopnim... Danes lahko wireless mrežo postaviš praktično kjerkoli, preko računalnika pa lahko potem koristiš popolnoma brezplačni VoIP za telefon in pa seveda dostop do spleta...
Evo primer iz ZDA. V Ilinoisu imam kolega, ki ima naročen wireless internet. In frajer plača ne boste verjeli nič več kot 26.50 USD mesečno!!! To je okorg 17 EUR. In dostop do interneta ima po vseh večjih mesti, kar pomeni praktično povsod... Koliko pa mi plačamo za ožičeni Siol? Uff, preveč...
Toliko v razmislek...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Mar 30, 2008 22:35

WiFi je res najcenejši in ko ga ni? Če moraš uporabiti net preko mobilnega aparata, potem obstojajo pravila. Prvo- pri svojem operaterju se pozanimaj kateri operater je najcenejši za GPRS in prenos podatkov v državi v katero potuješ. Drugič- važno je obračunavanje (minute, interval 15 ali 30 sekund), prav tako ali plačuješ Kb ali Mb, tretjič - ali ta operater vsakič zaračunava strošek vzpostavitve zveze za GPRS ali samo enkrat na dan?, ....
Potem pa izbereš najcenejšega oziroma najbolj ugodnega, ter ga nastaviš ročno in zadeva steče.
Kadar sem v tujini je GPRS najbolj priročna zadeva in kadar moram na notesniku opraviti del službe (maili, plačila, itd) potem je pač cena zanemarljiva s pomenomom ki ga ima tako delo.
Da pa boš na GPRS-ju surfal po netu,... to pa se res ne izplača.
Lani sem potoval 27 dni po Avsrealiji od zahoda proti vzhodu in sem se vsak drugi dan konektal na GPRS, ter opravljal od 10 do enkrat 40 minut službena - neizbežna dela (naj povem, da pri prenosu podatkov, najmanj Kb poje pogovor preko messengerja), moj račun je znašal le 379 eur, res pa je da nisem klical iz GSM-ja in ne sprejemal klicev, čeprav so le-ti cenejši.
:idea:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Mar 30, 2008 23:37

Zelo dober odgovor.

No glede WiFi-ja je tako, da ga trenutno pač ni... Tisto kar ulovimo v marinah ni to kar sem imel v mislih. WiFi je po nekje pokrit v popolnosti, podobno kot GSM signal... In to je tisto, kar bo v prihodnosti... Trenutno pa je vsekakor tako, kot pravi Novinec. Če ste veliko na HR, se mogoče celo izplača malo preštudirat varianto, da vzamete njihovo naročnino... Plačaš nekih 100 EUR na mesec in lahko surfaš... S tvojih 700 EUR, je to že 7 mesecev... No to govorim na pamet, ker ne poznam ravno ponudbe HR mobilnih operaterjev, vendar mislim, da mora biti nekje v tem rangu. Vsak "roaming" pa je pregrešno drag!

LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Po Mar 31, 2008 05:44

Ker se precej zadrzujem po mediteranskih marinah, moram povedat, da so odlicno pokrite z WiFi mrezo, le da so ponekod cene zelo zasoljene. Nekatere marine nudijo svojim gostom zastonj dostop z dnevno kodo, drugje pa moras le-tega kupiti. Naprimer v ST. Tropezu je tarifa v marini 80€ na teden, vendar imajo tudi lokalnega operaterja, ki stane 30€ na mesec. Marina genova je zastonj, Marina Varazze se nima WiFi-ja, Port portals na Majorki je zastonj, ravno tako Ibiza. Ce koga zanima, je v Marini Portoroz operater za WiFI Redox doo in placam na mesec 30€.
Videl se3m tudi, da je vse vec jadrnic, ki imajo prenosne wireless antene, da pojacajo signal.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
frohlic7
Kapitan
Kraj: Ljubljana

Wi-fi

OdgovorNapisal/-a frohlic7 » Če Apr 03, 2008 21:16

Slo obala ni problem, saj imajo podjetje, ki se ukvarja z rentanjem dostopa wi-fi z dometom cca. 2,5km. Več spodaj oz.na njihovi strani.
Imajo tudi točko v Umagu

lp Iztok

http://www.wireless-alter.net/index.php ... &Itemid=48
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Če Apr 03, 2008 21:53

Malce provokacije :)

Pustite računalnike in telefone doma in uživajte!
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Po Apr 07, 2008 08:31

Če poznate koga na Hrvaškem, vam naj vzame (kak kolega s firmo, recimo) njihov mobitel, da kuriš lokalne impulze in to je to... Pač vzameš aparat, ki ga v povezavi s prenosnikom uporabljaš kot modem.
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Po Apr 07, 2008 11:15

Marina Hramina na Murterju ima waireles in v okolici marine dobro deluje povezava z internetom.

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

GPRS - HR

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Apr 18, 2008 12:17

Zdravo vsem!
Moje prvo javljanje, zato najprej pohvala adminu in vsem, ki ste tako zelo aktivni v forumu. Res ok, da je forum zaživel.
:D clap clap clap :D

Internet na barki
Sam sem tudi strastni user e-storitev, tako da sem pred lani tudi pridelal cca 250€ velik račun pri Mobitelu in sklenil, da to ni to.

Nabavil sem si hrvaški T-Mobile (Simpa), na kartice, tako da je tarifa lokalna in še kontrolirana poraba. Ja, potrebno je navesti en hrvaški naslov pri podpisu "pogodbe" ampak na Lošinju nasproti privezov v samem mestu niso nič komplicirali, ko sem jim dal naslov od enega apartmaja na Unijah, kjer smo preživljali počitnice s familijo. Torej praktično izmišljen naslov.

Letos sem zasledil da T-Mobile ponuja tudi storitev web'n'walk, ki nudi
Cijena paketa 15,00 kn
Rok upotrebe 30 dana
Uključeno u paket 10 MB
SMS poruke za aktivaciju i deaktivaciju 0 kn.

Seveda se 10Mb morda sliši malo ampak lahko aktiviraš več paketov naenkrat. Lani so imeli še neke akcije ob doplačilu računa za 150 kun si dobil 100 kun gratis ipd.

http://www.t-mobile.hr/1/10-10-10-41-00.asp

Seveda se z 10Mb ne da prenašati filmov ipd. ampak za osnovno delo je pa dovolj.
Sam uporabljam internet za vreme in web mailer.
Nekaj linkov za napoved vremena in vetra ter napoved za jadran:
Za pomorce http://meteo.hr/mobil/jadran.wml
Mobialadin http://www.mobialadin.com/
7 dnevne http://prognoza.hr/sedam.php?id=sedam&param=Hrvatska&code=14240
Vsi tile linki imajo majhno kilažo, tako da iz izkušenj 10Mb lahko drži tudi cel mesec. Linke lahko uporabljate tudi samo na telefonu.
Če pa je potreba po več Mb potem bo treba poseči po naročniškem paketu in se dogovoriti s prijateljem iz Hr, da podpiše pogodbo.

Res je ok, da lahko npr. sredi kvarnerja na Aladinu pogledaš kakšen veter oz. obrat vetra se obeta čez npr. 2 uri.
Ko sem začel uporabljati Aladina pri načrtovanju poti, skoraj nikoli nisem plul proti vetru, kar zna biti utrujajoče za posadko in motor.

lp Marchi
Bavaria 36, Volvo 29.

I wolud like to die like my gradfather did, in his sleep,
not screaming like the pasangers in his car.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Maj 05, 2008 23:18, skupaj popravljeno 1 krat.
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Pe Apr 18, 2008 13:19

al podpis pa ti je svetski...
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » To Maj 06, 2008 20:43

Marchi - super si opisal paket, ki ga ponuja T-mobile. Jaz sem vse skupaj uporabljal tako, da sem telefon uporabljal kot modem, ki sem ga s kablom priklopil na comp. Deluje super. 10 mb pa tudi ni tako malo, da nebi vsak dan pregledal vetrne karte in nekajdnevno vremensko napoved. Pa še kakšen mail tudi ni preveč.
Jadranc
Naddesetnik
Kraj: Oplotnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Jadranc » To Maj 06, 2008 21:03

superpuntar napisal/-a:Malce provokacije :)

Pustite računalnike in telefone doma in uživajte!

Ko sem mal bral to temo, sem mislil ravno to napisat. :lol:

Ne resno, sej zastopim, če se gre za službo, ajde dobro, že nekak (čeprav jz nebi delal niti približno kaj takega, da nimaš cajta za sebe in morš tak rečeno še na sekret zraun vzet šiht), ampak ko greš nekam na jadrnico al pa na čoln... Zame ni večjega užitka kot it eno turo vdarit z čolnom dol na morju. Res ne. Kaki internet... Enkrat smo bli 1 mesec na morju, brez tvja, brez vsega, ma noben ni nič pogrešal... sej kaj te vrtijo ? limonade, in neke politike, o katerih itaq velja, da manj veš o njih, več maš živcov.

internet ? a da bom po forumah skako na morju... ? ta je pa dobra ja.

:D

tako da... še mal provokacije. :lol:
Pašteka
Alfabeta
Kapitan fregate
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Alfabeta » To Maj 06, 2008 22:22

No, ne glede na odgovor, da pustite comp doma...

Jaz imam na notesniku bluetooth in se povežem preko Hotspota.
Tole je to:
http://www.t-mobile.hr/2/20-20-40-30-00.asp

Piše vse. Jaz imam comp s seboj zaradi mailov in da sin gleda risanke, za kar pa ne potrebujem neta.

Mi imamo v marini oddajnik.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta