Gordijski vozel inovatorja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

Gordijski vozel inovatorja

OdgovorNapisal/-a Barraqda » Pe Apr 13, 2012 11:35

Spoštovani Morjeplovci,

Za vas imam gordijski vozel, ki ga preprosto ne znam sam rešit. Moja malenkost se že nekaj let amatersko, v prostem času torej, ukvarja z "alternativnimi" jadrnicami in po skoraj dveh letih razvoja sem sestavil plovilo za katero skromno menim, da bi lahko bilo mala svetovna revolucija v jadranju.

Naj vam takoj povem, da česa podobnega kljub temeljiti raziskavi na spletu še nisem zasledil res pa je, da je plovilo skupek tehnologij in znanja, ki je vsem, več ali manj, splošno znano. Bolj kot za absolutno novost gre torej za inovacijo. Jadrnica ni niti "hidrofoil", "hibrid", niti na "štrom", veternico ali karkoli drugega že videnega in kljub temu lepo jadra.

Problem, ki ga imam je znan marsikateremu slovenskemu inovatorju:

Jadrnico, torej inovacijo, je treba sedaj spravit nekako na trg, vendar sam nimam sredstev za to, niti se meni splača delat tovarno/delavnico striktno samo za ta tip jadrnice. Idelno bi bilo torej sodelovanje z obstoječimi proizvajalci, vendar tisti, ki bi jo lahko postavili na trg pri nas se običajno za inovatorje niti ne zmenijo. Že misel, da bi pri nas karkoli v naprej odkupovali pa je za njih nesprejemljiva torej utopična. Da je problem še večji, sam nisem neki referenčni inovator temveč popolnoma neznani novinec in se mi že po poslovni definiciji brez pravnih dokumentov (patent) pač ne sme zaupat. Žal nisem vsem dobro znani Peter Florjančič.

Projekt mi sedaj že nekaj časa "fermentira" v predalu in bojim se da se zaradi sedanje krize najbrž nikoli ne bo realiziral oziroma ga bodo prej ko slej realizirali tujci, mi bom tako kot vedno zvesti in zadovoljni kupci.

Škoda se mi zdi, ker bi bili s tem projektom dejansko prvi na svetu, ki bi kaj takega naredili oziroma razvili. Najverjetneje bi s tovrstno jadrnico prebili tudi nekaj svetovnih rekordov. O promociji države, podjetij oziroma blagovnih znamk, novih delovnih mestih, namenski mednarodnih regatah, pa tudi nebi zgubljal besed. Skratka prednosti je veliko je pa res, da je tudi nekaj slabosti.

Zavedam se, da je navtika v hudi krizi in da je vprašanje ali bi jadrnico sploh kdo kupil, vendar mislim, da je predvidena prodajna cena izjemno privlačna, praktična prednost jadrnice pa tako velika, da ni vrag, da jih nebi na leto prodali vsaj 100 kosov po celem svetu. Jadrnica ne potrebuje marine, niti nima visokega stroška vzdrževanja, tako da ti večji stroški lastništva odpadejo. Predviden začetni bruto promet projekta bi bil po poslovnem načrtu nekje med 3M in 6M EUR na leto. V primeru izjemnega povpraševanja bi šel promet vse tja do 20M EUR na leto.

Kako in komu pri nas torej ta projekt prodat, da sem jaz zadovoljen in potencialni kupec projekta varen? Kako to torej speljat pri nas? Komu to sploh ponudit pri nas?

Mate vi kako salomonsko rešitev za ta gordijski vozel?

Patent odpade, ker je predrag ( od cca 50.000 EUR naprej) in ga kitajci tako ali tako sploh ne upoštevajo. Patent sam pa tudi ni zagotovilo za odkup.

Razmišljal sem o sponzorstvu samo smo spet tam: Kdo si ti in kaj bi ti? Sponzorstva so pri nas tako redka pa še ta rezervirana samo za veze in poznanstva.

V naprej hvala za vaše odogovore in nasvete.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Apr 13, 2012 12:00

Ena od možnosti je podjetniški inkubator, kjer ti bodo odgovorili na veliko vprašanj.

Druga, povezana s tem so t.i. poslovni angeli, ki vlagajo denar v perspektivne projekte.

Šeena možnost je univerzitetni inkubator, kar pomeni, da se povežeš z npr. neko tehnično fakulteto in z njimi pregledaš, predebatiraš možnosti. V inkubatorju pa ti asistirajo pri formalnostih, prostoru...

Seveda ne opusti misli, da stopiš naravnost do proizvajalcev in jim predstaviš zadevo.

Vedno obstaja nevarnost, da ti nekdo sune patent, ki to ni, dokler ni zaščiten, tako da razumem tvojo dilemo okrog tega. Mogoče vseeno stopi do Florjančiča, da ti iz prve roke svetuje kako postopati v tvojem primeru.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Apr 13, 2012 12:31

Kot nekdo, ki ima zgolj idejo in nič drugega, moraš biti pripravljen na to, da boš hodil naokoli in predstavljal tisto, kar bi rad prodal oz. za kar bi rad dobil sredstva.

Če te skrbi, da ti bodo zamisel ukradli in da zato raje ne bi preveč razlagal naokoli, da bi najraje našel nekoga, ki bi kar takoj na mizo vrgel kup denarja, samo zato, ker pač verjame, da je ta patent tako hud ... potem pozabi na vse skupaj, ker nisi iz testa, da bi kam prodrl.

A imaš prototipni modelček (ki deluje, kot si dejal), da lahko nekomu to pokažeš? Če ja, potem se najavi pri vseh glavnih playerjih - od Elana do Seaway-a, pa ne pozabi na mnoge dobre slovenske obrtnike oz. mala podjetja, ki nekaj delajo na tem področju.

A imaš izdelano kosovnico, način izdelave, kompleten stroškovnik in poslovni plan? Če ne, zakaj ne?

Ali veš iz katerega področja ti najbolj manjka znanja - je to mehanika, materiali, ekonomika, patentna zaščita ... najdi si zaveznike, prijatelje in se oboroži z znanjem. Po mojih izkušnjah se najde veliko ljudi, ki so pripravljeni pomagati z nasveti, če si človek, ki ima pravi žar in dejansko nekaj za pokazati, kar ni zgolj fantazija.

En primer slovenskega projekta:
http://youtu.be/xlQtMTV0nKQ
Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Barraqda » Pe Apr 13, 2012 13:13

Najprej hvala obema za odgovore in nasvete.

Model je narejen in deluje. Narejen je tudi šablonski poslovni načrt za osnovni pregled ekonomičnosti oziroma poslovne vzdržnosti projekta. Iz tega zornega kota nebi smelo bit dvoma v projekt. Objektivno in končno oceno pa itak lahko da samo končni kupec jadrnice oziroma trg jadrnic.

Bom vprašal v inkubatorjih čeprav mi prijatelji, ki so bili tam s svojimi novimi podjetji, pravijo, da ti tam dajo zgolj osnovno teoretično in formalno podjetniško pomoč ter pisarno. Baje je vse skupaj ena velika in neučinkovita žalost.

Najavit se in predstavit model glavnim playerjem ni problem, problem je dejansko v temu kako zaščitit sebe in pa potencialnega poslovnega partnerja - investitorja. Nekdo mi je svetoval pogodbo o zaupnosti podatkov, ki pa jo proizvajalci podobnih izdelkov kot je tvoj zelo neradi podpisujejo, ker bi lahko dejanko tudi sami razvijali podoben izdelek. Poleg tega je v pravnem pogledu pogodba o zaupnosti podatkov za nosilca projekta najslabša možna zaščita.

Najraje bi šel skozi sponzorstvo. Sam bi naredil prvo "demo" jadrnico in jo pokazal svetovni javnosti na kaki regati (Barcolana recimo). Sam kaj ko smo spet tam: Kako do sponzorjev, ko te nihče ne pozna?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Apr 13, 2012 13:48

Poskusi še pri kakšnem skladu tveganega kapitala. Če resnično verjameš v tržni uspeh svojega izdelka, pa pri bankah... ampak banka te brez zavarovanja verjetno ne bo financirala.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Apr 13, 2012 13:56

Barraqda napisal/-a:problem je dejansko v temu kako zaščitit sebe in pa potencialnega poslovnega partnerja - investitorja.

Najdi ljudi, ki jim je moč zaupati, vsekakor še obstajajo.
Računaj, da boš pa malo vseeno moral tvegati, tako z zaupanjem do drugih kot tudi z vključitvijo svojega denarja (če bi bil jaz investitor, bi želel da tudi ti simbolično participiraš).
Zate bi bil idealen partner, ki ima proizvodne zmogljivosti in s katerim se dogovoriš za izdelavo prototipa; stroški materiala in dela so njegov vložek, v primeru prodajnega uspeha, pa ima je upravičen do določenega % uspeha. Modelov in variant je lahko tu mnogo; ustanovitev projekte firme itd. itd.
Vsekakor pa stopi do podobnih firm, ki delajo inovativne stvari ... in se pogovarjaj, prosi za kak nasvet, kako to najbolj pametno izpeljati itd. itd.
Vsekakor pa se z izdelkom, prototipom zgodba še ne zaključi - ampak se najtežje šele začne; potem pride trženje, sejmi, načini kako to prodati, skakanje okrog novinarjev, blogerjev, pisanje promocijskih besedil, fotografiranje, katalogi itd. itd.
Kaj več bi ti znal povedati tudi možakar, ki je razvil tale izdelek:
http://www.harpoon.si/uploads/Navtika_B ... avtiki.pdf
in sodeluje na forumu. Ampak ne težu mu prek mailov; stopi do njega, pojdita na en pir, pa ti bo morda svetoval kako in kaj in na koga se obrniti ter kak poslovni model bi bil priporočljiv.
Aky
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a Aky » Pe Apr 13, 2012 14:39

Poglej si še http://www.kickstarter.com/.

A.
Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Barraqda » Pe Apr 13, 2012 15:37

Grega295 napisal/-a:
Barraqda napisal/-a:problem je dejansko v temu kako zaščitit sebe in pa potencialnega poslovnega partnerja - investitorja.

Zate bi bil idealen partner, ki ima proizvodne zmogljivosti in s katerim se dogovoriš za izdelavo prototipa; stroški materiala in dela so njegov vložek, v primeru prodajnega uspeha, pa ima je upravičen do določenega % uspeha. Modelov in variant je lahko tu mnogo; ustanovitev projekte firme itd. itd.

Najbolj idealen bi bil najbrž prav Jakopin oziroma SEAWAY saj imajo oni navtični posel v nulo dodelan. Če kdo, pol bi Jakopin tole spravil skozi brez problema. Sam prit do tega možakarja pa kako reč sproščeno na to temo pa je popolnoma druga stvar. Za Elan sploh ne vem kdo je tam odogovoren, kdo je oseba ki lahko o tem odloča. Pa tam baje radi stvari kar prekopirajo brez dovoljenja. :(

Fantje še enkrat hvala za pomoč in nasvete. :wink:
gold72
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a gold72 » Pe Apr 13, 2012 19:55

Če prideš do Jakopina s pravo idejo ti bo ziher prisluhnil, ker je pravi podjetnik. Ne pozabit, da je tudi on z bratom začel iz O(nule)! :roll:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Apr 14, 2012 08:36

gold72 napisal/-a:Če prideš do Jakopina s pravo idejo ti bo ziher prisluhnil, ker je pravi podjetnik. Ne pozabit, da je tudi on z bratom začel iz O(nule)! :roll:

Verjetno ti bo prisluhnil, vendar ne za tvoj žep, ker je pravi podjetnik.

Dobra ideja je vredna samo toliko, kolikor imaš volje , da jo spelješ SAM do kraja!

Ne razumem razmišljanja velike večine ljudi, ki menijo, da bodo za realizacijo njihove dobre ideje drugi poskrbeli z znanjem, investicijami, promocijo, marketinkom in trženjem njim pa bodo kar v nedogled plačevali najmanj 50% ... za kaj že? Morda zaradi dobre ideje, verjetneje zaradi dobre pogodbe. Naivno
Nazadnje spremenil Nikola T., dne So Apr 14, 2012 11:17, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » So Apr 14, 2012 08:59

Ti jaz zrihtam, da te bo banka podprla in verjemi, da ti banka ne bo ukradla ideje (zaenkrat tam ne delajo plovil :twisted: )...

To zgoraj pa velja le, če boš na banko prinesel načrt, kako boš potem vrnil gnar!

Megle ne odkupujejo!!! NIKJER! :!: :!:
Uporabniški avatar
Barraqda
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Barraqda » So Apr 14, 2012 10:14

Nikola Tesla napisal/-a:Ne razumem razmišljanja velike večine ljudi, ki menijo, da bodo za realizacijo njihove dobre ideje drugi poskrbeli z znanjem, investicijami, promocijo, marketinkom in trženjem njim pa bodo kar v nedogled plačevali najmanj 50% ... za kaj že? Morda zaradi dobre ideje, verjetneje zaradi dobre pogodbe. Naivno.

Prvo kar je treba razumet, da gre že za izdelan produkt, torej se ne pogovarjamo o oblakih ampak o stvarnem predmetu, ki ga lahko primeš in preveriš. Tržni potencial tudi ni vprašljiv ker je cenovno bistveno bolj ugodnejši od klasične jadrnice. Jadrnica ima tudi vrsto praktičnih in uporabnih lastnosti za končnega kupca kar je osnovni predpogoj za nakup česarkoli na tem svetu.

Če sem lahko piker, pa ne mi prosim zamerit, ravno ta tipično slovenska mentaliteta je tista, ki našo državo drži stalno pod gladino evropskega in svetovnega povprečja takorekoč v centru sveta. V tujini so inovatorji in izumitelji gonilna sila gospodarstva, torej tako v okviru podjetja samega v katerem delajo ali pa kot samostojne osebe. Že res, da je kup projektov neuporabnih, vendar je nekaj takih, ki obrnejo denar, da se ti še leta od veselja smeje.

Združevanje znanja, ljudi in sredstev je tisto kar je pri nas nepojmljivo v tujini pa povsem običajno. Zato v tujini stvari običajno laufajo pri nas pa eto sam vidiš kako nam dobro gre.

Pred časom sem imel primer kjer sem predstavil družino produktov našemu proizvajalcu v dokončni odkup, torej brez licenčnine za znesek, ki ga sam določi. Torej meni zgolj za bodočo referenco njemu pa za dober posel. Model ni sfolgal ponudit niti 10 EUR za projekt, ki bi mu zagotovo nesel vsaj 4M bruto dodatnega prometa na leto. V očeh sem mu videl, da se raje vstreli v nogo kot, da nekomu drugemu plača za inovacijo in dober posel.

Ti meni povej kako je šele to inteligentno iz moje perspektive.

@bladzo:

Banko, po mojih izkušnjah, sploh ne zanima niti promet, niti predmet, ki ga boš delal, temveč strikno samo zavarovanje posla. Za odobritev moraš imet pri nas ustrezno strankarsko knjižico, primeren priimek (šrot, bavčar, kučan,...) in pa če si navaden smrtnik vsaj dve hipoteki. Kar se njih tiče lahko prideš z zrdavilom za raka pa te ne jebejo brez teh pogojev.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Apr 14, 2012 11:15

Nikola Tesla napisal/-a:Dobra ideja je vredna samo toliko kolikor volje imaš, da jo SAM spelješ do kraja!

Citat izgubi pomen brez uvoda !

Pa še ena ki 100% drži
Kdor ima željo in voljo najde rešitev, kdor pa ne pa izgovor!

Če imaš vse že narejeno in če verjameš v izdelek potem se ga loti in IZPELJI zadevo. Na tak način, kot si ti predstavljaš to enostavno ne gre. Če želiš samo prodati idejo, jo moraš najprej patentirat, kar seveda stane, vendar zopet, če verjameš vanjo, zastavi svoje premoženje, dvigni kredit, plačaj patentno pravico in jo prodaj.
Brez rizika ni nič. Nihče ne bo šel v riziko namesto tebe za tvoj račun. To ti hočem dopovedat. There is no eazy way!!
LP NT
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » So Apr 14, 2012 14:00

Barraqda napisal/-a:

@bladzo:

Banko, po mojih izkušnjah, sploh ne zanima niti promet, niti predmet, ki ga boš delal, temveč strikno samo zavarovanje posla. Za odobritev moraš imet pri nas ustrezno strankarsko knjižico, primeren priimek (šrot, bavčar, kučan,...) in pa če si navaden smrtnik vsaj dve hipoteki. Kar se njih tiče lahko prideš z zrdavilom za raka pa te ne jebejo brez teh pogojev.

Vidi se, da črpaš informacije le iz "šankovskih" debat. Če misliš, da se ne pišeš prav, sem ti že zgoraj ponudil, da ti bom organiziral sestanek s pravimi ljudmi. Če boš imel povedat kaj pametnega, se bodo našli €, v nasprotnem boš kradel le dragocen čas in tvoja kredibilnost bo še nižja, kot sedaj.
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » So Apr 14, 2012 16:26

Enkrat sem gledal dokumentarno oddajo na TVS1 oz. TVS2 o enem najbogatejšem slovencu ki živi v ameriki, To je en starejši gospod, ki je začel iz nule in si je z leti ustvaril ogromen imeprij, ima nekaj deset tovarn po svetu in izdelujejo od nogavic pa do ne vem česa še. Ta gospod je tudi inovator in je pomagal finančno že kar nekaj inovatorjem tudi slovenskim, v oddaji je poudaril da če imate dobro idejo, projekt da vam bo z veseljem pomagal pri uresničitvi le te. Celotna oddaja je bila snemana na njegovi jahti, dolžine po moji oceni okoli 40 ali več metrov! Imena gospoda se žal ne spomnim.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov