ČIŠČENJE - POLIRANJE PROPELERJA

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 21, 2010 14:03

Fojki napisal/-a:Pri meni mora biti propeler čist ,če pa se že nabere kaka malenkost pa vzamem okroglo žično gobico tisto za posodo in se sproti očisti res super.

Jaz sem pridobil 3 vozle na hitrosti, ko sem z žično gobico očistil (kar pod vodo) s propelerjev tiste zoprne cevaste školjkice... neverjetno koliko se jih nabere samo v dveh mesecih :evil: (toliko je namreč minilo od takrat, ko je bila barka zunaj ter propelerja očiščena u nulo in spolirana).
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 21, 2010 14:53

To je res, ma brane prav na brzini se pozna pri nas počasnih par vozlov !
Pa pozabil si napisat, da tudi manj pokuri, če je očiščen :twisted:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 21, 2010 15:01

Tex napisal/-a:To je res, ma brane prav na brzini se pozna pri nas počasnih par vozlov !

Jaz nisem ravno počasen... kadar imam čisto barko gre 36 vozlov :wink:. Zato mi pa ni bilo jasno, ko je po dveh mesecih komaj prilezla čez 30 :evil: .
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Sep 21, 2010 15:27

brane40 napisal/-a:
Tex napisal/-a:To je res, ma brane prav na brzini se pozna pri nas počasnih par vozlov !

Jaz nisem ravno počasen... kadar imam čisto barko gre 36 vozlov :wink:. :evil: .

To misliš max. Potovalno verjetno pluješ manj. Moja je dosti lažja in nižja pa imam potovalko cca 27 vozlov. Ali ga kar paraš 30 ?
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 21, 2010 15:45

Ja ne drugač ga 36, sam sedaj je 2 meseca računal porabo,pa se je barka spodaj zapacala, in ne gre več ko 30.
Masko na glavo, gobco v roke, pa gas pod vodo !
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 21, 2010 16:21

kr en napisal/-a:To misliš max. Potovalno verjetno pluješ manj. Moja je dosti lažja in nižja pa imam potovalko cca 27 vozlov. Ali ga kar paraš 30 ?

36 je maksimalna Kr en. Potovalna pa okrog 25.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Sep 21, 2010 16:22

Tex napisal/-a:Masko na glavo, gobco v roke, pa gas pod vodo !

Ne govor Tex... skor sm dušo spustu :mrgreen:
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

Re: ČIŠČENJE - POLIRANJE PROPELERJA

OdgovorNapisal/-a Fojki » Sr Okt 11, 2023 19:20

Evo fantje takole zgleda poliranje propelerja before-after

Se član ASmarine izredno potrudil za kar velika pohvala .

Slika

Slika

lp Fojki
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Sr Okt 11, 2023 20:20

Pohvalno
mirno morje
Primozs
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Primozs » Sr Okt 11, 2023 20:51

Tole pa je razlika. Tudi jaz bi dal propelerje takole zrihtat. A poves ceno ce ni skrivnost. Lahko tudi na zs
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 12, 2023 08:01

Lepo narejeno, a imam pripombo:
- ta dva propelerja sta bila že prej v odličnem stanju, le obložena z recimo temu "bio apnencem." To dol raztopiš z kako kislino, ki je neškodljiva za inoks in rešeno. Npr. koncenterirana ocetna ali fosforna kislina.
- tole poliranje je lepo, ampak je pa grobo spolirano. Če želiš napravit tako gladko površino, da bo nekaj časa mir z obraščanjem, potem se ne smejo videti krožne raze od poliranja. Biti mora res tisti strupeni lesk kot zrcalo. Tega tu ni, vsaj po fotografijah sodeč manjka še veliko ur dela do takega leska. Ker tak lesk stane veliko časa-denarja in izkušeno roko, je večina labbed propov svilenega leska, ki potem ni občutljiv na razlike v tonu barve, ko ga vržeš v solno kislino. Ta svileni lesk ne vpliva na performance, za to so drugi prijemi. Ta je le zaradi omenjenega dejstva in seveda, da se v marini na suhem vidi oh in sploh.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Če Okt 12, 2023 12:59

SR 290 napisal/-a:Lepo narejeno, a imam pripombo:
- ta dva propelerja sta bila že prej v odličnem stanju, le obložena z recimo temu "bio apnencem." To dol raztopiš z kako kislino, ki je neškodljiva za inoks in rešeno. Npr. koncenterirana ocetna ali fosforna kislina.
- tole poliranje je lepo, ampak je pa grobo spolirano. Če želiš napravit tako gladko površino, da bo nekaj časa mir z obraščanjem, potem se ne smejo videti krožne raze od poliranja. Biti mora res tisti strupeni lesk kot zrcalo. Tega tu ni, vsaj po fotografijah sodeč manjka še veliko ur dela do takega leska. Ker tak lesk stane veliko časa-denarja in izkušeno roko, je večina labbed propov svilenega leska, ki potem ni občutljiv na razlike v tonu barve, ko ga vržeš v solno kislino. Ta svileni lesk ne vpliva na performance, za to so drugi prijemi. Ta je le zaradi omenjenega dejstva in seveda, da se v marini na suhem vidi oh in sploh.

ojla tile propi so bili čiščeni z solno kislino prav za ta namen so bili že bolj grozni kakor so na sliki pred poliranjem nato šele dani v avto :D :D vidim nisem dober slikal ker je kup prahu gor :D zgleda res kot lise bom naredu nove slike

lp Fojki

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 12, 2023 17:06

Eh pusti, samo, da si zadovoljen! :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 23 gostov