Servis na hrvaškem

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Mile47
Višji vodnik

Servis na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a Mile47 » To Maj 13, 2008 11:58

Ima kdo številko od kakega dobrega serviserja v Istri (Poreč), sem namreč čisto "frišni" lastnik Mercruiserja 4.3 (1996) in nimam še nič izkušenj.
Motor sicer lepo dela, sem pa sam že kupil vse potrebne dele v Motomarine. Tudi to je bil namig iz foruma;)
Gre za čisto navaden servis, olje , svečke, filtri, pa za vsak slučaj sem vzel še impeler.
Našel sem sicer že enega serviserja iz Celja, ki bi mi to naredil, vendar je rekel, da bi mu za delo moral odšteti 400-500 Eur.
Kaj pravite na takšno ceno?

hvala,

Jernej.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 13, 2008 12:17

Cena se mi zdi neumesna, pretirana. Priporočal bi ti, da si poiščeš literaturo o motorju, ga malo preštudiraš ( ker ti ne bo škodilo, da ga spoznaš, tudi za kasneje, med potovanjem ), da ne boš za vsako malenkost iskal serviserje. Ta opravila, katera si opisal, niso noben bav-bav in verjamem, da boš temu kos. Pa še 500€ prišparaš :wink: .
LP
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » To Maj 13, 2008 18:52

Hudo pretirana cena. :?
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

Re: Servis na hrvaškem

OdgovorNapisal/-a opus » Sr Maj 14, 2008 09:39

Mile47 napisal/-a:Ima kdo številko od kakega dobrega serviserja v Istri (Poreč), sem namreč čisto "frišni" lastnik Mercruiserja 4.3 (1996) in nimam še nič izkušenj.
Motor sicer lepo dela, sem pa sam že kupil vse potrebne dele v Motomarine. Tudi to je bil namig iz foruma;)
Gre za čisto navaden servis, olje , svečke, filtri, pa za vsak slučaj sem vzel še impeler.
Našel sem sicer že enega serviserja iz Celja, ki bi mi to naredil, vendar je rekel, da bi mu za delo moral odšteti 400-500 Eur.
Kaj pravite na takšno ceno?

hvala,

Jernej.

Preporocam Fereli servis v marini Cervar Porat ili Parentium.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Maj 14, 2008 10:35

V blišini Poreča, med porečem in Vrsarjem je kamp Fontana in tam je sreviser Žužič Serđo. 0038598420425.
Eni tega sreviserja hvalijo, drugi ga grajajo. ne smeš gledati njegove okolice in hangarja, ki je zanemarjen in ni poštiman.
Vendar, iz zanesljivih virov ti povem, da je moj kolega na Bavariji 27 plačal: dvig barke na suho, pranje barke in motorjev, nov antifauling na motorjih, menjava olja in filtrov na dveh D3 motorjih, menjava olja v peti menjava cinkov ter montaža cinkov na falpsih (samo delo brez materiala), pregled ostalega ter spust nazaj v morje, za 400 EUR (brez računa).
Mislim, da ta znesek ni pretiran in še garancijo da za opravljeno delo.
Mile47
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Mile47 » Sr Maj 14, 2008 18:48

Joj, hvala vam za te odgovore, se je tudi meni zdelo, da je ta serviser en "mal" pretiravu. Mu bom z veseljem povedu naj si kar sebi v glavi olje zamenja :lol:

Glede literature motorja, kot ste omenili, da naj si nabavim in sam preštudiram motor. Kje bi pa lahko to staknu?

Ajdi, hvala vam lepa , čao!!
brodolom
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a brodolom » Sr Maj 14, 2008 20:41

Mile,ko boš napravil servis na motorju potegni črto in napiši koliko te je vse stalo,res da ni nobena umetnost ampak brez pravega orodja si zmrznil.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Maj 14, 2008 23:02

Mile47 napisal/-a:Joj, hvala vam za te odgovore, se je tudi meni zdelo, da je ta serviser en "mal" pretiravu. Mu bom z veseljem povedu naj si kar sebi v glavi olje zamenja :lol:

Glede literature motorja, kot ste omenili, da naj si nabavim in sam preštudiram motor. Kje bi pa lahko to staknu?

Ajdi, hvala vam lepa , čao!!

Lahko naročiš na www.marineengine.com/manuals/seloc/mercruiser.html
Bom pa še malo pogledal drugje za kakšen davnload. Ti leži nemščina ?
Pa še nekaj. Za eventualno dodatno orodje, za menjavo svečk in olja, če še nimaš pri orodju, boš dal drobiž, v primerjavi cene ene ure serviserju.
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 15, 2008 06:58

Tukaj imate mercruiserjev tovarniški priročnik za vzdrževanje za 4.3L gen+ (letnik 1993 naprej) motorje:

http://www.boatfix.com/merc/Servmanl/18/18B1R2.PDF

ter tovarniški servisni priročnik za 4.3:

http://www.boatfix.com/merc/Servmanl/18/18covr2.pdf

Za vse tiste ki radi "šraufate"

Kot sem že rekel, selocu in clymersu pa se raje izogibajte ;)

LP

SS
Mile47
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Mile47 » Če Maj 15, 2008 09:35

Hmm, no sedaj sem se že dogovoril s serviserjem za naslednji teden in bom za prvič kar prevzel vlogo skrbnega opazovalca!

Sem našel enega starejšega gospoda, ki se je včasih redno ukvarjal s temi motorji in mi je obljubil zelo nizko ceno (100-150 Eur). Kar se tiče pa njegove strokovnosti vam bom pa z veseljem poročal.

Imam samo še eno vprašanje glede anti faulinga- čoln je bil lani samo par ur v vodi, kako naj preverim oziroma vem, da potrebuje tudi novo anti-fauling zaščito ??

ss9940 pri drugem linku, kjer je servisni priročnik je samo kazalo, če se ne motim, ta pomemben del pa manjka! Bi me pa zelo zanimal :shock:

Čaooo...
Mile47
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Mile47 » Če Maj 15, 2008 09:49

atilone napisal/-a:Lahko naročiš na www.marineengine.com/manuals/seloc/mercruiser.html
Bom pa še malo pogledal drugje za kakšen davnload. Ti leži nemščina ?
Pa še nekaj. Za eventualno dodatno orodje, za menjavo svečk in olja, če še nimaš pri orodju, boš dal drobiž, v primerjavi cene ene ure serviserju.

Sm bolj angleški tip heh, sicer sem se učil nemško samo bi sigurno pregorel pri teh strokovnih izrazih.

Orodje si bom pa sigurno kupil, verjamem, da če imaš pravo orodje potem je že pol dela opravljenega :lol:

Zopet sprašujem :oops: Kje pa naj naročim oziroma kupim orodje, imate kaj izkušenj glede tega?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 15, 2008 10:38

Še enkrat poglej ;) Če se poscrollaš do kazala in klinkeš na poglavje, se bo odprl nov PDF - kvazi hiperlink. Manual vsebuje praktično vse kar rabiš za 4.3 :D

Podobno mam linke za ostale merc manuale.

LP

SS
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Če Maj 15, 2008 10:44

Kar se tiče orodja - jaz sem kupil kar preko www.ebay.de. Prodajalca se sicer več ne spomnim (bi moral pogledat), vem pa da sem kupil:

- komplet colske nastavke za gidore
- komplet colske viličaste ključe
- komplet colsske nastavke za imbus za gidore
- komplet colskih imbusov
- komplet colskih štarter ključev

pa je bila cena okrog 90-100 eur s poštnino vred. Orodje je od proizvajalca BGS technic, ranga amaterskega šraufara (niti približno ni tako kot kitajska roba iz interspara) - jaz bi rekel podobno kot proxxon.

LP

SS
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Maj 15, 2008 14:49

Delaš bedarije !
Kot je že nekdo napisal, Serđo v Valkaneli je OK ! Meni on brska po čolnu izven sezone, med sezono, pa en prijatelj, ki ve kaj dela !
Torej, se tam zmeniš, in vse je rešeno, vse ima pri roki, torej se lahko loti vsega.
Slovenskih mehanikarjev je pa 80 % pocarjev, je pa res da olje zna zamenjat vsak !
Če že hočeš našega mehanika, ti lahko dam številko od frenda,ki ve kaj dela in če bo čas ti naredi in tudi cena bo ok !
Ferelli, joj prosim samo tja ne, te tudi ne vejo kaj delajo, cene imajo pa take kot bi imeli zlato orodje !

PS: drugače pa se vidimo na Štirih kozarčkih pri limu !
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Maj 15, 2008 17:11

Še vedno trdim, da je dobro poznat svoj motor. Primer; Lepo potuješ okoli otokov srednje dalmacije ali pač kje drugje. Naenkrat ti instrument pokaže, da je temperatura hitro nevarno zrasla. To je znak, da je odpovedal impeler, ni pretoka hladilne vode. Če veš kje je ( menjava impelerja je enostavna ), vzameš rezervnega, ta spada pod obvezno opremo rezerve, kot jermeni, se v eni uri ( med menjavo popito hladno pivo, je vračunano v čas menjave ) odpelješ naprej. Druga varianta pa je, da štopaš do obale in počakaš gospoda Serdžota, med tem pa pripravljaš kune za plačilo.
Odločitev je seveda popolnoma tvoja stvar.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov