Alpha one - menjava manšet

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jan 09, 2012 10:13

Zdravo!

No ja... Uvoz kita za AO gen 2 te bo prišla iz USA cca 130-140 eur (z poštnino, dajatvami,...) tako da si lahko preračunaš če se splača!

Kar se tiče tesnilno-lepilne mase pa iz prakse lahko povem, da je nikoli nisem (pa tudi serviser je ni) uporabljal... če je dovolj dobro sčiščena površina, bo brez problema zdržala tudi brez pacanja; pri naslednjem servisu pa ni več tega nadležnega čiščenja...

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
alce
Štabni vodnik
Kraj: Podnanos

OdgovorNapisal/-a alce » To Jan 10, 2012 21:20

Hvala za vse odgovore, zelo so mi prišli prav in mi dali motivacijo za delo. :)

No čez vikend sem razkopal še ta del z gumami, sem pa kar pihal pri vijakih :D no z malo matre sem podrl. Glede lepljenja bom še razmislil, površina je vredu tako, da bi gume morale vredu prijeti tudi brez lepila.

Ležaj je po mojem potreben menjave, ker se ga med vrtenjem na enem mestu čuti, da čisto malo hrusta. Ga bom menjal. :)

Zanima me še, če potrebujem spet neko specialno orodje da poberem varovalko na ležaju, preden ležaj izvelčem ven?

Glede nakupov sem pa zelo zadovoljen z motomarine, bolj so mi pri roki pa tudi malo ceneje je kot pri nas. :roll:

Za gume se pa odločam ali jih kupiti v motmarinu ali preko ebaya, nekaj prihranka je (cca 50 - 70eur), če pa kaj ni vredu je pa res denar stran vržen. :)

Lp
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Jan 13, 2012 09:52

Moram rečt, da so določene aftermarket gume res zanič! OEM paše 100%... Vem da so bile težave z SEI gumami, MALLORY pa recimo paše kot original, pa tudi SIERRA je bla OK... Tako da je malo loterija, če pa nočete tvegati, pa vzamite OEM - ne morete sfalit!

Ležaj nima nobene varovalke... Enostavno je treba uporabiti silo da ga izvlečete ven... Najbolj enostavna varianta je, da ga s pomočjo orodja za demontažo zadnjih pest izprešate; drugi zopet uporabljajo abciger, na katerega našvasajo kladivo - variant je več...

Aja, pa za vstavljanje ležaja je tudi najboljše imet pripravico, da se ga vstavi enakomerno, sicer lahko nastanejo težave

Ne pozabite scentrirati in podmazati ležaja!!!!!

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
alce
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a alce » So Jan 14, 2012 20:31

Dela potekajo naprej, nakupil sem originalne gume in ležaj(quick silver) v motomarinu,ker sem spogajal dobro ceno. ;)

Ležaj sem z malo ustvarjanja in varjenja (izvlakača) spravil ven in namontiral novega, potem sem začel z montažo gum.
Delo je še odprto, ker je dan žal prekratek :).

Ležaj bom dobro namazal, kot vse ostalo, kar je potrebno..nisem pa dal poudarka na centriranje. Glede na to, da nisem premikal motorja in nosilca pete se mi to ne zdi potrebno. Če pa je je še vedno čas...

Kakšen je pa postopek centriranja? Kako orodje morem poiskat?

LP, Alce
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Ne Jan 15, 2012 21:52

Ležaj je planetarni, pomeni da se lahko obrača v vse smeriznotraj svojega ohišja; centrirno palico je potrebno vtakniti v motor in novi ležaj nastaviti tako, da ne povzroča vibracij! Sicer so posledice lahko zahtevne kar se tiče $$$ (Z pogon, gumi-spojka,...) ;) Mislim da boš našel kar nekaj informacij kako se to naredi na forumu... Aja še to: ni vseeno, kako vstaviš ležaj! Pazi da je ima rebrasta pločevina, ki ga drži v ohišju, luknjo točno tam kjer je nastavek za mazalico!

LP

SS
alce
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a alce » Sr Jan 18, 2012 12:36

Hm, no še dobro, da nisem že vse skupaj sestavil. To centriranje se mi res ni zdelo potrebno, ker nisem vedel, da je takšen ležaj.

Ležaj sem pa dal na pravo mesto, tam kjer ima luknjo je na niplju. :) Bo podmazan. ;)

Malo sem se še posvetoval z mojim avtomobilskim mehanikom, kateri mi je predlagal, da si dam izdelat pomožno os, katero vtaknem skozi ležaj in v os motorja ter tako preverim vrtenje. Spet drugi nasvet, da bo tak ležaj os sama potegnila na pravo mesto. :)

Kaj naj naredim?
Preletell sem forum, pa nisem našel pravega postopka centracije. :)

Hvala in lp,

Alce
laser
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a laser » Če Jun 15, 2017 09:32

Pozdravljeni,
obnovil bi staro temo glede menjave manšet alpha one. Pri demontaži se mi je namreč zgodilo, da sem zlomil nastavek-priključek za monitoring olja na transomu. Pri jucci sem naročil novi del, pa me zanima kako ga "najlažje" zamenjati.
Prosim za pomoč in lep pozdrav vsem.....

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot], MKN in 15 gostov