Koristne praktične rešitve na plovilu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 02, 2016 23:47

Ko smo že pri priveznih vrveh.
Jaz imam v marini na priveznem mestu močno olajšano orivezovanje zaradi preproste rešitve. Vse privezne vrvi imajo izdelano uho na natančno določeni dolžini. Kadar prisplujem v privez mi ni potrebno privezovati barko z vozli ampak le nataknem že pripravljena ušesa čez bitvo.
Barka je vedno hitro, vedno pravilno privezana in vedno na pravo dolžino.

Da bi zadeva bila še bolj enostavna sem privezne vrvmi povezal med seboj z tanko špagico. Kar pomeni, kadar dam roko v vodo in iz morja potegnem eno privezno vrv in jo privežem na plovilo mi ni potrebno v morju iskati naslednjo privezno vrv, enostavno povlečem tanko špagico in iz morja na plovilo potegnem naslednjo privezno vrv. Tako deansko le vlečeš tanko špagico in ti same v roko pridejo vse štiri privezne vrvi.

Seveda tanko špagico in špago od muringa imam vedno spravljeno na palubi. Vedno čisto. Sovražim muring zaraščen s školjkami.

Na plovulu imam XXXL velikost bokobranov. Dejmo rečt štiri krat večje kakor jih imajo običajno ljudje na plovilu enake velikosti. Bokobrani so okrogli in velikosti A4. Mene ne motijo. Kadar je neurje sem čisto miren, da sosedova barka ne bo tolkla v mojo, saj drži sosedovo barko en meter stran :) Kadar si vezan bočno barka na barko lahko v miru uživaš v sončenju tudi če je morje razburkano, ni nevarnosti da bodo bokobrani zbežali gor.
Na bokobranih imam napisano telefonsko kar se je izkazalo sila priročno, kadar koli je bilo kaj narobe z barko sem dobil klic mimoidočih.
Bokobrani imajo namesto vrvi jeklenico speto v uho z plombo. Bokobrani se na plovilo pritrdijo z inox karabinom. Kar omogoča da še največji začetnik na plovilu (gost) sam v sekundi pravilno obesi bokobran. Na plovilu imam privijačene rinke kamor se bokobrani obesijo.
Bokobrani so tako veliki da zasedejo celo barko, kdo pa je rekel da jih dam na barko ? Zadnja dva bokobrana nikoli nimata privilegij da se gresta peljat z barko, kadar izplujem bokobrana ostaneta privezana na privezu.
tista tanka vrvica ki sem jo povezaal med eno privezno vrvjo in drugo poteka tudi skozi rinko bokobrana. Kadar se bližam svojemu vezu,me na vodni gladini čakata dva ogromna rdeča bokobrana med katera moram zapleljat. Ni mi treba z leseno palico iskati muringov v vodi, le zagrabim mokobran ki plava na gladini ga zapnem na plovilo potem pa po vrvici potegnem na plan še ostale privezne vrvi. Zelo praktična rešitev tudi v primeru kadar imaš bočni veter in prideš v prazno marino (brez bočnih sosedov). Ker zapelješ med dva ogromna bokobrana ki sta privezana za muringe ti veter ne more zanesti plovila, saj ogromna bokobrana držita plovilo na svojem mestu.
http://shrani.si/f/M/oc/3qnV5uwm/img9306.jpg

Sprednja bokobrana tudi nikoli ne dam na plovilo. Nemeščena sta na gliser na tako višino da med glisiranjem ne tikata morja. V primeru da je morje razburkano pa jih prestavim zadaj na platformo.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Avg 02, 2016 23:58

tuš cev na plovilu:
Vedno sem mislil da je perfektna dolžina cevi za tuš 2,5m dokler nisem bil na plovilu ki je imelo 6m dolgo cev za tuš :)
Super stvar. Celo barko lahko opereš z vodo iz rezervoarja. Zunanjo jedilno mizo lahko vedno sproti opereš, Lahko se tuširaš kjer koli hočeš na plovilu, lahko spereš sol iz šip. Najboljše pri vsemu temu pa je da porabiš ogromno vode iz rezervoarja kar je super, ker imaš lahko vsak dan svežo vodo v rezervoarju.
Jaz plovilo uporabljam skoraj vsak dan za krajše vožnje po slovenski obali.
Preden sem plovilo začel prati z vodo iz rezervoarjev sem mi je en tank vode trajal tudi teden ali dva. Zdaj skoraj vsak dan ko privežem barko napolnim še rezervoar z pitno vodo. Ni potrebno več preventivno dodajati klora.
Ne da pijem vodo iz rezervoarja imapak ko se tuširaš ti mimogrede gre v usta.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Avg 03, 2016 00:14

Lepilni trak za barvanje antifoulinga.
Na polici v merkurju je veliko lepilnih trakov, vsi delujejo isti, vendar ni tako.
Le eden izmed vseh lepilnih takov na spodnji sliki ima oznako da je primeren za zunanjo uporabo, da ne pušča lepila na plovilu, po tem ko ga odstranimo ne glede na to s katero kemikalijo je bil v stiku.
Osebno priporočam: Tesa professional UV Paper Tape.
Pri nakupu bodite pozorni na oznako:
http://shrani.si/f/1y/5I/4szOu98I/img9333.jpg
http://shrani.si/f/2u/zH/1KeJ52qb/img9331.jpg

Za barvanje z pištolo je super :
http://shrani.si/f/3G/Vo/1lmLELw7/1/img9334.jpg
ta majhna rolica se raztegne v 39 kvadratnih metrov velik zaščitni najlon kateri ima že lepilni trak vgrajen.

Za barvanje z valjčkom pa so dobri velur kratko dlaki valjčki:
http://shrani.si/f/a/oS/3daeFuHV/img9330.jpg
Dolgo dlaki valjčki puščajo preveč barve za seboj, verjetnos da se bo odtrgal dolga dlaka iz valjčka je velika, sploh pa dolga dlaka je tudi debela dlaka in se takoj vidi če ostane odtrgana in zalepljena v barvi.
Spužvasti valjčki se razpadejo zelo hitro.
Za barvanje z pištolo je priporočeno uporabljati 3M-ovo masko, verjetno masi kdo ne ve da ima vsak filter na 3M-ovi maski svojo namembnost. Če je filter pobarvan z rjavo oznako pomeni da je izredno fin filter namenjan le hlapom, Če ima filter pisano oznako pomeni da je za širši spekter uporabe (prah+hlapi).
Verjetno kdo ne ve, da so modre lateh rokavice, ki jih lahko kupite v merkurju 3X bolj vzdržljive od belih latex rokavic. Še bolj vzdržljive pa so črne latex rokavice (v sloveniji mislim da se jih ne da kupiti).
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 03, 2016 15:35

Vem kaj pomenijo omenjene zastavice ampak me samo zanima ali bi znal bit kakšen problem, če imaš te zastavice obešene, ko pa npr pride kontrola pa na barki ni nobenega potapljača ali nekoga ki bi imel licencenco. Te znajo kaj jebat zaradi tega?

Če je odgovor ne potem lahko gor mile volje vsak obesi kar hoče....

Samo moje laično razmišljanje...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 03, 2016 21:23

Bonaparte, super zapis.

Če bi privezal bokobrane na muringe na pomolu, kjer so po večini jadrnice (večje od 9m), ali bi bilo "nevarno", da se neka druga jadrnica zaplete v moje muringe, ki zaradi bokobranov ne bi povsem potonili?
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Sr Avg 03, 2016 22:43

Grega295 napisal/-a:Bonaparte, super zapis.

Če bi privezal bokobrane na muringe na pomolu, kjer so po večini jadrnice (večje od 9m), ali bi bilo "nevarno", da se neka druga jadrnica zaplete v moje muringe, ki zaradi bokobranov ne bi povsem potonili?

:lol:
Nevarnosti ni dokler si na vezu. Ko te ne bo tam se pa lahko zgodi da kdo s propelerjem pobere muring.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 04, 2016 07:11

kocka napisal/-a:Evovil, a ti bi rad to izkoristil da imaš v zalivu v radiju 200m mir? :wink: :lol:

Sam res :)) Se vežeš enmu koncesionarju v zaliv na bojo pol pa tole gor obesiš pa se morajo vsi sosedje spokat :D :D :D Un k boje oddaja bi bil pa tud vesel. Pa še računat ti ne more pridit ker bi bil v prekršku če bi se približal tvoji barki :D :D :D :D :D

Mater moram it takoj kupit eno zastavco :!: :!: :twisted: :twisted: :twisted:
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov