Preklapljane akumulatorjev

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » So Apr 23, 2011 13:07

Pozdravljeni,
veliko je bilo že napisano na to temo.

Ampak mene zanima,kaj se zgodi v teh primerih.

Akomulatorje imaš priklučene na polnilec in daš kontakt motorja. V računalniku motorja se pojavi večja napetost. A je možno da se kaj uniči ?

Drugi primer pa je ,
da imaš akomulator priklopljen na polnilec in motor v delujočem stanju. Kaj se pa sedaj zgodi ?

LP
Marko
MARKO1977
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MARKO1977 » So Apr 23, 2011 13:22

Dugače jez imam vezavo takole.

Motor je vezan na startno banko
Med startno banko in ciklično imam ( - minus ) povezan skupaj.
( + plus ) pa imam vezan preko napetostnega stikala. ( on - off )

Ko ugasnem motor in ko zapustim plovilo imam pod napetostjo motor in merkatode, ter kalužno črpalo
Ostali porabniki so izklučeni z dodatnim stikalom, ki sem ga vezal na ciklično banko.

Ko prižgem motor priklopim stikalo na on in se polnijo obe banki. ko vgasnem motor pa stikalo dam na off in radio poslušam na cikličnem.

Do sedaj pa nisem imel nobenih težav
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Apr 24, 2011 00:15

Marko, ne rabiš se sekirati, v vseh primerih tako kot si opisal bo vse OK, predlagam pa da prebereš kakšno gradivo osnove analogne elektronike na osnovnem nivoju, tako boš hitreje sam razumel te dvome, ki jiih opisuješ, glede vezave, napetosti, ko je polnilec vklopljen in kolikšna je napetost ter da se v tem primeru ne more nič skuriti, itd.

Čudi me, da se še vedno ubadate z 1,2, All stikalom, dajte raje drugače urediti, varijant je več, jih je tudi nekaj opisanih na forumu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov