Merilec goriva

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 16, 2013 06:53

Nisem mislil nič slabega, očitno nisi razumel kaj je citat? Temu kar napišemo pravimo odgovor ali prispevek, ne citat!
Mislil sem na Quote (slovensko citat) s sliko, ki ga je napisal Gorki, ki se ponavlja trikrat in daje napačen vtis kaj nameravam narediti, ker so me že kontaktirali na ZS z vprašanjem, če bo moj senzor tako izgledal in ker seveda ne bo sem te prosil, če izbrišeš citat, ne tvoj odgovor oziroma prispevek.

Senzor na sliki je primeren samo za izvenkrmne motorje in še to ne za vse.
LP NT
Uporabniški avatar
frikmusic
Admiral
Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a frikmusic » Sr Jan 16, 2013 09:04

NT je to v planu kej v bljižni prihodnosti če se seveda računica izide? :?: sprašujem ker bom letos spet nekaj rihtal in me zadeva zanima.

Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jan 16, 2013 10:45

Do poletja sem zaseden maksimalno tako, da takoj ne bom mogel izdelati merilnikov. Trenutno v prostem času iščem senzorje na trgu in razdelujem idejo, da bo vse pripravljeno, ko se lotim in izpeljem hitro do realizacije.

Moj način dela je tak, da mi mora vse najprej špilati v glavi in nato samo še sprojektiram izdelek. Če nisem popolnoma prepričan, da bo nekaj delovalo potem raje počakam, dobro premislim, se pogovorim s kolegi, debatiram o temi, študiram dokumentacijo in se lotim šele, ko so vsi problemi rešeni oziroma, ko sem popolnoma prepričan v pravo rešitev.
LP NT
Uporabniški avatar
Jean
Kapitan
Kraj: Prlekija-Biograd

OdgovorNapisal/-a Jean » Če Jan 17, 2013 17:58

Mene prav tako zanima tale senzor za pretok goriva za izvenkrvni b.motor,sam ne vem,če bi bila kompatibilna na Garminu 420S,ker ima standard NMEA 0183 verzija 3.01 ali je to problem,potem bom moral zamenjat še navigacijo?
LP Dani
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Pe Jan 18, 2013 15:45

Matejc napisal/-a:
nautilus napisal/-a:Mogoče, bi bilo za premisliti ali bi zadeva imela svoj GPS. Opcija je priklop na NMEA obstoječega GPS-a katerega imamo že vsi vgrajenega.

Zakaj?

Moj pomislek v tej smeri je bil izključno ekonomski.
V primeru, da bi bila izvedba brez svojega GPS in povezavo na obstoječi GPS bistveno cenejša bi bil produkt cenovno konkurenčnejši.
Drugače je pa boljše da ima svoj GPS.
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » Po Jan 28, 2013 19:40

Pregled nekaterih "fuel management" sistemov:
  1. Garmin
  2. FloScan
  3. Yanmar & Raymarine
  4. Maretron N2KView
  5. Northstar & Smartcraft
  6. Lowrance LMF-400
  7. Maretron FFM100

Splača se prebrati tudi komentarje pod kratkim opisom.

Še ena DIY varianta in njena predstavitev na tujem forumu.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 29, 2013 08:13

Vsi uporabljajo klasične flow senzorje, razen Raymarina, ki podatke pobira direktno iz motorja.
Prav zaradi tega močno ramišljam o svojem sistemu, ki bo kompatibilen z vsemi motorji in neodvisno od tega katero navigacijo imaš, ker kompatibilen u vsemi itak ne moreš biti. Cenovni rang je v teh primerih tako visok, da se mi zdi zadeva še toliko bolj interesantna.
LP NT
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gorki » To Jan 29, 2013 09:13

NT, kaj je zate klasični senzor za pretok? Mikro turbina? Diferencialni?

Pregled tipov senzorjev za merjenje pretoka

Nekaj senzorjev, ki sem jih našel:

ESSKA 0,027-8,3l/min
Slika
Podatki

FCH-mini-PVDF
Slika
Tukaj je gora raznoraznih senzorjev za merjenje pretoka... Cene na Mercateo

Conrad VISION 2000 ampak je spet od BIO-TECH
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 10, 2013 07:05

Ima morda kdo doma senzor nivoja vode, odpadne vode ali za gorivo. Potrebujem dimenzije prirobnice za pritrditev. Obstaja namreč več standardov, recimo SAE 5 itd vendar nikjer ne najdem konkretnih standardnih dimenzij, ki se uporabljajo v navtiki.
LP NT

PS: Prototip UNIVERZALNEGA Senzorja nivoja tekočin je skoraj končan. Še nekaj malenkosti, test na morju in napišem kaj več o tem.
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Po Okt 21, 2013 09:20

NT.

kako kaj napreduje senzor goriva?
Imam ga namreč namen nabaviti za vgradni 3.0 bencinski Mercruiser,navigacija pa je Garmin 526S.

Lp.
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Po Okt 21, 2013 11:01

Pozdravljeni!
Tudi sam se odločam o vgradnji takšnega merilca na čoln z notranjim motorjem. Vse zgoraj navedene variante se mi zdijo odločno predrage. Sam sem našel dve , ki sta sprejemljivi za naš čoln , tako stroškovno kot tehnično. To sta Faria FAR FFM025 komplet senzor in multi funkcijski prikazovalnik z ceno cca 190$ , ter Lowrance LMF 200 prav tako s senzorjem za cca 230$. Fario se da dobiti tudi v GB in sicer za cca 230€ . Vse ostalo je zame samo zapravljanje denarja, ker kaj več kot to mislim, da nobeden ne potrebuje na plovilih za šport in zabavo. Če pa kdo želi še kaj več pa si lahko kupite katerikoli senzor na tržiču ki kot izhod daje napetostni signal ga priklopite na kak PLC in nato Wifi kamorkoli , grafiko pa narediš sam po želji. Takšen sistem pa stane cca 400€ , če si sam sprogramiraš in narediš vmesnik. Drugače pa ura za PLC in HMI programiranje min 75€ in navzgor.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Okt 21, 2013 11:58

Ne vem koliko od morjeplovcev si bo samih sprogramiralo PLC in aplikacijo za telefon. Obenem bi bila taka rešitev tudi izjemno draga in nikakor primerna za trg. je pa vsekakor izvedljiv hobi projekt kjer pa se računica itak nikoli ne izide (ali pa v zelo redkih primerih).

Trenutno se določene zadeve lepo odvijajo v smer, da bo projekt kot kaže verjetno kmalu postal realnost.
Gorki hvala za linke.
LP NT
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Okt 21, 2013 23:26

Projekt senzorja nivoja tekočin na principu tlaka sem opustil, ker je priklop tlaka prezahteven za povprečnega navtika ali površnega "mojstra".
gensy
Kapitan

OdgovorNapisal/-a gensy » Ne Maj 11, 2014 19:42

Zdravo
Nabavil sem Garminov GFS 10 senzor goriva...mi zna kdo natančno povedati ali ga moram nujno priklopiti na nmea 2000 mrežo (jo še nimam in se mi ne zdi smiselno jo formirati), ali je tudi možnost, da ga priklopim direktno na GPS Garmin 526s samo s kablom (recimo takim kot je tale http://www.tcschandlery.co.uk/garmin-nm ... -02-/p8115 ) Hvala za pomoč

Lp, Janoš
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 12, 2014 09:47

Narediti moraš mrežo - tudi kadar priklapljaš zgolj 2 napravi (senzor in garmina).

Mrežo sestavljajo naslednji elementi:

- napajalni kabel (pri garminu je rumen), ki ga priklopiš na 12V
- ustrezno število T členov -> ti rabiš 1
- kabel med T členi in kabel med T členom in napravo (ti rabiš 2 kom oz. 1 kom če senzor kabel že ima, garmin kolikor vem nima kabla v kompletu
- terminatorji (600 ohm) za zaključek odprtih vej mreže -> ga ne rabiš, ker nimaš prostih vej.
Na kratko:

vse kar potrebuješ (in še malo več) boš dobil v Garmin nmea2000 starter kit-u, ki stane okrog 90€.

Morda bo ceneje samo napajalni, povezovalni kabel in t člen izven kita kupit. 10m backbone kabel je odveč če takšne dolžine ne potrebuješ.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta