Plošča je v osnovi GFK (nemško Glasfaserverstärkter Kunststoff) oz. angleško GRP (glass-fibre reinforced plastic), kar je nek splošen izraz za vso plastiko ojačano s steklenimi vlakni. Plošče, ki sem jih jaz uporabil so industrijsko laminirane (Epoxy) in prešane => velik % vlaken v laminatu. Lamine so zelo tanke iz ~50 g/m2 tkanin (ocena na oko) in jih je ogromno. Te plošče so res živalsko močne. Karbon na sliki sem pa dodal sam. Izključno zato da zgleda
Plošče sem kupil pri Masterplatex
Imajo tudi okrogle palice različnih premerov. Te palice sem uporabil pri luknjah vijakov. Uporabil sem precej velike premere iz več razlogov:
1) pri luknjah voda ne more vdreti v vezano ploščo
2) z vijaki za pritrditev motorja ne morem stisnit mehke sredice iz vezane plošče
3) sorazmerno velika površina GFK vložkov in posredno vijaki mi strižno togo povežejo notranjo in zunanjo ojačitveno ploščo. S tem razbremenim leseno sredico iz vezane plošče kateri ne zaupam, ker sem kupil rabljen čoln in ker sem obesil gor motor, ki je čisto na zgornji meji homologacije.
Moj nasvet je, da si ne predeterminiraj preveč na katero višino boš postavil motor. Konstrukcijsko izvedi to tako, da boš imel še kaj lufta za levo desno in gor dol. Ko bo čoln "gradbeno" in ličarsko dokončan, pa postavi gor motor, si ga spozicioniraj v nulo in vrtaj mirne vesti. Če boš imel dovolj GFK mesa (dovolj velike GFK vložke fi50 mm in več) v vezani plošči, te ne bo bolelo/skrbelo kam boš vrtal (cm gor dol, levo, desno). Dodatno lahko povečaš luknje in vlepiš inox puše. Čeprav ob uporabi debelih GFK vložkov prave potrebe ne vidim (lahko da se motim). Vidim samo še eno režo (med inox cevko in krmo), ki jo bo potrebno tesniti. Ko boš pa kdaj odvijal vijake, te bo pa dodatno skrbelo, ali se je cevka tudi zavrtela ali ne, ali še tesni ali ne...
Mogoče uporabi cevke le na zgornjih dveh luknjah pritrditve motorja, ki jih najverjetneje ne rabiš tesniti v smislu vdora vode v čoln. Definitivno pa hočeš preprečiti vdor vode v sredico krmne plošče. Pa še zgornje vijake moraš ven potegnit, če hočeš zvišati oz. znižati položaj motorja. V tem primeru bi s tesnilno/lepilno maso vlepil samo inox cevke, vijake pa ne bi dodatno tesnil. Ponavljam: govorim o zgornjih dveh vijakih...
Laminiranje majhnih lukenj po obodu je jeb... Jaz sem polaminiral luknje za odtok vode, ki so imele premer cca 30 mm in je bilo kar zabavno s kar nekaj kletvicami...