Lep pozdrav,
Na čolnu Bellingardo Ariana (dolžina 480cm, teža čolna 350kg, teža motorja 112kg, teža posadke 320kg, teža opreme in goriva do 100kg, skupaj teža 850-900kg) imam montiran Mercury 40/60 Efi z s standardnim trikrakim propelerjem 10 1/2 inch x 13 pitch. Polno obremenje čoln dosega hitrost približno 25 vozlov, zavrti pa se tudi čez 5600 obratov.
Zavedam se, da je obremenitev čolna kar velika. Ne izglisira v sekundi, a za moje potrebe čisto dovolj hitro. 80 kilogramskega smučarja z dvema človekoma na čolnu potegne brez problema. Hkrati pa mi je čoln všeč, vanj sem nekaj vložil, cela družina je na čolnu samo občasno in starejši sin bo čez kakšni dve leti verjetno šel na dopust po svoje. Skratka ni nujno, da je čoln vedno polno obremenjen in sčasoma se bo število posadke zmanjševalo po naravnem osipu.
Da bi čoln lažje štartal pri največji obremenitvi, mi je eden od prodajalcev svetoval menajvo propelerja z propelerjem Spitfire Pontoon (13.8 x 11") MERCURY RH Propeller, 48-8M8026560.
Na področju propelerjev sem popoln laik, zato sprašujem za mnenje, kaj se bo z menajvo propelerja zares zgodilo. Predvidveam, da bo čoln lažje startal, hkrati pa bom izgubil nekaj na končni hitrosti. Končna hitrost ni najpomembnejša, ker po vodi ne divjamo, temveč potujemo. Edina priložnost, kjer hitrost pride prav, je smučanje na vodi.
Če lahko kdo komentira prosim za mnenja.
LP, MKN
Menjava propelerja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Menjava propelerja
Propeler pusti tak kot je. Glede na napisano si blizu idealnega. Je pa to zgolj moje mnenje, upam da še kateri drugi kaj pove.
Xilinx Vivado HLx trainee
Če se ti zvrti čez 5600rpm je že ta korak premajhen in bo bolje it za kakšen korak višje, ne nižje. Iz vode bo splezal počasi ker je švoh motor in ker je 4 taktnik. Tle nimaš kaj. Lahko bi šel mogoče na 4 kraki prop če bi hotel hitreje zglisirat.
Je pa teorija eno, praksa pa drugo in dostikrat ne gresta z roko v roki tako da najbolje je testirat pa točno vidiš.
Je pa teorija eno, praksa pa drugo in dostikrat ne gresta z roko v roki tako da najbolje je testirat pa točno vidiš.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Predlagani propeler je štirikraki.
LP, MKN
LP, MKN
Poizkusi se dogovorit, da ti ga da in v 0 očistiš akso, ga daš gor, probaš in če to ni to ga snameš lepo opereš in vrneš ter vzameš na test večji korak.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Nevem zakaj bi kompliciral če greš 25 vozlov kar je za tako kombinacijo lepa hitrost, manj kot vas bo prej boš izglisiral.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Pustii tega ki je gor, ko bosta pa s partnerko že sama pa kupiš za korak večjega, če bi hotel iti kak vozel hitreje.
40/60 motor...in vse ostalo si reku sam “ful obremenjen” pa se dodatno vleces na smuci. Kaj bos pricakoval da od 1000 kubicnega motorja na 3 cilindre bos imel boljsi izkoristek z manjso eliso?
Bo se slabse....
Lahko bi vzel 80km motor za tvoje plovilo in bi pol uzival
To je kot moj kolega ki je kupil skodo kodiaq 1.6 tdi 110km in gor mu zalepil 21col platisca...in sprasuje zakaj pod nanosom mora v brdo po AC z druzino vozit v 3. brzino ker avto ne gre....
Bo se slabse....
Lahko bi vzel 80km motor za tvoje plovilo in bi pol uzival
To je kot moj kolega ki je kupil skodo kodiaq 1.6 tdi 110km in gor mu zalepil 21col platisca...in sprasuje zakaj pod nanosom mora v brdo po AC z druzino vozit v 3. brzino ker avto ne gre....
Verjetno je 1.4 TSI in jo je otrebno vrtet na 5000vrt/min.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov