antikorozivni sprey za motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

antikorozivni sprey za motor

OdgovorNapisal/-a morski volk » Pe Sep 07, 2007 10:32

S čim je najbolje od časa do časa pošpricat motor (outboard in inboard), da ostane lep ko pušlc?
Eni pravijo WD, drugi pa pravijo da je WD agresiven in da čez nekaj časa rja še bolj požene kot bi sicer.
Kakšne so izkušnje?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 07, 2007 18:44

Super antikorozijski je recimo Mercuryjev sprej, ki je dejansko neke vrste suha mast, ki naredi prozoren film in se strdi. Nekaj časa izgleda lepo, potem pa se na to prime prah, na vročih delih se zapeče, v stiku s slano vodo nastanejo beli fleki... Če te to ne moti, potem je to zagotovo najboljša izbira.
Meni osebno pa je za I/O najboljši WD. Enkrat tedensko lepo malo pošpricaš in korozije na motorju ne bo. Da pa je WD agresiven, se pa res ne bi strinjal, saj je to neke vrste olje, seveda brezkislinsko. Poleg tega delno odbija tudi vodo, kar pomeni manj korozije zaradi vlage v motornem prostoru.

LP
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

antikorozivni spray za motor

OdgovorNapisal/-a morski volk » So Sep 08, 2007 10:09

Ja tudi jaz sem do sedaj prisegal na WD, ki je res univerzalna zadeva.
Ampak Wd vsebuje neke zadevce, ki pomagajo da lahko odvijačimo zarjavel vijak in te zadeve agresivne.
So mi pa isti ljudje pohvalili nek Crownov spray, ki ga baje na veliko avtomehaniki uporabljajo.
Ali je Mercov spray, ki ga zgoraj omenjaš v črni piksni in si ga omenil tudi v debati s čim namazat peto?
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Sep 10, 2007 10:48

Za normalno zaščito ti predlagam WD40 ali podobno zadevo. Tukaj ne šparaj, našpricaj, da bo konkretno mastno. Vedi, kjer bo motor masten, ne bo rje! Zavedaj se, da se pri uporabi motor greje in vsi ti preparati počasi izhlapijo, zato po potrebi ponovno zaščiti (jaz tole napravim 3-4X na sezono).
Za konzervacijo pa je dovolj jeseni, pa ti izdrži do naslednjega poletja. Jaz za konzervacijo V6 motorja porabim kar cel veliki WD40.
Za dele, ki pa jih je že načela rja, pa priporočam Quicksilver anticorosion guard spray, ali kakšno podobno zadevo.
Teh pripravkov je kar nekaj na tržišču, res pa je, da se dobijo v glavnem v specializiranih trgovinah
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Po Sep 10, 2007 21:25

Osebno sem vedno uporabljal Seal & Storage mast v spreju od Quicksilveja. Ko pospricas je skoraj tekocina , nato pa naredi tanek film masti, ki skoraj hermeticno zapre povrsino. Je sicer svinjko drag, je pa zelo zanesljiv.Mi smo v firmi vsako leto konzervirali 5-10 Zodiac Projet tenderjev brez najmanjse sledi rje.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 11, 2007 00:23

Da to je ta isti spray, kot sem ga priporočal za namazat peto proti obraščanju. Je odličen antifouling za 3 tedne, voda pa ga zagotovo ne spere...
Tako kot pravi nemo se naredi tanek prozoren film masti, ki odlično ščiti. Če pa pod tem pustiš rjo pa ne dela čudežev. Takrat je bolje uporabiti kakšno litijevo mast v sprayu ali pa kar WD. Kakor mi je znano se uradno ta "žauba" imenuje "Corosion Guard", kot je rekel že Zlatko.
Storage, kot pravi nemo, pa mislim da je olje za konzervacijo, popularno imenovano tudi "Fogging oil".

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Ne Nov 04, 2007 10:11

Fantje hi

jaz sem do sedaj uporabljlal za peto Quicksilver Corrosion Guard

zadeva deluje cca 3-5 tednov pol se spet začnjejo popati male školjke
tako ,da je potrebno sproti ročno odsatanjevati.

Našel pa sem en nov sprej in me zanima če imate kakšne izkušnje z njim

sprej je na tem linku http://www.lotos-marin.com/?uime=&sid=1 ... &j=1&a=849

[/img]
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 04, 2007 23:19

Žal neuporabno. Nikakor ga ne moreš pripraviti, da bi se "držal" podlage. Zelo rad se lušči in je potem precej grdo. Poskusil sem že obarvane variante, za prozornega pa ne morem reči iz lastnih izkušenj, vendar predvidevam, da je podobno.

Ponavadi so dobre barve v piksnah, ki se nanašajo ročno. Ena takih je verjetno tudi tista, ki je na linku spodaj, vendar nimam osebnih izkušenj.

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 05, 2007 10:10

Sem že zapisal, z vsemi temi spreji je šit. Jaz jih sicer uporabljam zadnjih nekaj let, vsako leto kupim boljšega, zadnja leta so hit silikonski, ampak, vsako leto je večje sranje. Letošnjo sezono sem pošprical nogo z brezbarvnim sprejem, bilo je ok, dokler čoln ni šel v vodo. V vodi je brezbarvni čudežno postal bel, po kakšnem tednu se je začel luščit in predvsem odlična hrana za školjke :evil:
Toliko školjk, kot sem imal letos na nogi, še ne pomnim. Noga sedaj izgleda, kakor da je dala skozi Soško fronto :?: Verjetno ne bo druge, kakor vodobrusni papir in spomladi na delo :(
Zato tudi sam iščem kakšno boljšo varianto antifolinga za nogo, po možnosti ne kakšno sprej varianto. Nekaj je že bilo predlogov, pa me še vseeno zanimajo vaše izkušnje.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » So Nov 24, 2007 22:28

Fantje hi

Evo za letos sem nabavil en nov sprej za zaščito motorja.

http://www.tri-krone.si/9.html

OLJE KROWN

Olje KROWN se uporablja za zaščito vseh kovin, ki so izpostavljene oksidaciji. Preprečuje in zaustavlja rjavenje, izpodriva vlago ter maže gibljive dele.

KROWN je mineralno olje, prvič izdelano v Kanadi leta 1986. Najprej je bilo namenjeno preprečevanju in zaustavljanju korozije na letalih, kasneje se je spekter uporabe razširil še na vozila in ostale kovinske elemente. V Kanadi tako zaščitijo približno 400.000 osebnih vozil letno, poleg tega še veliko število kamionov, avtobusov in vozil v lasti kanadske in ameriške vojske.

Prej sem uporabljal CORROS GUARD od merca zelo super zadeva.

Sedaj sem pa prešaltal na tole ,Da probamo še kaj drugega

Ker ga še ne poznam me zanima vaše mnenje okoli tega spreja.
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 25, 2007 11:42

Nima nič skupnega z Mercovim sprayem, ki ga omenjaš. Tisto je dejansko suha mast, to pa je navadno protikorozijsko olje. Tudi sam ga uporabljam, rezultati so OK, je pa precej podoben kot WD-40. Čez leto uporabljam za motor samo WD-40, ker je najboljši, saj odbija vlago, čez zimo pa je boljši Krown, ker se dlje obdrži...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov