Dilema pred barvanjem vodnega dela

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Dilema pred barvanjem vodnega dela

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Mar 12, 2012 10:40

Ne izpeta tema in vprašanja ... :oops:

S čolna sem odstranil že ves antifouling (skorjo) nisem pa drgnil do gel coata zato je vodni del še vedno malo moder. Nekajkrat sem spral z karcherjem a, ko potegnem z roko po trupu le sem ter tja ostane na roki malo modrine. Barve ni še praha ne, le prsti se malo obarvajo, če res močno potegnem. Sedaj bi se rad izognil antifoulingu in spodnji del prebarval z belo barvo pa se bojim, da ne zajeb..., da bi barva sčasoma odstopila. V najslabšem primeru moram spet pobarvati z antifoulingom.
V poletni sezoni bo čoln najdle v vodi le v času dopusta (dobrih 14 dni) ostalo pa le med vikendi.

Kaj priporočate? Mnenja ...

Bo dovolj če prebarvam z Primerom nato pa z barvo.
Ali moram v primeru nanosa antifoulinga tudi nanesti temeljno barvo, Primer.

Vem vse je že napisano a so še vedno vprašanja.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Po Mar 12, 2012 13:05

Za 14 dni v vodi ne rabiš nobenga antifaulinga. Barko spucaj do čistega in to je to. Vsakikrat k jo daš iz vode jo oper s pritiskom.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Mar 12, 2012 13:09

Kaj boš sedaj nanesel, barvo ali nov antifoling?????
Jaz sem imel podoben primer, na gliserju sem imel moder samopolirni antifoling (predvidevam, da imaš enakega). Motilo me je predvsem, da sem bil vedno cel moder, če sem se dotikal podvodnega dela.
Plan je bil brušenje starega samopolirnega antifolinga in nanos Hemplovega Hard racing. Na koncu je zmanjkalo časa za brušenje, samo dobro sem opral z Karcherjem, kjer so bile še alge ali školjkice, selektivno pobrusil in nanesel dve roki Hard racing. Odstopalo mi je malo samo na krmni steni, recimo za velikost kovanca, pa še to sumim, da so ostali kakšni fleki od mazanja noge. Drugod po trupu ni antifoling nikjer odstopal.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Mar 12, 2012 15:15

Če boš barval potem zbrusi do gelcoata ,nanesi epoxi primer in na epoxi poliuretansko barvo.

Če boš obnovil antifouling ,ga nanesi kr na starega..
Ne potrebuješ primerja..

Ves material dobiš pri meni.

Nikakor pa ne barve na antifouling.

Za 14 dni pa ne potrebuješ ničesar,kr tako pusti.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Mar 12, 2012 16:29

Za 14dni potrebuješ 5L Antifolinga katerega spraviš pod sedežem v kanti, da se alge bojijo, to je pa vse ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Mar 12, 2012 17:18

Če je bil prej gor Hempel -hard racing, malo pobrusiš in greš z enakim antivegetativnim premazom čez, če ne veš katera znamka premaza je bila, pobrusiš, spereš z vodo, temeljni premaz in nato antivegetativna barva in tu je najbolj zoprno če ne veš kaj je bilo gor, ker potem nihaš med antivegetativno in poliuretansko barvo za zaključek.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » To Mar 13, 2012 09:50

Kako pa je pod modrim AF? Ali je kaj razpok?
Jaz sem imel podoben primer,le nekaj rok več AFspodaj. obrusil do gelcoata, 2x primer in nato 2x hard racing. Že tri leta je isti, le na stiku nadvodne linije ja malo spremenil barvo.
Ne vidim potrebe po nanosu barve.

LP Klemen
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Mar 13, 2012 11:57

Ne bom kompliciral. Glede na to da je spodaj vse zdravo in da je bil gor že moder AF in mi ni do dodatnega drgnjenja bom spet nanesel AF le da belega. Upam samo da bo prekrilo tisto modrino kar jo je še ostalo na plastiki.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Mar 13, 2012 12:38

jaz pa ne bi af dajal če si že toliko spucal.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Mar 13, 2012 12:39

zlatko83 napisal/-a:Jaz sem imel podoben primer, na gliserju sem imel moder samopolirni antifoling (predvidevam, da imaš enakega). Motilo me je predvsem, da sem bil vedno cel moder, če sem se dotikal podvodnega dela.

Opozoril bi vas, da je samopolirni primeren za počana plovila (jadrnice). Če imate gliser in so višje hitrosti je potrebno uporabiti drugi antifauling (ne samopolirni).
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Mar 13, 2012 20:08

Boto če nisi 100% od katere firme je antifouling, daj eno roko temeljne(primer) in potem antifouling, ker lahko ne bo prijelo pa bo dvojno delo.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Mar 13, 2012 20:13

Med primer ni potreben ,če pa se vseeno odločiš ,dobiš pri meni 4L primerja 50 eur.
Matic1
Kapitan

Re: Dilema pred barvanjem vodnega dela

OdgovorNapisal/-a Matic1 » So Jun 09, 2012 20:09

Pozejdon napisal/-a:Ne izpeta tema in vprašanja ... :oops:
S čolna sem odstranil že ves antifouling (skorjo) nisem pa drgnil do gel coata zato je vodni del še vedno malo moder. Nekajkrat sem spral z karcherjem a, ko potegnem z roko po trupu le sem ter tja ostane na roki malo modrine. Barve ni še praha ne, le prsti se malo obarvajo, če res močno potegnem. Sedaj bi se rad izognil antifoulingu in spodnji del prebarval z belo barvo pa se bojim, da ne zajeb..., da bi barva sčasoma odstopila. V najslabšem primeru moram spet pobarvati z antifoulingom.
V poletni sezoni bo čoln najdle v vodi le v času dopusta (dobrih 14 dni) ostalo pa le med vikendi.
Kaj priporočate? Mnenja ...
Bo dovolj če prebarvam z Primerom nato pa z barvo.
Ali moram v primeru nanosa antifoulinga tudi nanesti temeljno barvo, Primer.
Vem vse j že napisano a so še vedno vprašanja.

Živ, imam prav isti problem, moder antifouling razpoka, nisem še brusil, spodaj je bel čoln, ko nov. Želja je da bi bila podvodna linija bela in ne modra. Isto bo čoln max 14 dni v vodi skupaj.
Zanima me kako si ti rešil zadevo?
kot eno možnost vidim odstranjevanje antofoulinga z odstranjevalcem in potem kar direktno belo poliuretansko barvo, se bo to obneslo?
Kot drugo pa bi kar pustil, antofouling itaq se kruši samo na podvodnem delu ki ni viden, kar je modrega nad vodo ne odpada.

Prosim za kako mnenje, želja je da bi dobil belo barvo s čim manj dela (kaki dvojni premazi primerja in čez 2 roke barve mi ne dišijo najbolj :)
Če kar pustim , kaj če bit narobe?

lp, M

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov