Sidrna vrv?

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

vilija
Desetnik

Sidrna vrv?

OdgovorNapisal/-a vilija » Če Jul 04, 2013 10:00

Pozdravljeni
Saj me je kar malo strah postavit vprašanje, nazadne me je en dobro spulfral :).
Skratka, kako na kaj naj privežem sidrno vrv? Imam Brig Dingo 300. Sem pač novinec in na forumu nisem našel podobne teme. Hvala za odgovore (nasvete). lp

http://www.as-boats.si/boats/168/d300_white-xl.jpg
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 04, 2013 10:12

Dobro vprašanje, to se zdaj tudi jaz sprašujem, ko sem sliko čolna videl. Nekaj mi daje slutit da proizvajalec sploh ni predvideval sidra v tem čolnu.

Zdej pa resno; najprej maš sidro, pol pride veriga, pol špaga, ki je na koncu privezana na neko rinko na čolnu, zato da v primeru globine večje kot je veriga+špaga vsega skupaj ne izgubiš.

V dilo (sprednjo) boš moral tako rinko pač dat (kamm), pazi da ti matica od rinke na spodnji strani kaj ne predre. Provizorično seveda lahko konec špage zavežeš npr. okrog sedalne dile. Za sidranje rabiš na čolnu še bitvo (oz. rinko na premcu) kamor boš na pravi dolžini glede na globino vode zavezal špago. Višek špage pa boš lepo zvil in pospravil v premcu. Ta čoln je glede teh stvari videti bolj skromen.

Morda tudi ne boš imel na sidru verige ampak samo špago. Prime veliko slabše (v slabem vremenu privzami da sploh ne prime).

Uglavnem, vgradnjo rinke ti priporočam, ne samo ene, ker boš rad stvari vezal nanje, da jih ne bo po celem čolnu razmetavalo.

Še to: vesla pritrjena na čoln kot so na sliki so pogreb. Če boš iz vode na čoln hotu prit boš prišel kje? Vesla bodo imela svoje mesto v čolnu ob balonih.

LP
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Če Jul 04, 2013 10:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Sidrna vrv?

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 04, 2013 10:24

vilija napisal/-a:Pozdravljeni
Saj me je kar malo strah postavit vprašanje, nazadne me je en dobro spulfral :).
Skratka, kako na kaj naj privežem sidrno vrv? Imam Brig Dingo 300. Sem pač novinec in na forumu nisem našel podobne teme. Hvala za odgovore (nasvete). lp

Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Jul 04, 2013 13:06

Daj ne ga sr.. z verigo na tem čolniču pa ne vem kaj.
Nabavi si marelo 2,5 kg in 10m štrika, rabil ga boš itak manj, saj ne boš sidral v nevem kakšnih globinah najbrž, tak čolnič se ne sidra na 15 m globine.Kaj spredaj ni nobene rinke?Daš na rinko(če je dobro pritrjena) takoj po rinki pa meter štrika inj en konec v čoln, da se ni treba skoz čez sklanjati.ali pa tudi.
Kako pa sidrate maestral 18?
če so uni štriki zgoraj prilimani konkretno zaveži tja vmes na špico če.
Če boš vezal na krmno je šit ker potem skloz pluska v čamac.
lp
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 04, 2013 16:35

No Cibro ko sem mislu verigo, nisem mislu 10m 8mm RF kalibrirane ketne. Ampak tako malo od kakega cucka. Glih tolk da ma mal težice na sidro in da špaga po skalah ne riba.

Maestrala 18 pa bom letos sidral tko kot sem gospodu zgoraj napisal.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jul 04, 2013 17:17

kasaudio napisal/-a:Maestrala 18 pa bom letos sidral tko kot sem gospodu zgoraj napisal.

A si nabavil še M18 ? 8) Potem gor paše še T 18. 8)
Nazadnje spremenil Piki, dne Če Jul 04, 2013 17:45, skupaj popravljeno 1 krat.
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Če Jul 04, 2013 17:32

spredaj je sigurno rinka-ročka za vleko čolniča in tja privežeš-pritrdiš zadeve.sem pa na mojem(bivšem :-( ) na krmno steno sam namontiral dve rinki za privez.se splača.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 04, 2013 18:04

A si nabavil še M18 ? Cool Potem gor paše še T 18. Cool

Nisem nabavil, Gorki mi je posodil. Moja je precej noseča že, pa sva se odločila, da ne bomo BSC-ja vlačli na dopust, ker če nimaš možnosti da se res voziš pride mal predrago. Tudi mali se malo boji če šponamo... in je greh se pol počas cijazit.

Da bo volk sit in koza cela in da nismo glih pešadije sem pol Gorkija prosu za M-18/T4. T4 je take lepe bele Evinrude barve.

Pomoje bo prva liga.

PS: mal me skrbi da me ne bojo kej jahal zarad registracije. Jim bom prometno od BSC-ja dal pa reku, da sem že plačal svoje.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 05, 2013 10:07

Na enem dvo ali dva in pol m so rinke za vlečenje - kamor bi človek lahko vezal tudi vrv za sidro - precej nizko na tubi.

Evo, našel eno sliko iz drugega zornega kota - tudi tale Brig Dingo mora imeti tako.
Slika

Čisto soliden napihljiv čolnič (trdo ali napihljivo trdo dno in napihljiva kobilica, torej že nekaj V-ja in smerne stabilnosti).

Slika

Sidrno vrv - ali vrv za privez na bojo itn. - zavežeš na obroč pod premcem, kot je napisal Cibro.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 4 gosti