Lep pozdrav,
Potreboval bi informacijo o regulatorjih druge stopnje. Kot sem lahko prebral na internetu, obstajajo taki z majn pretoka (kjer zrak vlečeš) in taki z več pretoka, kjer je dihanje lažje. Ali je to res in če je, kako se imenujejo eni ali drugi oziroma kaj kupiti, da bi bilo dihanje čim lažje.
Preden se razvije obsežna debata o potapljanju naj povem, da me potapljanje sploh ne zanima. Še najmanj tako s kopico opreme in vsemi nevarnostmi, ki se pri tem pojavijo. Če že grem pod vodo, grem po kakšno lepo školjko za otroke na dah.
Imam pa sistem s kompresorjem in regulatorjem za čiščenje podvodja. Ta vikend sem z njim očistil barko. Ugotavljam, da je dihanje skozi regulator Mares Rebel CPL (taka je oznaka na identifikacijski kartici) precej težko. Zato bi rad dobil kakšnega takega, ki bi mi omogočal lažje dihanje.
Kompresor je brezoljni, dela na 12V in daje dovolj zraka. Samo regulator ga ne spusti dovolj skozi.
Hvala za informacije.
LP MKN
Regulator druga stopnja
Moderatorji: moderator2, moderator
Re: Regulator druga stopnja
.
Regulator je že pravi, samo kompresor je prešvoh, da bi premagal pritisk vodnega stolpca.
.
Regulator je že pravi, samo kompresor je prešvoh, da bi premagal pritisk vodnega stolpca.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Tukaj se pa ne morem strinjati. Vodnega stolpca je za pol metra ali pa ga sploh ni, če diham na gladini.
MKN
MKN
Poglej tehnične podatke druge stopnje. Pri moji je zahtevani vstopni tlak okoli 10 bar, pri nekaterih lahko 7 bar. Dela tudi pri nižjih, vendar je takrat slabši pretok, včasih cuka... Enako kot če poskušaš podihati zrak do zadnjih milibarov iz jeklenke.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Tlak, ki ga ustvarja kompresor mora biti višji za celotno histerezo kompenzacijske vzmeti v dihalki. Nikakor ni dovolj samo tlak vodnega stolpca, kar vidiš že po tem, da je že tik pod gladino oviran pretok in s tem težje dihanje.
Tlak na površini morja je 1bar.
Za vsak meter globine se poveča za +0,1bar.
Kompresor mora torej obvezno dajati na izhodu vsaj 1,2 bara tlaka za potop do 2m.
Zaradi vzmeti v dihalki pa definitivno še vsaj dodatna 0,2bara,
...torej skupaj 1,4bara do 2m globine.
Koliko tlaka dela tvoj kompresor?
Glede odstranjevanja kondenzirane vlage v tem primeru pa še nimam izkušenj.
Tlak na površini morja je 1bar.
Za vsak meter globine se poveča za +0,1bar.
Kompresor mora torej obvezno dajati na izhodu vsaj 1,2 bara tlaka za potop do 2m.
Zaradi vzmeti v dihalki pa definitivno še vsaj dodatna 0,2bara,
...torej skupaj 1,4bara do 2m globine.
Koliko tlaka dela tvoj kompresor?
Glede odstranjevanja kondenzirane vlage v tem primeru pa še nimam izkušenj.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost