PRIMEREN MOTOR ZA GLISER

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
gandra
Naddesetnik
Kraj: IG PRI LJUBLJANI

PRIMEREN MOTOR ZA GLISER

OdgovorNapisal/-a gandra » Če Nov 13, 2008 06:34

:D LEP POZDRAV VSEM MORJEPLOVCEM :D
Imam vprašanje oz. dve....
Imam gliser Kvarnerplastika G370 z motorjem Yamaha 28A kratka noga. S čolnom in motorjem sem zadovoljen saj delata odlično brez kakršnih koli težav. Vendar je motor letnik 1978 moj letnik in imam občutek, da nima ravno 28KM, zato sem si zamislil sledeče:
Na netu sem našel g. iz Borovnice, ki se ukvarja s prodajo gumenjakov in motorjev (zelo prijeten in ustrežljiv možakar), tam sem najdel motor Suzuki DT25 z dolgo nogo. G. pravi, da je motor pripeljan iz Italije in da ima 35KM (3 cilindri in frgazerji, 543 ccm, l.1993, elektro štart), ker je dalan za Italijanski trg in ima italianske papirje.
Zanima me:
1. Je to res in kako lahko vem, da ima motor 35KM, predno ga kupim?
2. Ker ima motor dolgo nogo moram zadnjo steno dvigniti za 10 cm in jo obdati z rostfrajom. Je to smiselno?

Hvala vsem morjeplovcem za nasvete in pomoč!
Upam, da nekega dne ko bom velik, da postanem morjeplovec, kot ste vi.
:) Gandra
Upam, da nekega dne, ko bom velik, postanem morjeplovec, kot ste vi.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Nov 13, 2008 11:14

Primoža poznam kot večkratni kupec in je ok. Če pogledaš podatke motorja kubiki, cilindri vidiš da jih ima zagotovo več kot 25. Poglej glavo ene 25-ke pa to. Je kar razlika. Kakšna je pa kompresija in ostalo boš moral pa sam ugotoviti. Jaz zaenkrat z njim nisem imel slabe izkušnje. Probajta ga pri njem kako dela(ima slušalke in cev) samo ne ga turirat. Zmeni se da boš zmeril kompresijo(jurca td) in če bo ok motor obržiš če ne ga prineseš nazaj. Je pa res dolga noga. Lahko povišaš steno(ampak orenk naredi) ali pa ne. Jaz je ne bi. Pač maš daljšo nogo. Pač ni optimalno. Lahk se pa zmeniš z njim kaj b rad in bo to dobil do spomladi skoraj sigurno.
LP,G
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Nov 13, 2008 17:53

35 KM nima, ima pa jih lahko 30, ker sta 25 in 30 identična motorja(ccm)z razliko v vplinjačih! Razen če je bil še kaj ekstra friziran.
branko-mirko
Kapitan korvete

ustrezen motor

OdgovorNapisal/-a branko-mirko » Če Nov 13, 2008 19:56

Z dvigovanjem krmnega zrcala je kar nekaj dela. Lahko povišaš z lesom ter vse skupaj z dolgimi vijaki pritrdiš na obsoječe zrcalo, nato pa vse obdelaš s poliestrom. Kar na debelo, pa motor dobro pritrdi, pa bo. Ja, pa malo po pameti. Sam sem imel Kvarner 370 in Yamaho 40 dolga os pa je zdržalo, letelo pa tudi. Pa sem krmno zrcalo tudi sam povišal, brez povišanja pa ne dajaj motorja gor, ker bo pregloboko in bo samo mešalo pa nikamor šlo.
Uporabniški avatar
gandra
Naddesetnik
Kraj: IG PRI LJUBLJANI

HVALA

OdgovorNapisal/-a gandra » Ne Nov 16, 2008 08:53

Pozdravljeni,
Pri prodajalcu sem sprobala motor in je razlika, kot dan in noč. Se le pozna, da je 15 let mlajši od mojga, pa še en cilinder več ima, ni kej zvok me je prepričal, upam, da me na morju ne razočara. Motor jutri peljem k Rožeju in če mi prižge zeleno luč, ga kupim.

Iskreno hvala vsem, ki ste mi pomagali...
:) Gandra
Upam, da nekega dne, ko bom velik, postanem morjeplovec, kot ste vi.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Nov 16, 2008 09:28

Branko -Mirko, to kar praviš ni res. Ni optimalno, če daš dolgo os ,če je kratka stena, vendar tisti konj ki ga s tem zgubiš ni toliko močan da bi ostali samo mešali vodo. Vem iz lastnih izkušenj. Zodiac futura 4,25 in mariner 25 dolga noga pa je vseeno letelo, včasih še preveč.
LP, G
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » Ne Mar 08, 2009 18:50

brez povišanja pa ne dajaj motorja gor - IZREDNO pomembna je višina motorja. (naredi na zrcalu tako da imaš možnost brez velikoh posegov motor dvigniti ali spustiti v VEČ korakih po 2 cm - tako da po testu na vodi najdeš optimalno nastavitev višine) če vse skupaj ni optimalno - je čoln dobesedno NUPORABEN na vodi.

pišem iz lastnih izkušenj
san
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Mar 08, 2009 22:38

Kavitacijska plošča MORA biti od 1 do3,5 cm pod nivojem dna čolna.Ne več ne manj.Tu ni kaj eksperimentirati.
LP Iztok
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Mar 09, 2009 00:17

Branko: Buče prodajaš

ps. iz lastnih izkušenj
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » Po Mar 09, 2009 21:22

Tudi jaz sem imel pred časom na GT402 Volvo Penta 50 dolgo nogo in je letel ko strela. Lahko sicer, da izgubiš kak hp vendar prov dosti pa verjetno ne. Res pa je, da če to nebi imelo pomena bi verjetno izdelovali le dolge noge in to je to.

Lp. Uroš
Vsak let meter več pa bo
mskarli
Desetnik
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a mskarli » Pe Maj 22, 2009 11:23

Pozdravljen.

Tudi jaz sem imel pred časom isti čoln z motorjem Yamaha 40. Moram povedat, da je šlo super. Mogoče mu je manjkalo le malo začetne moči, ker je imel motor le dva cilindra, malo pa je odvisno tudi od propelerja, ki ga uporabljaš. Deep water start z mono smučko meni ni ratal.
Čoln je bil zaradi tega zadaj zelo ojačan in malo spremenjen zaradi velikosti glave motorja. Kljub temu, pa so se vsako leto pojavljale majhne razpoke, ki sem jih moral sproti popravljat. Predvsem tam, kjer se korito drži zadnje plošče.
Toliko na splošno, ker se na montažo in motorje najbolje ne spoznam. Lahko pa si, če ni problem pri denarju omisliš motor, kot sem ga imel jaz. Gre tam okoli 55km/h, odvisno od propelerja. Boš po mojem kar zadovoljen.

LP, Marjan.

:lol:
Elan 17cc

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov