volvo penta tamd63
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
volvo penta tamd63
Zanima me če ima kdo kakšne izkušnje s temi motorji 370hp
http://shop.torresen.com/utility/includ ... AMD63L.pdf
v kakšno plovilo jih imate vgrajene in koliko porabita,
če so kakšne "posebne težave" znane.
Zanimam se za plovilo cranchi atlantique 38 z temi motorji, drži da so ti motorji za ta čoln malo nadpovprečno močni?
Hvala lepa za kakršne koli izkušnje.
LP
http://shop.torresen.com/utility/includ ... AMD63L.pdf
v kakšno plovilo jih imate vgrajene in koliko porabita,
če so kakšne "posebne težave" znane.
Zanimam se za plovilo cranchi atlantique 38 z temi motorji, drži da so ti motorji za ta čoln malo nadpovprečno močni?
Hvala lepa za kakršne koli izkušnje.
LP
Konkretnih izkušenj nimam, je pa to dejansko predhodnik današnjega motorja D6. Na 38 feetnem Cranchi-ju je to res mogoče precej, nikakor pa to ni preveč! Vzemi v zakup še to, da je barka gnana preko togih gredi (osovine), ki "poberejo" kar zajeten kos moči. V praksi je to nekako tako, kot če bi danes imel notri zmontirano 2x300 KM iz dveh motorjev D4, ki ženeta Z nogi DP-H. To pa je spet realno za 38 čeveljsko barko...
LP
LP
to sem že ugotovil da je to predhodnik d6 motorjev, in glede na to da je vgrajen v veliko različnih modelov (predvsem malo večjih od omenjenega) tudi sklepam da se iskaže kot dober,
Zanima pa me kako moč motorja vpliva na porabo če primerjamo isto plovilo pri isti hitrosti samo z šibkejšimi motorji, pomoje razlika ne bi smela biti velika kajti konec koncev je pomembno kaj premikaš in ne toliko z čim
Zanima pa me kako moč motorja vpliva na porabo če primerjamo isto plovilo pri isti hitrosti samo z šibkejšimi motorji, pomoje razlika ne bi smela biti velika kajti konec koncev je pomembno kaj premikaš in ne toliko z čim
Iz izkušenj vem, da to premočno ni nikoli, tako da to me ne skrbi tudi lepo je imeti malo več konjenice, samo dejstvo je da jo potrebuješ samo v grdem morju, pa še kdaj. Večinoma pa tistih par dodatnih konjev voziš s seboj brezveze, ok motor je manj obremenjen počasneje se lahko vrti manj vibracij, hrupa ok samo res me zanima (tudi bolj tako na splošno) kolikšna je razlika v porabi med motorjema z različno močjo, pri isti hitrosti, istem čolnu, ker opažam da so nekateri čolni dokaj podhranjeni(ali se motim) npr. jeaneau prestige 36 z 2x260 hp (toga gred), tukaj si ne znam razložiti zakaj proizvajalci vgrajujejo tako šibke motorje, kajti pomoje se jim s tem krajša življenska doba (obremenitev).
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Razlike v porabi ni. Motor s 500 konji pri potovalki uporablja npr. 250 od 500-tih. In takšna je tudi poraba. Ti diesli imajo moč in navor, ki jim ga da turbina in ne toliko kubatura. Ob izglisiranju in slabem morju, pa pač poženeš še ostalo konjenico. Poglej, sam imam dva KAD43 (predhodnik D4), podobne barke imajo vgrajene D3. Poraba je ista, le jih morajo malo bolj priganjat. Zdi se mi, da je v zadnjem času vgrajevanje manjših motorjev v barke bolj aktualno zaradi same cene. konec koncev pa iz teh malih motorjev iztisnejo s sodobnejšo elektroniko precej moči in navora.
Ufff, me je že prijelo, da bi jih šel malo prevetrit
Ufff, me je že prijelo, da bi jih šel malo prevetrit
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
ja lepo bi bilo glede na ves ta sneg, fuj
Ja to sem tudi sam mislil samo glede na to da ima večji motor malo večjo maso(dodatek masi celotnega plovila), pa tudi malo več nafte je verjetno potrebno špricnit v večji cilinder (tu se verjetno motim!) pa težji bat je težje premikat (glede na kinematične lastnosti harmoničnega gibanja se tudi tu verjetno motim-ali ne) sem razmišljal da nekaj razlike vseeno je.
razlika v vzdrževanju pa tudi verjetno nastane samo pri dodatnih litrih olja, ter verjetno so filtri malo dražji-večji. Torej so stroški večji samo ob nakupu pri uporabi pa je vse odvisno od plovila.
(pa naj kdo pove če so moji zaključki napačni!)
En lep sončen pozdrav!
Ja to sem tudi sam mislil samo glede na to da ima večji motor malo večjo maso(dodatek masi celotnega plovila), pa tudi malo več nafte je verjetno potrebno špricnit v večji cilinder (tu se verjetno motim!) pa težji bat je težje premikat (glede na kinematične lastnosti harmoničnega gibanja se tudi tu verjetno motim-ali ne) sem razmišljal da nekaj razlike vseeno je.
razlika v vzdrževanju pa tudi verjetno nastane samo pri dodatnih litrih olja, ter verjetno so filtri malo dražji-večji. Torej so stroški večji samo ob nakupu pri uporabi pa je vse odvisno od plovila.
(pa naj kdo pove če so moji zaključki napačni!)
En lep sončen pozdrav!
Mislim, da razmišljaš pravilno. Samo v praksi so te razlike minimalne. Posledično mislim, na porabo. Vzdrževanje pa je sigurno malo dražje. Sama cene filtrov se ne razlikuje dosti, zaradi kakšnega litra olja več v karterju pa še tudi ni nikogar pobralo. Vse to v primerjavi z ostalimi fiksnimi stroški barke (marina, leni dvig/spust, antifouling,....) pa tudi ne predstavlja toliko, da bi moral odpreti novo stroškovno mesto
Pa da se ne ponavljam, barka je luksuz in veeeeeeeelik strošek, ampak kaj ko......
Aja, pe še vprašanje. Kateri letnik pa kupuješ? Kolega ima ravno takšno barko mislim, da je letnik 98. Vedno je govoril le pohvalno. Lahko pa ga malo povprašam.
Pa da se ne ponavljam, barka je luksuz in veeeeeeeelik strošek, ampak kaj ko......
Aja, pe še vprašanje. Kateri letnik pa kupuješ? Kolega ima ravno takšno barko mislim, da je letnik 98. Vedno je govoril le pohvalno. Lahko pa ga malo povprašam.
Ti je Kr en zelo lepo dogovoril. Za neko barko z neko maso rabiš za potovalno hitrost pač toliko in toliko kW ali KM. Recimo, da rabiš 250 KM za potovalno hitrost...
Taka barka bo plula tudi z motorjem moči 300 KM, vendar bo motor zelo obremenjen. Diesel ima nizko porabo v območju največjega navora, to je pri hitrotekočih marine motorjih nekje med 2000 in 2400 vrt/min, potem pa začne poraba na kW naraščati!!! Žal nihče nima tako močnih motorjev, da bi glisiral v tem režimu, se pa skušamo držat kar se da blizu...
Torej motor s 300 KM si bo v mojem fiktivnem primeru zelo mučil, saj bo gnan krepko čez 3000 vrt/min, da bo dajal 250 KM...
Potem pa vzameš isto barko z motorjem z močjo 400 KM. Tak motor bo koristil dobro polovico moči in tudi glisiranje bo pri recimo 2600 vrt/min. Ko to pogledaš samo z vidika motorja, bo večji stroj s 400 KM pokuril manj!!!
No potem pa je res tvoje sklepanje, da večji motor pomeni tudi večjo maso, ki pa rabi dodatno gorivo. Vseeno pa ta dodatna masa čolna ni kritična in ne bo kaj posebej dvignila porabe ampak po samo "popapala" prihranek iz prejšnjega odstavka...
Na koncu si na isti porabi!
Moč motorja pa ni vedno tudi večja masa. Primer reimo D4 obstaja v varianti z 220 KM, pa z 260 in v zadnjem času še v 300 KM izvedbi. Vsi trije so povsem enaki in enako težki! Podobno je z D6, kjer imaš stari 310, potem je njegov naslednik 330, pa 350, pa 370, na IPS ali osovini pa tudi 435 KM...
V določeno barko se zagotovo ne splača dati namesto D4-300 motor D6-330. Moči bo več le malenkost, motor pa je krepko težji... Res je mnogo več tudi navora, vendar se tukaj ne izplača.
Je pa zelo rentabilna naložba v recimo D4-300 namesto D4-260 ali celo D4-220. Dobiš dodatne konjiče, dodaten navor, večji korak propelerja in s tem manjše vrtljaje potovalne hitrosti, masa pa ostane povsem enaka!
LP
Taka barka bo plula tudi z motorjem moči 300 KM, vendar bo motor zelo obremenjen. Diesel ima nizko porabo v območju največjega navora, to je pri hitrotekočih marine motorjih nekje med 2000 in 2400 vrt/min, potem pa začne poraba na kW naraščati!!! Žal nihče nima tako močnih motorjev, da bi glisiral v tem režimu, se pa skušamo držat kar se da blizu...
Torej motor s 300 KM si bo v mojem fiktivnem primeru zelo mučil, saj bo gnan krepko čez 3000 vrt/min, da bo dajal 250 KM...
Potem pa vzameš isto barko z motorjem z močjo 400 KM. Tak motor bo koristil dobro polovico moči in tudi glisiranje bo pri recimo 2600 vrt/min. Ko to pogledaš samo z vidika motorja, bo večji stroj s 400 KM pokuril manj!!!
No potem pa je res tvoje sklepanje, da večji motor pomeni tudi večjo maso, ki pa rabi dodatno gorivo. Vseeno pa ta dodatna masa čolna ni kritična in ne bo kaj posebej dvignila porabe ampak po samo "popapala" prihranek iz prejšnjega odstavka...
Na koncu si na isti porabi!
Moč motorja pa ni vedno tudi večja masa. Primer reimo D4 obstaja v varianti z 220 KM, pa z 260 in v zadnjem času še v 300 KM izvedbi. Vsi trije so povsem enaki in enako težki! Podobno je z D6, kjer imaš stari 310, potem je njegov naslednik 330, pa 350, pa 370, na IPS ali osovini pa tudi 435 KM...
V določeno barko se zagotovo ne splača dati namesto D4-300 motor D6-330. Moči bo več le malenkost, motor pa je krepko težji... Res je mnogo več tudi navora, vendar se tukaj ne izplača.
Je pa zelo rentabilna naložba v recimo D4-300 namesto D4-260 ali celo D4-220. Dobiš dodatne konjiče, dodaten navor, večji korak propelerja in s tem manjše vrtljaje potovalne hitrosti, masa pa ostane povsem enaka!
LP
Ob izgubi telefona, sem zasral tudi njegovo cifro. Bom skočil ob priliki do njega, ampak trenutno sem prikovan na posteljo.
Kar se obratov tiče, se spomnim, da sva enkrat na dopustu govorila o tem. Kolikor mi je ostalo v spominu, so smešno nizki. Bojda glisira že pri 1700 o/min.
Kar se obratov tiče, se spomnim, da sva enkrat na dopustu govorila o tem. Kolikor mi je ostalo v spominu, so smešno nizki. Bojda glisira že pri 1700 o/min.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov