Zavarovanje plovila za Atlantik, Karibe, Pacifik...

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Zoro
Poročnik fregate

Zavarovanje plovila za Atlantik, Karibe, Pacifik...

OdgovorNapisal/-a Zoro » Po Avg 21, 2017 21:45

Živjo,

Kar nekaj vasj je že na tem forumu, ki ste pluli izven sredozemlja in vsi veste da od Gibraltarja naprej naše zavarovalnice naših plovil več nočejo zavarovati. Jaz sem tudi na tej poti in jeseni odplujem iz Gibraltarja proti Tenerifom in naprej čez atlantik proti Panami...

Zanimajo ve vaše izkušnje, kje zavarovati, kaj zavarovati - ali samo obvezno zavarovanje ali kasko, kakšne so kaj cene in podobno.

No glede na to da nas je čedalje več takih, ki se podajamo dlje od sredozemlja, bo mogoče ta tema koristila še komu.

Se vnaprej oproščam, če kje kakšen post na to temo že obstaja, jaz ga nisem našel, mislim pa da si zasluči svojo temo.

Lp,

Borut
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Avg 22, 2017 09:33

Pozdravljen Zoro
Zoro, ali si ti pri meni nabavil WC kit, tik pred odhodom? Sem pozabil ime tvoje barke. Sem bil v Izoli ob tvojem odhodu (če si pravi)?

Te bom pa kar malo okrcal, kajti barko si pripravil za tako pot z nami pa NISI DELIL nobenih izkušenj. Kot si opazil, svojega dela, znanja in izkušenj ne skrivam in ga delim z vsemi javno in mislim, da je pošteno, da tudi tisti, ki ste si tudi s pomočjo foruma pomagali do končnega cilja, delček znanja in izkušenj vrnete skupnosti. OK, imaš še čas in upam, da preberem tudi jaz kakšno koristno informacijo s tvoje strani.

Glede zavarovanja pa mi je vedno svetoval IBC iz Kopra, ki so specializirani za tovrstna zavarovanja. Sedaj se imenujejo Aelia insurances. Nekaj jadralcev, pa je zavarovanje sklenilo v bližini Beljaka, kjer ima Pantaenius svojega predstavnika. Kontaktiraj S57RA na ZS za več info.

LP Iztok
Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » To Avg 22, 2017 14:58

Živjo,

Ja to sem jaz, WC še pumpa, razen če smo preveč nagnjeni v napačno stran :D p.s. pa hvala da si se oglasil in da smo nazdravili skupaj!

Saj če bi pogledal za nazaj, sem že dal kakšen input glede, tako da sem dodal skromen doprinos forumu, nisem pa strastni forumaš, kot nisem priključen na socialna omrežja - grem rajši na pir s kom in se v živo pomenim :roll: - sicer sem pa pol leta nazaj odprl facebook, z namenom da prijateljem mal pokažemo kje plujemo in pa naredil sem si eno insternetno stran www.sailingzana.com (MMSI: 278750000) kjer napisemo kaksen blog, pa da domači vejo kje smo (da predvsem dedki in babice vedo kje so njihovi vnuki, aka moji otroci :D ) - no naš namen je pa objadrati svet, novembra gremo čez atlantik (smo trenutno na sardiniji), potem pa čez karibe, panamski prekop, pacifik,itd - skrata beaten track - smo pa jaz, žena in dva otroka (5 in 8 let).

Nazaj k temi, najprej me je zanimalo če ima kdo kakšne praktične izkušnje: torej posrednik Aelia mi je poznana in Tomaž Fakin je zelo aktiviran pri iskanju rešitev. Prav tako sem kontaktiral direktno Pantenious - Aelia tudi preko njih zavaruje plovila za izven sredozemlja (no tudi znotraj).

Kar me moti, je da zadnje čase nobena zavarovalnica ne želi zavarovati (razen za sredozemlje) samo proti tretji osebi in vse tlačijo zraven še kasko zavarovanje, kar pa za nekatera področja ne potrebujem, pa še nočejo narediti vračila za obdobja oziroma ne želijo zavarovati za manj kot eno leto za določeno območje.

To pomeni, da če želiš prečkati atlantik, moraš vzeti kasko zavarovanje za območje SNATISL (kanarci, zelenortski in malo več kot pol prečenja), kjer si samo npr. 3 tedne, nato pa še CARMEX, kjer bom 6 mesecev - za oba območja pa moram vzeti kasko za celo leto...

Tukaj me zanima, ali je kdo našel način kako za določena območja zavarovati kako drugače.

Je pa tudi možno, da obvezno zavarovanje urediš tam, kjer pluješ - torej npr. ko prideš na kanarce, greš k zavarovalnici in plačaš obvezno zavarovanje na mestu - to je sicer malce nerodno, ko pluješ npr. po karibih, ko si na vsakem otoku v drugi državi in moraš povsod urejati papirje.

Hvala in lp,

Borut
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » To Avg 22, 2017 15:35

Če ni skrivnost, s kakšno barko pa plujete :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » To Avg 22, 2017 16:04

Živjo Jožko,

Plujemo z Beneteau first 47.7 Je pa malo predelana, predvsem je ojačana okoli kobilice (okoli kobilice so dodatno zlaminirani vsi bazeni), dodan babystay in pa running backstay za težko vreme, konstrukcija za solarne panele, vetrni in hydrogenerator, ojačana zadaj pri spoju palube in trupa in še kaj bi se našlo:)

Je kar našpičena barka, vendar z ženo rada hitro jadrava :lol:

LP,

Borut
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Avg 22, 2017 16:42

A je to barka Jana?..če je, lepo pozdravljeni,smo lani na Drveniku pili vino na vaši barki,smo sidrali skup v zalivu..Uživajte in srečno plovbo ,mirno morje in glih prav vetra.
LP Iztok
Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » To Avg 22, 2017 17:28

Zivjo Iztok,

Res je, to je bilo takrat, ko sem ti hotel pokazati sidro medtem ko smo bili na sidru:) no upam da uzivata in da sta na barki vec kot na kopnem! Ce bos pa kaj navzkriz hodil pa le pridi na enga cvizelna!

P.s. Vetra je pa zaenkrat za izvoz...

Lp,

Borut
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » To Avg 22, 2017 21:57

Zavarovanje za cel svet imam urejeno preko AS Adriatic Slovenica iz Kopra.
Zavarovanje odgovornosti in kasko imam Ĺľe 17 let pri isti zavarovalnici in me zdaj spremljajo tudi po svetu. Izjema je ZDA in Kanada, ki ju moje svetovno zavarovanje ne pokriva.
V tem času sem imel dve škodi in od zavarovalnice dobil delno poplačilo škode, po odbitku amortizacije in odbitne franšize.
Mislim, da je premija za cel svet pribl. 50 % višja kot za Sredozemlje, krijejo pa škodo do 400.000 eur.
Predpisi za nekatere države sicer zahtevajo višje kritje škode, vendar v praksi zaradi tega še nisem imel težav. Cariniki, luški kapitani ali uslužbenci marin po navadi pogledajo le, ali imaš zavarovalno polico in ne, kakšen znesek polica krije.
Zoro
Poročnik fregate

Re: Zavarovanje plovila za Atlantik, Karibe, Pacifik...

OdgovorNapisal/-a Zoro » Sr Avg 23, 2017 07:27

Mirante, super, hvala za info.

Hecno je, da so meni pri AS (tudi jaz imam pri njih do sedaj sklenjeno zavarovanje) rekli, da mi lahko zavarujejo samo do gibraltarja. Mogoče imam pa napačen kontakt... S kom pa ti komuniciraš pri njih, seveda če ni skrivnost.:)

Bom pa potal pogoje, ki mi jih bo pripravil pantenius.

LP,

Borut
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Avg 23, 2017 09:11

Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » Sr Avg 23, 2017 13:16

Živjo Grega295,

Hvala za link, sem to že prebral. Torej Heron se je soočal s podobno težavo, drago zavarovanje in na koncu je pristal pri Panteniusu. Bom poskušal optimizirati zavarovanje, da bo še komu prav prišlo če bo plul okoli po oceanih. Sem ravno govoril z Ameriško posadko, ki je na sidru poleg mene in oni rešujejo tako, da za področja, kjer so tveganja nizka lokalno pošiščejo zavarovalnico, ki jim uredi obvezno zavarovanje, kar stane v povprečju okoli 100 dolarjev. Na karibih pa sploh ni obvezno zavarovanje, torej se zavaruje kdor pač želi (ameriški način, tako imajo urejeno v ameriki tudi za avtomobile - no vsaj če se prav spomnim).

Lp,

Borut
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Sr Avg 23, 2017 15:38

Ja, jaz sem zavaroval pri Panteniusu in sicer preko Fakina. Nobena slovenska zavarovalnica mi ni hotela zavarovati izven Sredozemlja. So mi pa pri Triglavu šli vsaj toliko na roko, da niso javili na kapetanijo in so mi prekinili obvezno zavarovanje, da nisem plačeval dveh. Kasko sem plačeval glede na območje, kjer sem bil. Ni pa poceni. Škode še nisem prijavil nikoli, tako da ne vem koliko so kooperativni.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Avg 23, 2017 21:12

Zavarovanje mi urejajo v Ljubljanski podružnici zavarovalnice (g. Vivod in g. Bobbera) - 041664935.
Vsakič, ko se dogovarjam za podaljšanje, moram kakšen dan počakati, da dobijo pogoje oz potrditev od pozavarovalnice. Prvič, ko sem zaprosil za svetovno zavarovanje, pa sem moral navesti svoje izkušnje in plan jadralskih poti.
Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » Če Avg 24, 2017 10:02

Mirante,

Hvala za kontakt, ga vsekakor kontaktiram. Porocam o uspehu:) Lepo jadraj kjerkoli ze si, nazadnje ko sem te spremljal pa si bil nekje v juzni afriki.

Lp,

Borut
TR68
Višji vodnik
Kraj: On a boat

OdgovorNapisal/-a TR68 » Pe Sep 01, 2017 18:29

Pozdrvaljeni,

@Zoro;

Kar se tice zavarovanja in plutja preko Atlantika, Karibov in Pacifika...ne preko Slovenske zavarovalnice.

Pantenius ali Loyd, to je to, imajo najvec podruznic in zunanjih partnerjev po svetu za cenitev skode. Off Shore zavarovanje je nekoliko pogojeno z izpiti ki jih imas, izkusnjami itd...ampak naceloma ni vecjih tezav, ce so seveda vsi papirji, izpiti,STCW, GMDSS...itd...

Za karibe je odvisen casovni pas kdaj bos tam, ce bos tam poleti beri med Junijem in Novembrom moras imet tako imenovan Hurican plan, drugace zavarovalnica skode krila ne bo!

Nimam izkusenj z Slo zavarovalnicami, vendar bi ti toplo priporocal tuje, Angleske so bolj ali manj dobre predvsem zaradi zgoraj omenjenih zadev.

Cena zavarovanja pa je odvisna od vec pogojev, vrednost plovila, kje se nahajas, kdaj se tam nahajas in seveda izkusnje kapetana!

Na karibih ne mores urejat zavarovanja na vsakem otoku posebaj, oziroma ti to res ne priporocam, tega si res ne zelis!!!

Ce rabis kaksen kontakt povej, Hurican plan itd.....

Lp
I don't know where I'm going, but I'm on my way!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta