A mi lahko kdo pove kaksene luci potrebujem na 6m jadrnici na hrvaskem?
Hvala!
Luci na jadrnici!
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Bom jaz poskusil. Ne vem točno kako je na hrvaškem ampak splošna pravila, ki po mojem veljajo povsod, so približno takšna:
- motorni čolni do 7m in do hitrosti 7knts potrebujejo belo luč, ki sveti 360°. Mislim, da enako velja tudi za jadrnice do 7m, ki "motorirajo". Ne vem kako natančno je z majhno jadrnico, ki jadra.
- Jadrnice do 20m, ki jadrajo, morajo imeti rdečo (port, levo), zeleno (starboard, desno) in belo krmno luč (sveti nazaj). Ne vem natančno, če 6 metrska jadrnica spada v to skupino ali ne?
- Na sidru potrebuješ belo luč, ki sveti 360°
V vsakem primeru priporočam, če misliš na nočno plovbo, da imaš zaradi lastne varnosti kakšno luč več kot manj.
Lp
- motorni čolni do 7m in do hitrosti 7knts potrebujejo belo luč, ki sveti 360°. Mislim, da enako velja tudi za jadrnice do 7m, ki "motorirajo". Ne vem kako natančno je z majhno jadrnico, ki jadra.
- Jadrnice do 20m, ki jadrajo, morajo imeti rdečo (port, levo), zeleno (starboard, desno) in belo krmno luč (sveti nazaj). Ne vem natančno, če 6 metrska jadrnica spada v to skupino ali ne?
- Na sidru potrebuješ belo luč, ki sveti 360°
V vsakem primeru priporočam, če misliš na nočno plovbo, da imaš zaradi lastne varnosti kakšno luč več kot manj.
Lp
Kakor se jaz spomnim, ko sem kupoval jadrnico, imas prav. Bela luc na jamborju in to, je to! To tudi imam.
A so me zadnjic v marini, po parih pivih, prestrasili, da potrebujem tudi rdeco-zeleno. Net sem pregledal podolgem in poces, a nisem nasel tocnega odgovora. Povsod pise luci po pravilniku.
Ponoci pa zaenkrat nimam namena jadrati, tako da se mi gr bolj za policaje!
Hvala.
A so me zadnjic v marini, po parih pivih, prestrasili, da potrebujem tudi rdeco-zeleno. Net sem pregledal podolgem in poces, a nisem nasel tocnega odgovora. Povsod pise luci po pravilniku.
Hvala.
stojc34 napisal/-a:Kakor se jaz spomnim, ko sem kupoval jadrnico, imas prav. Bela luc na jamborju in to, je to! To tudi imam.
Hvala.
Mi smo imeli jadrnico 7m. Na jamboru bela 360 za sidranje obvezna in pa rdečo, zeleno na vsaki strani ograje, ko smo pluli v mraku ali ponoči obvezno. Ne šparat ker tako si bolj viden in te motornjaki ne povozjo.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov