Pozimi planiraj...poleti izvajaj...

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
seamonster
Višji vodnik
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a seamonster » Po Dec 14, 2009 21:18

Pozdravljeni! :P
No pa smo iz pomorstva prišli v računalništvo. Kje so tisti časi, ko je bilo dovolj, če si imel karto (na papirju), kompas,baterijo, tranzistor in morda daljnogled. Danes brez elektronike ne gre nič. Žal.
Sicer je pa tako. Vsak računalnik ima samosvoko konstrukcijo zaradi množice programov, ki ga sestavljajo in vplivajo drug na drugega. Programi za zipanje imajo svoje posebnosti in se ne ujemajo v vsem in popolnoma z ostalimi zip programi. Še celo tisti dragi ne zmorejo vsega.Zato sem tudi napisal sem s katerim programom je zipano (7 zip).
Zato sem tudi dodal karte vsako posebej. Vsaka karta ima dva fila. Eden je karta, drugi kalibracija.
Če spreminjaš vsebino v mapi Charts moraš znova vključiti programček za prepoznavanje, drugače SeaClear ne bo prepoznal kart.
No večeri so dolgi in je kaj za počet! :roll:
LP
Morja ne bom obvladal, morje pa mene je!
Uporabniški avatar
seamonster
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a seamonster » Po Dec 14, 2009 21:44

Pozdravljeni!
Pa smo iz navtike v računalništvu. Kje so časi, ko je bilo dovolj imeti papirnato karto, kompas, baterijo, tranzistor, daljnogled. Že to je bilo razkošje.
Vsak zip program ima svoje muhe. Zato sem tudi napisal s katerim sem zipal. Najbrž isti tudi odzipa. Bom pa še enkrat preveril in po potrebi še enkrat zipal. Sem pa za vsak slučaj dodal tudi nezipano varianto. Stran Mediafire sicer dopušča možnost prenosa nezipanih filov v kompletu (Če klikneš "bulk download selected", vendar ne vem če to deluje.
Glede zmogljivosti: SeaClear je enak Ozi-ju v vseh funkcijah, le poimenovanja in dostopi se nekoliko razlikujejo. Imam oba, SeaClear mi je nekako bolj simpatičen (praktičen) in mi zadošča.
LP
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » Po Dec 14, 2009 21:45

SeaClear je program, ki podpira tudi AIS (Automatic Identification System). Sicej je ta sistem za manja plovila manj zanimiv kot za ladje (za večje je obvezen). A vendarle z AIS sprejemnikom prav lepo kaže "targete"(ostale ladje, ki imajo prižgan AIS oddajnik). Preverjeno iz Nanosa, Sabotina in Svete gore nad Novo Gorico ima AIS sprejemnik z neko srednjecenovno VHF navtično anteno domet do 90 NM. Tudi sam sem pred časom malo bolj poglobil v SeaClear (pri tem odkril še SeaTrack in SeaTrace), bil tudi v stiku z razvijalcem programa, ker mi ni hotelo shranjevat podatkov (v log book) več kot mislim da 9kB. To pa je bilo približno 30 sekund snemanja prometa ladij,kar je bilo za kakšno bolj podrobno analizo premalo. Je mogoče še kdo opazil to, da je največji zajem podatkov omejen le do (ne vem več ali je vrednost točna) 9 kB?

LP
Uporabniški avatar
seamonster
Višji vodnik

nov zip

OdgovorNapisal/-a seamonster » Po Dec 14, 2009 22:18

Še enkrat!
Kot vidite se ponavljam, ker sem mislil, da strežnik ni sprejel pošte. vsakič mi napiše oops...php ni možno in še nekaj - nisem pozoren, da bi si zapomnil. In vendar je vsakič sprejel. Nič ni idealnega :idea:
Še enkrat sem zipal. staro zbrisal in dodal novo "zipanje" na stran mediafiles. Zipal sem z nižjo kompresijo. Možno, da so težave s fili kalibracije kart, ki imajo že itak le 1 kb - kompresirani pa: :?:
In nobena stvar ne gre preprosto. Sploh na morju. V tem je čar. Imamo težave, ki nas spočijejo. Alternativa - je plaža in bife na obali. Ni težav, vse teče gladko. In smo 8)
LP
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Dec 15, 2009 08:21

seamonster napisal/-a:Pozdrav! :P
Če ne gre preko torrentbaya, bo pa mogoče šlo takole: odpri stran
http://www.mediafire.com/seamonster
S te strani lahko downloadaš. Lahko vsak file posebej, lahko pa tudi v celoti. Ta je filu :Seaclear Adriatic Navigation Charts.7z , ki je v resnici mapa z vsem, kar je posamično in sem jo zipal s programom 7 zip. To bi moralo delovati. Program 7 zip je zastonj in ga dobiš na internetu.
Pa javite, če bo šlo, če ne bom poiskal še kakšno možnost.
LP

Fantje meni še vedno ne odpre. Mi napiše "The webpage cannot be found
HTTP 404 " Sem se tud registriral na mediafire pa še vedno nič.... Kakšen predlog?
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Dec 15, 2009 10:01

evovii napisal/-a:
seamonster napisal/-a:Pozdrav! :P
Če ne gre preko torrentbaya, bo pa mogoče šlo takole: odpri stran
http://www.mediafire.com/seamonster
S te strani lahko downloadaš. Lahko vsak file posebej, lahko pa tudi v celoti. Ta je filu :Seaclear Adriatic Navigation Charts.7z , ki je v resnici mapa z vsem, kar je posamično in sem jo zipal s programom 7 zip. To bi moralo delovati. Program 7 zip je zastonj in ga dobiš na internetu.
Pa javite, če bo šlo, če ne bom poiskal še kakšno možnost.
LP

Fantje meni še vedno ne odpre. Mi napiše "The webpage cannot be found
HTTP 404 " Sem se tud registriral na mediafire pa še vedno nič.... Kakšen predlog?

Sem že rešil zadevo... uporabil sem drugi računalnik pa zadeva dela. Najbrž so bile krive kakšne nastavitve firewalla.

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
lynx
Višji štabni praporščak
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » Po Dec 28, 2009 14:49

Prava povezava, ki deluje je tale:
http://www.sping.com/seaclear/

v enem od prejšnjih postov je bila v povezavi na koncu pika, ki je zmotila delovanje.

Napaka:

Not Found
The requested URL /seaclear. was not found on this server.
l.p. Rok
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Če Jan 21, 2010 11:44

Seamonster, hvala za link na mediafire.com.

Rasterske karte iz "Adriatic Navigation Charts.7z" serije acc, agc, amk in app*.* že imam v Fugawiju. Nisem pa imel kart - planov serije g*.*

Kljub elektronski navigaciji v cockpitu še vedno na navigacijiski mizi na jadrnici uporabljam laptop s Fugawijem povezanim z ročnim GPS in skenirane papirne karte Jadrana.Za načrtovanje poti je bolj pregledno na laptopu z 15" ekranom, kot z ploterjem 5".
Pa tudi v 30 letni navtični karieri sem preveč prezijal klasične parirne karte, tako, da mi je ta navigacija "bolj domača".

LP
Uporabniški avatar
seamonster
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a seamonster » Po Jan 25, 2010 23:09

Pozdravljeni morjeplovci, ki to berete!
Posamične karte sem z mediafire-a snel, obdržal sem le komplet. Morda komu še prav pride. Še kakšen mesec ali dva, potem bom zaprl stran.Če bo še kdo interesent , mi bo že poslal Z(asebno)S(poročilo) in bova že našla način, da bo karte dobil. Glede natančnosti navigacije po kartah - naj ponovim besede mnogih predhodnikov: natančnost pozicije, ki jo kaže GPS na karti je v več kot 99% primerov odvisna od natančnosti kalibracije karte. Ta pa je od karte do karte lahko različna. Primer: na prijateljevi jadrnici, v nočni plovbi, ko sva se približevala kraju pristanka - spredaj je bil neosvetljen otoček - je on po nekem (ne vem katerem hardveru in softveru) iz kabine vpil, da moram bolj levo, jaz sem krmaril v desno. Jaz sem vozil na pamet. Končalo se je tako - takrat je popustil - ko sem mu rekel :"Barka je tvoja, prevzemi krmilo!" Zjutraj sva ugotavljala, da sva po podatkih njegovega GPS in karte 300 m proč od kraja pristanka in na vrhu hriba. To se ni zgodilo zaradi igric NATA ampak zaradi slabo kalibrirane karte.
Torej karte so namenjene prvenstveno temu, kar piše v naslovu: pozimi planiraj...
Pa še seaman33: me veseli, če sem ti bil lahko v pomoč.
LP
seamonster
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jan 26, 2010 11:09

Uff. Ne bi se jaz šel tole s samokalibracijami kart.

Navtični GPS in nič drugega ne pride v poštev!
Če pa že na PCju, potem pa koplet (program+karte) od istega proizvajalca. Npr. Mapsource in Bluechart od Garmina.

Sem dal sam skozi "vse" variante, tudi OziExplorer in kalibracija skeniranih kart ipd. pa je možnost napake prevelika, da bi se človek zanesel na tak sistem. No, mislim kalibracijo z mojimi očmi in pametjo.

Za Garminove karte BlueChart lahko povem, da delujejo dobro. Za razliko od pred 5 let, ko so manjkali sem pa tja kakšni otočki ali celi pristani.

Sam uporabljam GPSMAP162 in BlueChart, BP. Preizkušeno tudi ponoči med Premanturskimi otočki, s polno čermi in plitvin.
Prej sem imel prenosnega Garmin Etrex Legenda pa je bil tudi super, samo ni imel stalnega napajanja in sonce ga je dodobra utrudilo.
Zato mislim, da mora biti na barki navtični GPS in nobena Nuvi varianta ali celo notebook v kokpitu.

Res pa je, da sem pozimi v Mapsourceu izdelal nekaj sto Waypointov sidrišč in pristanov, ki sem jih potem prenesel v GPS. Rout pa ne delam več, ker "pozimi piha drugače". Poleti se prepustim vetru in grem ko "se mi dvigne" in kamor se mi zazdi. Nič planov.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Jan 26, 2010 17:11

Bravo Marchi, se pridružujem tvojemu mnenju.
Nikakor si ne znam predstavljati, da bi imel med jadranjem v cockpitu prižgan prenosnik. In da bi imel še skenirane karte. Morda se motim, ker sem se do sedaj teh pripomočkov izogibal.
Toda če pomislim, koliko napak, pomanjkljivosti in nekalibriranih kart je že v osnovi na raznoraznih ploterjih, potem mi pridejo v poštev samo lastni čuti. Imam ploter, montiran na krmilnem podstavku, povezan z vsemi instrumenti, skrbim za točnost pozicije, preko njega upravljam avtopilot, pregledujem prepluto pot, načrtujem novo, ampak vse to je samo en del informacije pri plovbi.
In to na jadrnici, ki sploh ne dosega takih hitrosti kot motorna barka.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Jan 26, 2010 18:04

Se strinjam z obema predhodnikoma. Samo ploter pred krimilom je prava rešitev. Že rešitev s ploterjem na podstavku mize na jadrnicah z dvema krmilnima kolesoma ni uporabna tudi če gre za velik ploter.
Me prav zanima, kako zgleda, če se ponoči bližaš kakšnem pristanišču (ozko, pa promet ....) pa zijaš skoraj v tla, da boš kaj videl na ploterju/radarju. Pozab :!:
Osebno imam možnost priključitve ploterja tudi v salonu in to predvsem zaradi sidrnega alarma, ker ga iz kokpita v kabino ne bi slišal.
Lp Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
seamonster
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a seamonster » Sr Jan 27, 2010 10:44

Pozdravljeni!
Se strinjam z vami o (ne)uporabi notebooka pri navigaciji. Pred leti, ko še ni bilo GPS-ov, ali pa so bili zelo redki, je bil najbolj varen in najhitrejši način za gliserje pri prečkanju Kvarnerja, da so pluli od jamborja do jamborja. Včasih v oddaljenosti tudi le nekaj metrov od jadrnice. Zato je bilo plutje ponoči z burinom še najbolj udobno in varno.
Včasih se mi zgodi, da mi kakšen znanec reče:"Letos bomo pa v tem in tem kraju. Pa pridi z barko kaj naokoli, da bomo kakšno rekli." In pove ime kampa ali naselja in jaz nimam pojma, kje je to. Turističnih nazivov krajev pač ne poznam. Potem razčistiva, kje je ta kraj in grem gledat, kakšne so tam razmere za sidranje ali privez in kako lahko najhitreje pridem do tja. In uporabim SeaClear. Če zaliva ne poznam, si ga ogledam v knjigi 808 lučic.
Ko to pišem, je bilo že 36 downloadov SeaCleara. Nekje na netu sem zasledil, snel in dodal še dodatek. Da ni treba listati. Knjiga je na barki.Tako, da je vse na enem mestu, lepo zaokroženo. Upam, da funkcionira.
LP
seamonster :)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jan 27, 2010 10:57

seamonster
V vsakem primeru pozdravljamo tvojo e-radodarnost, samo moramo biti pametni in malo pokomentirat zadeve. Sam se zelo rad igračkam z vsemi temi progami in programčiči, tako da kar tako naprej. Za informativno rabo je super vse, sploh pa če je zastonj :). Mogoče pa se s časom pokaže, da je katera od teh zadev v kombinaciji s kakšnim LCD/OLED npr. 10´ vodotesnim zaslonom, občutljivim na dotik, celo uporabna za resno navigiranje iz kokpita. Ko pa bo cena internetu še padla (če sploh bo), bomo pa lahko 10min pred pristankom naročili še pizzo ali jastoga, ki nas bo čakal kar na pomolu. Novodobna tehno-romantika! :wink:
Uporabniški avatar
seamonster
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a seamonster » Sr Jan 27, 2010 13:06

Tehnologija, če imaš denar je že zdavnaj marsikaj možno.
Naročiti jastoga? Poletje 93. S prijatelji se odločimo "pocrkljat " z jastogom. Gostilna:v V. Proversi. Takrat je bila tam kamnita koliba in nekaj grobo stesanih miz in klopi v senci dreves. Danes je cela marina. No, pridemo ob petih, izberemo jastoga in dobimo obvestilo, da bomo na vrsti šele ob desetih zvečer. Kako? Saj ni nikjer nikogar! Ob 7. začnejo prihajat gliserji iz Italije. Ob 8. se izkrcajo posadke:gospodje v belih oblekah in kapitanskih čepicah, dame v toaletah si v visokih peticah lomijo noge po kamenju. Radijske zveze.

Poletje 94. Pred nevihto se zatečem v Primošten. Bočno se vežem na lukobran (danes nepojmljivo razkošje). Tam je že več kot 50 čeveljska "Princeska". Po njej se podijo otroci, lastnika (nemški zakonski par) pa nemočno gledata. Zberem otroke, bili so begunci iz Bosne in jim razložim, da je ladja kot dom in da nepovabljen ne smeš vstopiti. V zahvalo me povabita na večerjo. Zvečer pa: 15 colski monitor, računalnik povezan z motorjem, avtopilotom, GPS-om, globinomerom in radarjem. Kapitan, če želi, z miško začrta ruto, prižge motorja in odveže barko. Vse ostalo naredi računalnik. Natančnost GPS-a: na meter natančno določen položaj barke, tudi smer v katero je obrnjena.
Za desert pa: strop s stotinami malih žarnic povezanih z računalnikom. Ob večerji nas je razsvetljevalo ozvezdje južne poloble.
Tehnika leta 94.Če imaš denar...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti