Rad govorim!!
Šurlice so zakon
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
MicTic napisal/-a:Edo!
To je beseda.
kako pa to misliš.
Kot sem že zgoraj napisal, me ta problem tudi žre.
Moj hladilnik veliko porabi in malo da od sebe.
Spet bo gdo napisal, menjaj hladilnik. Torej Edo kaj predlagaš? kako se bova lotila primera:
vrod napisal/-a:Le dve stvari me še zanimata. Kdo to zmontira? In kolikšna je življenska doba teh gorivnih celic oz. kakšno vzdrževanje potrebujejo.
Matejc napisal/-a:Vrod
Zmontiraš sam, + na rdeč kabel, - na črn in to je to....
Vzdrževanje??? Kaj je to???
Dobro prezračen, ni pa treba prisilno prezračevan prostor. V navodilih piše, da lahio temperatura izpušne cevke med obratovanjem preseže 60°C. Piše, da gorilna celica ne sme delovati pri temperaturi, višji od 40°C. To poleg zahteve po odvajanju lastne nastale toplote pomeni tudi, da najbrž ne sme biti kje zraven vodnega grelca, izpušnega sistema in/ali v slabo zračenem s od zunaj na vroč poletni dan močno s soncem obsijanem (po možnosti še temno pobarvanem) prostoru.Matejc napisal/-a:MT
Res je kar praviš da je potrebno nekaj zračenja, kar pa ne pomeni, da potrebuješ prisilmo prezračevan prostor ...
Če je celica daleč, so izgube zaradi pretankih vodnikov lahko opazne in reči, da na to nima smisla paziti - ko ne veš, če ni (ali bo kak bodoči) bralec električarski začetnik. no, ne vem če je ravno modro.Matejc napisal/-a:Kar se preseka kablov tiče je popolnoma jasno, da je presek kabla malo odvisen od razdalje med celico in akumulatorjem, spet pa ne toliko, saj po njej teče tok 4A kar spet ni preklemeno veliko.....
Predlagaš loviti vodo v plastenko... V navodilih piše:Matejc napisal/-a:Kar se tiče vode pa.... V 24 urah delovanja celica "proizvede" cca 0,75 litra vode.... To najenostavneje izveddš tako, da "izpuh" pare naštimaš v tavelko plastenko od fruca ali cocacole, in imaš mir....
Kaj pa, če to kdo montira pod kakšno črno soncu izpostavljeno površino, po možnosti še blizu izpušne cevi in/ali grelca tople vode? V navodilih piše, da ne celica ne posoda z gorivom ne smeta biti na temperaturi, višji od 45°˘C (tudi, ko gorilna celica ne obratuje). Če ne narediš dovolj zračenja, da se reč lahko hladi, piše, da ima že izpuh sam 60°C. Če je zraven še kak star rele, ki lahko naredi iskro, Tex rajši ne bi imel tvoje barke privezane zraven svoje.Matejc napisal/-a:Ročka z metanolom pa ima narejen takšen sistem, da je izlitje kadar je gor priklopljena celica nemogoče.... Sem stestiral, prevrnil plastenko jo pustil pol dneva in ni bilo niti kapljice....
Res ni znanstvena fantastika, in kot rečeno res včasih pišem podrobneje, kot zanima tiste, ki reč poznajo.Matejc napisal/-a:Kar pa se postavitve tiče.... Mislim, da ga ni junaka, ki bo dal malo premoženje za tole celico potem jo bo pa nekam zabrisal zato da bo delala....
MT ni pa tole nobena znanstvena fantastika.... Ne komplicitat pa je....
Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta