AGREGAT (generator)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Feb 07, 2012 20:41

Dam se vam povabit na pijačo ali kavo.

Rad govorim!! :D

Šurlice so zakon

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 07, 2012 21:46

Haha, Joškotu se pa dela po Krku... :wink:
Ja nič, vsaj najedel se boš dobro, naši puntarski morjeplovci pa bodo imeli elektriko kot se zagre. :lol:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 08, 2012 01:19

Ker sem zelo zaseden nisem utegnil prej odgovoriti.
Najprej je treba vedeti, da je sistem napajanja na veliki večini plovil ob prodaji neustrezen za potrebe daljšega bivanja na plovilu. Ko se spraznijo akumulatorji se podre vsa bilanca. Niti intenzivno motoriranje ne pomaga več in alternator ne more več v razumljivem času napolniti izpraznjenih akumulatorjev. Več o tem... Ko boš to prebral boš razumel zakaj tovarniška plovila (brez nadgradnje) delujejo zadovoljivo le od marine do marine sicer pa to občutite na lastni koži.

Alternator in regulacija. Standardno vgrajeni alternatorji imajo vgrajen napetostni regulator, ki drži izhodno napetost na 13,8V-14,2V nekateri tudi manj in tam so problemi polnenja in energije še akutnejši. Več o tem... Motor lahko deluje tudi med jadranjem brez najmanjše težave. Kdor misli, da motor ne sme delat, če je nagnjen se zelo moti. Ladijski motorji imajo globje karterje in vsis olja. Normalno delujejo do skoraj 45° nagnjenosti brez najmanjše škode. Če motor ni dobro sprojektiran ti to na valu pokaže kratek utrip lučke za olje.

Naslednji problem so ločilne diode. Problem padca napetosti na distribuciji na zelo enostaven način rešuje Batery combiner. Več o tem...

Dodatni solarni paneli (tudi mali) so zelo priporočljivi že zaradi vzdrževanja akumulatorjev, preprečevanja sulfatizacije, kompenziranje samopreznenja (topleje ko je bolj je izrazito samopraznenje). ... na daljših prečenji se uporablja večje toge solarne panele zaradi najvišjega izkoristka. Dober večji panel skoraj pokriva dnevno porabo, le slab hladilnik lahko obrne predznak energetski bilanci.

Skratka že, ko odpraviš osnovne napake na originalnem sistemu napajanja v večini primerov že to zadostuje za večino načinov uporabe plovila. Za daljša prečenja se poveča kapaciteto akumulatorjev, nadgradi se alternator in priskrbi dober alternativni vir. Za izhod v sili ko je oblačno, ali v primeru okvar se priporoča generator ali gorivna celica. Za nas jadralce bi bil najbolj primeren mini generator z močnim alternatorjem, ki direktno polni akumulatorje hitreje kot z polnilcem in klasičim velikim generatorjem.
LP NT
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Feb 09, 2012 10:27

MicTic napisal/-a:Edo!
To je beseda.
kako pa to misliš.
Kot sem že zgoraj napisal, me ta problem tudi žre.
Moj hladilnik veliko porabi in malo da od sebe.
Spet bo gdo napisal, menjaj hladilnik. Torej Edo kaj predlagaš? kako se bova lotila primera:

Ja, naredil bom nov hladilnik. Priprave so v teku. Je pa to kar velik poseg (vsaj pri meni).
Sicer pa smo se o tem razpisali tukaj: http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... 2&start=30
da ne bova smetila teme s hladilniki.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
vrod
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a vrod » To Mar 13, 2012 18:25

Mic-Tic hvala za dober opis delovanja Efoya. Ta zadeva se mi zdi, da bi tudi meni prišla prav. Pa kaj če stane kakšen evro več. Nekateri jih še imamo. Ker sem jih pošteno zaslužil me ni sram jih tudi zapravljat in tudi me ni strah, da bi mi zato kdo potrkal na vrata.
Le dve stvari me še zanimata. Kdo to zmontira? In kolikšna je življenska doba teh gorivnih celic oz. kakšno vzdrževanje potrebujejo.

Hvala za odgovor
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » To Mar 13, 2012 18:48

Vrod
Zmontiraš sam, + na rdeč kabel, - na črn in to je to....

Vzdrževanje??? Kaj je to???
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
vrod
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a vrod » To Mar 13, 2012 19:22

:D super, če je tako preprosto. na internetu sem že našel ponudnika. ga bom poklical.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Mar 13, 2012 22:13

vrod napisal/-a:Le dve stvari me še zanimata. Kdo to zmontira? In kolikšna je življenska doba teh gorivnih celic oz. kakšno vzdrževanje potrebujejo.

Kabli morajo biti najbrž zadostne debeline, urejeno mora biti zračenje, da se ne pregreva, vse skupaj fiksirano tako, da se ti ne bo ob težkem morju raztreščilo in polilo ... Bodisi preštudiraj sam kako je treba (navodila) ali kontaktiraj Joškota.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Mar 14, 2012 07:49

Grega295, hvala za navodila - Slika

Vrod, iz navodil je videti, da ni čisto tako enostavno, kot so ti predstavili.

Gorilno celico si lahko predstavljaš kot pečko, od katere hočeš, da daje elektriko. Do nje morata gorivo in zrak, od nje dimni plini (CO2 in vodna para, oziroma topel zelo vlažen zrak z veliko CO2 če je vse OK), pridobljena elektrika in odpadna toplota, in za vse to, ne le za oba kabla mora nekdo poskrbeti. Če se ti da in se potrudiš narediti prav, ni problem narediti sam, ampak treba je narediti prav.

Mic-Tic-u je zadevo montiral Joško.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Mar 14, 2012 09:09

MT
Res je kar praviš da je potrebno nekaj zračenja, kar pa ne pomeni, da potrebuješ prisilmo prezračevan prostor ...

Kar se preseka kablov tiče je popolnoma jasno, da je presek kabla malo odvisen od razdalje med celico in akumulatorjem, spet pa ne toliko, saj po njej teče tok 4A kar spet ni preklemeno veliko....

Kar se tiče vode pa.... V 24 urah delovanja celica "proizvede" cca 0,75 litra vode.... To najenostavneje izveddš tako, da "izpuh" pare naštimaš v tavelko plastenko od fruca ali cocacole, in imaš mir....

Ročka z metanolom pa ima narejen takšen sistem, da je izlitje kadar je gor priklopljena celica nemogoče.... Sem stestiral, prevrnil plastenko jo pustil pol dneva in ni bilo niti kapljice....

Kar pa se postavitve tiče.... Mislim, da ga ni junaka, ki bo dal malo premoženje za tole celico potem jo bo pa nekam zabrisal zato da bo delala....

MT ni pa tole nobena znanstvena fantastika.... Ne komplicitat pa je....
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Mar 14, 2012 19:10

Matejc napisal/-a:Vrod
Zmontiraš sam, + na rdeč kabel, - na črn in to je to....

Vzdrževanje??? Kaj je to???

Tole s zgornjega citata je bilo brez dvoma premalo. To, kar si napisal zdaj je to, kar reče praksa in dragoceno - ampak....

Zlasti če kdo namerava to montirati sam, mislim, da je pomembno prebrati navodila, ki jih je prilepil Grega295, in k njegovemu prispevku meni ni bilo treba nič dodati.

Zdaj pa menim, da moram ponoviti in pojasniti nekaj reči z navdoil, ki zadevajo nekatere reči, ki si jih napisal.

Matejc napisal/-a:MT
Res je kar praviš da je potrebno nekaj zračenja, kar pa ne pomeni, da potrebuješ prisilmo prezračevan prostor ...
Dobro prezračen, ni pa treba prisilno prezračevan prostor. V navodilih piše, da lahio temperatura izpušne cevke med obratovanjem preseže 60°C. Piše, da gorilna celica ne sme delovati pri temperaturi, višji od 40°C. To poleg zahteve po odvajanju lastne nastale toplote pomeni tudi, da najbrž ne sme biti kje zraven vodnega grelca, izpušnega sistema in/ali v slabo zračenem s od zunaj na vroč poletni dan močno s soncem obsijanem (po možnosti še temno pobarvanem) prostoru.

O toksičnosti metanola in skrbi za to, da se ne zrači v kabino ipd. nižje.

Matejc napisal/-a:Kar se preseka kablov tiče je popolnoma jasno, da je presek kabla malo odvisen od razdalje med celico in akumulatorjem, spet pa ne toliko, saj po njej teče tok 4A kar spet ni preklemeno veliko.....
Če je celica daleč, so izgube zaradi pretankih vodnikov lahko opazne in reči, da na to nima smisla paziti - ko ne veš, če ni (ali bo kak bodoči) bralec električarski začetnik. no, ne vem če je ravno modro.

Poglej teme o akumulatorjih, polnilcih, zaganjačih, bow thrusterjih - ena od najbrž najbolj pogostih težav so poddimenzionirani kabli.

Matejc napisal/-a:Kar se tiče vode pa.... V 24 urah delovanja celica "proizvede" cca 0,75 litra vode.... To najenostavneje izveddš tako, da "izpuh" pare naštimaš v tavelko plastenko od fruca ali cocacole, in imaš mir....
Predlagaš loviti vodo v plastenko... V navodilih piše:
    da gorlna celica Efoy ne sme zmrzniti - in piše, da bi morala biti pri nižjih zunanjih temperaturah od +1 reč ali shranjena nekje, kjer je +1 ali več, ali pa bi moral biti vklopljen samodejni protizmrzovalni način - ki najbrž pomeni vklopljeno celico (kar bi bilo mogoče čisto dobro, da bi bili v hudem mrazu akumulatorji napolnjeni) in bi letos v nekaj mzlih dneh letos napolnil to plastenko.
    da izpušna cevka ne sme imeti ovir za iztok/izpuh - ne sme biti sifonov, ne sme zmrzniti (imajo izolirano, ki naj ne bi zamrznila, ko celica deluje... Če bi torej imel vklopljen protizmrzovalni način, bi letos po nekaj dneh polna tudi zmrznjena plastenka najbrž bila ovira za izpuh, ne? :roll:
Saj res večkrat pišem za mnoge prepodrobno, ampak ali še misliš, da je to za vse okoliščine dobra rešitev?

Matejc napisal/-a:Ročka z metanolom pa ima narejen takšen sistem, da je izlitje kadar je gor priklopljena celica nemogoče.... Sem stestiral, prevrnil plastenko jo pustil pol dneva in ni bilo niti kapljice....
Kaj pa, če to kdo montira pod kakšno črno soncu izpostavljeno površino, po možnosti še blizu izpušne cevi in/ali grelca tople vode? V navodilih piše, da ne celica ne posoda z gorivom ne smeta biti na temperaturi, višji od 45°˘C (tudi, ko gorilna celica ne obratuje). Če ne narediš dovolj zračenja, da se reč lahko hladi, piše, da ima že izpuh sam 60°C. Če je zraven še kak star rele, ki lahko naredi iskro, Tex rajši ne bi imel tvoje barke privezane zraven svoje.

Matejc napisal/-a:Kar pa se postavitve tiče.... Mislim, da ga ni junaka, ki bo dal malo premoženje za tole celico potem jo bo pa nekam zabrisal zato da bo delala....

MT ni pa tole nobena znanstvena fantastika.... Ne komplicitat pa je....
Res ni znanstvena fantastika, in kot rečeno res včasih pišem podrobneje, kot zanima tiste, ki reč poznajo.

Ampak če pišeš navodila, ki jih ne bo bral le vrod zdaj, ampak kak xxx lahko tudi čez leta, in ne veš, kakšno predznanje in izkušnje bo imel ta xxx, potem upoštevanje varnostnih postavk iz navodil po mojem ni niti kompliciranje niti znanstvena fantastika.

Recimo, mislim da je al zapisal, da pri elektriki ni doma, in eden od razlogov za njegovo branje gradiv na forumu je, da lahko dobi dobre info.

Recimo, metanol je za človeka strupen tako če se zaužije, kot če se vdihava ali sprejme skozi kožo. Na tejle povezavi so opisani tako mehanizmi delovanja kot nevarne doze.

Vonj je opisan kot precej podoben etanolu, le malo bolj 'sladkast', tako da ni nujno, da ta vonj vsakdo prepozna kot potencialno smrtonosen strup.

Slabo zračen prostor, kjer bi kdaj kaj - recimo pri previsoki temperaturi - curljalo in/ali hlapelo v kabino je še en aspekt, na katerega je treba pri montaži paziti.

Kot zanimivost, kot eden od protistrupov pri zastrupitvi z metanolom je naveden etanol ( in je opisano, kako in zakaj). Protistrup pivo v večjih količinah? Whiskey? :lol: :lol: :lol:

Matejc, saj razumem, tebi je pri tvojem sistemu vse samoumevno in čisto mogoče je, da si montiral sam in najverjetneje imaš vse prav (razen, da si mogoče spregledal zmrzovanje). Brez posebnega razmišljanja dovolj debele kable, dovolj prezračen prostor v senci in proč od virov svetlobe... Ampak reči morebitnemu začetniku, naj samo priklopi plus in minus...

Ti v eno, jaz (pogojni refleks, ravno zaradi tega) v nasprotno skrajnost. :oops: :oops:

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Mar 14, 2012 21:03

Se popolnoma strinjam z Marjanom Tomki.
LP NT
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Mar 15, 2012 07:19

MT
Se strinjam s tabo glede varnosti.... Je pa res da predpostavljam da bo uporabnik takele celice prebral tistih nekaj vrstic zapisanih v navodilih...

Zmrzovanje??
Povej mi koliko uporabnikov bo čez zimo pustilo na barki napravo vredno od 3000€ naprej ( odvisno od izvedbe) na milost in nemilost materi naravi ali bog ne daj nepovabljenim gostom, če je velika kot malo večji akumulator, izklopiš jo pa tako da iztakneš konektor in UTP kabel???
Kdor pa bo na barki bival bo ali v marini na štromu ali pa ne bo imel med jadranjem v jadrnici takšnih bivalnih pogojev, da bi mu voda zmrzovala
( tukaj se kakšnemu sadomazo jadralcu opravičujem)!!!

Dolžina kabla??
Ja sem napisal jebivetrsko, samo pri 10 m kabla fi2,5 in toku 4A se pregrevalo ne bo.... Izgub pa tudi ne bo opaznih.... Sploh ker bo dolžina kabla v 90% vgradenj krajša!

Gorilna celica je ODLIČNA, za uporabo enostavna, ne pa komplicirat preveč!!!

Pa še moje osebno mnenje; efoy je VELIKO manj nevaren kot roštilj z ognjem na barki, pa vsi roštiljamo!! Jest norc celo z 20 litri metanola na barki....
Na soseda s 500 litri eurosupra pod ritjo pa med mastenjem s čevapi itak ne pomislm :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Mar 15, 2012 20:27

E, to smo rabili - jaz sem zakompliciral, ti si dal praktične odgovore, pa imamo obe plati medalje.

Upam samo, da ti nisem požrl preveč živcev :oops:

Drugače pa - Mic-Tic mogoče pred mrazom ni pobral gorilne celice z barke. Jaz sem šele v tistem grega25 zgoraj prvič videl navodila.

In tudi ko smo jeseni pluli z barko nisem videl, kaj šele dobro pogledal gorilne celice, tako da nisem imel pojma, da jo je tako lahko sneti in nesti na varno, kot si nam zdaj povedal ti.

Močno močno upam, da Mic-Ticu kljub minulemu mrazu vse še dela...

Če dela, bomo vedeli, da lahko tudi preživi, če pa je crknilo, bo ta tema zmanjšala verjetnost, da iz enakih razlogov crkne še komu.

Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Mar 15, 2012 21:20

Marjan Tomki napisal/-a:
Upam samo, da ti nisem požrl preveč živcev :oops:

Čist sm živčen zdej zaradi tega. :wink: samo da smo se zmenil... Pa da bo štroma dovolj da bodo hladilniki delal....

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta