Nevihta na boji - Ugljan - zaliv Muline

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Jul 02, 2014 12:26

Grega295 napisal/-a:Iz napete "nadaljevanke" smo spet prešli v Wikipedio in razgalbljanje o tem ali bo koga srat in kako tedaj z ventili. Pa tako fejst tema z doživetimi prispevki je bila.

jap :roll: :roll: :roll:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Sr Jul 02, 2014 20:22

no, zdej smo pa na kukljici na ugljanu...krasno vreme, veter ca 10 vozlov....amapk za mojo barko So 35je malo premalo, nakbolje se znajde pri 15 vozlih....prej je en kolega spaseval glede smeri nevihte: pihalo je ca 1oro, stalno iz iste smeri.... pol je pa zelo hitro veter ponehal, se pol ure valocv potem pa bonaca....lep pozdrav vsem veter
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Jul 06, 2014 23:02

Poletni veter napisal/-a:danes smo na ugljanu ponoci prestali hudo nevihto, ene 35 40 vozlov je nayigalo, circa eno uro ob 4ponoci...nas je na 11 metrov jadrnici na boji metalo za ponort je blio...

Ja, bilo je veselo :twisted: Zanimivo, napovedi niso predvidele takšnega scenarija :?: Bil sem na vezu v Tkonu. Iz dokaj močnega juga je v 3 sekundah obrnilo na NW. Brez grmenja, bliskanja, brez zatišja pred nevihto, v trenutku. Veter, ne vem, 40, 50,.... :?: , ledeen dež, morje je v 15 min padlo za več kot 0,6m in se kake pol ure dvignilo nazaj. Morje v par minutah 4-5, štriki kot strune na kitari. Tendo dobesedno izpulilo iz ležišč, vse, kar je bilo pod sprayhoodom, je dobesedno posesalo ven. K sreči nobene škode, zjutraj sem samo pobiral robo po pristanišču, pa ne edini.

No, teoretiki, zakaj se niste oglasili že prej, gotovo bi vse lepo pospravil, navezal še ene štrike, oblekel helija in čakal, tako pa sem skakal po barki v podžami :twisted:
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Ne Jul 06, 2014 23:18

Kuj me življenje, kuj
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 07, 2014 04:29

@zlatko83
    Kdaj je bilo to? Isti dan in ura kot Poletni veter ali je drug dogodek? Če je drug dogodek, kdaj?

Tkon na vzhodni strani Pašmana... Na vezu točno kje?

Če je isti dan, je svarilo recimo v vremenski za promorce bilo

(Glej Marchi-jev prispevek v začetku, pa jaz mislim da imam shranjene animacije padavin iz dni pred tem, in tudi razporeditev strel po Evropi tistih nekaj dni (dan dva Španija in Portugalska, potem dan-dva Mallorca in Genovski zaliv - tam je malo zastalo, in potem čez noč hladno čez Apenine do - segretega - Jadrana.

Besedne napovedi in simbolčki na njih so druga zgodba. Če te zanima, zakaj taka razlika, se da 'pogovoriti' o tem - razen če naj to zanima samo 'teoretike'.

Pospravljanje odpade
    Če se držiš nekaj pravil - zaprte omarice, reči na primernih mestih in tako pospravljeno, preden greš spat, potem nima kaj leteti. Če se tega ne držiš, itak ne veš, kaj bi bilo treba pospraviti in kam, tudi če bi imel čas za to.

Ampak če kak teoretik še ni doživel tega, da on in reči letijo po kabini, po mojem ne škodi opomniti na to plat. Potem se lahko iz take zgodbe nauči, da zvečer, preden gre spat, vrne reči tja, kjer so na varnem tudi, če premetava.
Navezal še ene štrike, oblekel pižamo...
    Ko pristaneš, sidraš... se pač vežeš tako, da bo držalo in tako, da bo štimalo s plimovanjem... Ampak lahko da bo treba popustiti, pritegniti, prestaviti bokobrane - če bo kaj pomagalo. Ali pa izpluti.

Če ti zdrsne sidro, privzdigne korpomorto, na ostrem robu prestruga privezno vrv, izpuli bitvo ali iztrga vinč (če ga prej nisi razbremenil na dve bitvi, ker te teorija ne zanima) - bo treba prevezati, izpluti, ali pa mogoče plavati. In mogoče dobiš po glavi, ko padeš v vodo - ampak saj te bo pižama držala na površju, dokler ponovno ne prideš k zavesti.

Pa podhladitev bo tudi pižama preprečila. Če bi točno vedel, kje imaš HH, bi v petih sekundah imel oblečen zgornji del; če bi potreniral, v treh. In si kdaj poskusil vezati - ali razvezovati - vozle podhlajen?

Pa kje piše, da bi moral spati ravno v pižami. Če bi bil brez, bi bilo vseeno dobro kaj obleči, če nisi ravno yeti.

Teoretik, praviš... Skočil sem septembra v Savico dvignit bratrančevega zlatega prinašalca iz hitro tekoče vode, ki je imela 7-9 stopinj C. Ko poleti prebredeš, skeli, jaz sem bil petnajst sekund pod vodo in kakih 10 minut v vodi do vratu in do ramen - in vem kako to prenesem. In čeprav to vem, si ne drznem podcenjevati.

Pa ti, 'praktik', veš kako to preneseš?

Misliš, da nakladam oziroma si izmišljujem? Povprašaj tiste, ki so na zimskih srečanjih, kako sem - tudi - takrat oblečen in obut.

Zlatko, morje ne vpraša, ali si teoretik ali nisi, in ne čaka, da boš pripravljen.

Si ali pa nisi. Tokrat si imel srečo, ampak ne zanašaj se, da jo boš imel vsakič. Nauči se iz tega dogodka biti bolje pripravljen, ker z Murphyem se zlasti na morju ni za igrat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » To Jul 08, 2014 12:10

Kvadranti so sledeči:

I. 0-90 N-E
II. 90-180 E-S
III. 180-270 S-W
IV. 270-360 W-N

V kvadrantih so zajeti vsi vetrovi in po njem je narejena roža vetrov!

Lp hrast
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Jul 27, 2014 12:58

Minuli teden sem bil ponovno na jadrnci iz biograda...noc iz ponedelka na torek je bila tudi ,, zanimiva,,- popoldne v ponedeljk je pihal ne premocan in lep jugo za jadrat, ki je pa proti veceru narascal...ko smo imel dosti jadranja, smo sli na bojo na Kaprije...bil je zadnja se prosta, vsi so bili v pricakovanji nevihte, ki je bila tokrat napovedana ...no, in res, tam do 23.00 h se je jugo polegel, potem je bilo eno uro bezvetrje, iz NW pa je ze prihajal nevihta i bliskom in gromom...ob ca 24.00 pa spet urnebes z vetrom in hudim nalivom, ampak ni poblema ker kaprije so varne...menda je bilo pa v Biogradu konec sveta...ja, poletje letos je zanimivo...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti