Katero stikalo za kalužno črpalko?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Katero stikalo za kalužno črpalko?
Kaj je bolj zanesljivo:
Elektronsko stikalo, kot npr. Quick EBSN - Klik1
Stikalo s plovcem, kot npr. Klik2
Cena elektronskega je okrog 70€, s plovcem so nekje med 15-40€, ampak pri tem me prihranek 50€ res ne zanima (glavno, da je zadeva čim bolj zansljiva). Se tudi zavedam, da ima elektronski določeno porabo el. energije.
Če ima kdo izkušnje, se priporočam za nasvet.
Elektronsko stikalo, kot npr. Quick EBSN - Klik1
Stikalo s plovcem, kot npr. Klik2
Cena elektronskega je okrog 70€, s plovcem so nekje med 15-40€, ampak pri tem me prihranek 50€ res ne zanima (glavno, da je zadeva čim bolj zansljiva). Se tudi zavedam, da ima elektronski določeno porabo el. energije.
Če ima kdo izkušnje, se priporočam za nasvet.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Mehanskih sem zamenjal že cel kup v devetih letih. Elektronska pa delujeta od prvega dne brezhibno. Res pa je, da sem jih razbremenil z močnostnim relejem. Sedaj vidim, da še nihče ni tega vprašal je pa zelo zanimiva tema. Prilagam del načrta, ki pojasnjuje montažo bilge pump.
Avtomatske bilge pumpe se vklopijo in če je ne slišiš ponavadi niti ne veš, da je bila v odsotnosti vključena, zato sem naredil kar nekaj memory vezij, vendar na koncu ugotovil, da je ta katerega sem opisal v načrtu daleč najboljši saj edini preživi celo direkten udar strele (do sedaj) obenem pa ima zares minimalno skoraj zanemarljivo porabo.
Upam, da je dovolj nazorno, da bo lahko vsak sam montiral kaljužno pumpo.
Po žici za alarm lahko vklopiš pumpo ročno. Poglej shemo. link je na koncu prispevka.
Enostavna vezava za manjša plovila:
Montaža bilge pumpe z razbremenilnim relejem. Tako je to narejeno na boljših plovilih in obvezno pri tistih, ki želijo Loyd register.
Shema popravljena za Morjeplovca-KLIK... Prevedel sem samo delno. Proizvajalci plovil pa tudi posamezniki potrebujejo internacionalne sheme da lahko popravi kdorkoli kjerkoli.
LP NT
Avtomatske bilge pumpe se vklopijo in če je ne slišiš ponavadi niti ne veš, da je bila v odsotnosti vključena, zato sem naredil kar nekaj memory vezij, vendar na koncu ugotovil, da je ta katerega sem opisal v načrtu daleč najboljši saj edini preživi celo direkten udar strele (do sedaj) obenem pa ima zares minimalno skoraj zanemarljivo porabo.
Upam, da je dovolj nazorno, da bo lahko vsak sam montiral kaljužno pumpo.
Po žici za alarm lahko vklopiš pumpo ročno. Poglej shemo. link je na koncu prispevka.
Enostavna vezava za manjša plovila:
Montaža bilge pumpe z razbremenilnim relejem. Tako je to narejeno na boljših plovilih in obvezno pri tistih, ki želijo Loyd register.
Shema popravljena za Morjeplovca-KLIK... Prevedel sem samo delno. Proizvajalci plovil pa tudi posamezniki potrebujejo internacionalne sheme da lahko popravi kdorkoli kjerkoli.
LP NT
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Sep 05, 2012 21:36, skupaj popravljeno 1 krat.
-
al
Grega, absolutno moraš čim prej dodati vsaj eno električno!
Pametno pa je seveda točno tako, kot si napisal. Dve črpalki, obe na dnu, eno stikalo povsem pri dnu, drugo pa ko nivo naraste za cca 5 do 8 cm nad nivo prvega... Ta črpalka se tako vklopi samo, če prva odpove (stikalo ali črpalka) ali pa če je vdor vode večji, kot je kapaciteta prve črpalke (nasedanje, crash, v glavnem v primeru sranja...)
Pametno pa je seveda točno tako, kot si napisal. Dve črpalki, obe na dnu, eno stikalo povsem pri dnu, drugo pa ko nivo naraste za cca 5 do 8 cm nad nivo prvega... Ta črpalka se tako vklopi samo, če prva odpove (stikalo ali črpalka) ali pa če je vdor vode večji, kot je kapaciteta prve črpalke (nasedanje, crash, v glavnem v primeru sranja...)
Grega295 napisal/-a:A cev za izpust vode je lahko za obe črpalki ena skupna ali naj ima raje vsaka svojo? Ročna črpalka ima svojo cev speljano na krmo - naj priklopim nove pumpe na to cev, ali napeljati nove?
OBVEZNO VSAKA SVOJO!!! Drugače bo pri drugi črpalki teklo nazaj...
Tudi če jih spojiš za kolenom, je to narobe in hitro ti lahko voda udari nazaj in je efekt črpalke ničen... Ko enkrat potegne "čez hrib" (hidravlična natega), potem bo teklo samo od sebe...
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Lahko je na boku vendar ni dobro, da je preblizu vodne linije, obenem je na boku v sredini teško cev napeljati v gosjem vratu, ker so tam omarice, zato jo ponavadi montirajo bolj proti krmi nekje v višini izpuha. Gosji vrat pa mora biti zaradi tega, da ti ne potegne natega vode še posebej ko si nagnjen.
LP NT
LP NT
Pozor.
Sam sem opazil, da elektronsko stikalo ne deluje v primeru, da na vodni gladini plava olje, ker namasti kontakte in tej ne zaznajo vode.
Sem imel primer, ko je bilo elektronsko stikalo montirano v santini pod večjim motorjem. Santina polna vode in stikalo ni vklopilo. Ko pa sem obrisal kontakte(pod vodo) je pumpa zagnala.
Sam sem opazil, da elektronsko stikalo ne deluje v primeru, da na vodni gladini plava olje, ker namasti kontakte in tej ne zaznajo vode.
Sem imel primer, ko je bilo elektronsko stikalo montirano v santini pod večjim motorjem. Santina polna vode in stikalo ni vklopilo. Ko pa sem obrisal kontakte(pod vodo) je pumpa zagnala.
dinksi napisal/-a:Pozor.
No, pa smo tam...
Torej stara dobra mehanika ni občutljiva na maščobe. Pri meni je v strojnici od motorja suho, je pa na dnu vedno malo mastno, saj po motorju 2x na sezono izdatno špricam Krown, enako pa tudi v jeseni ob konzervaciji... Motor izgleda kot nov, brez pikice rje kjerkoli.
-
al
- Nikola T.
- Admiral
- Kontakt:
Način priklopa kaljužne črpalke (bilge kalužna potopna)
Na prošnjo morjeplovca objavljam shemo enostavnega in pravilnega priklopa kalužne črpalke - bilge pump z možnostjo ročnega vklopa in indikacijo-alarmom delovanja črpalke. Več podrobnosti o tem...
LP NT

LP NT

Nazadnje spremenil Nikola T., dne So Maj 02, 2015 08:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost