luč na gumenjaku

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Sr Jul 21, 2010 20:19

pod ročno baterijsko svetilko sem mislil (pa verjetno vsi mislimo) svetilko z usmerjenim snopom svetlobe. Seveda so lahko baterijske svetilke 360 stopinj, tudi rdeče in zelene se dobijo baterijske.
V temi je šlo za vprašanje, kaj potrebuje za registracijo, samo navadna ročna svetilka ne bo dovolj.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jul 21, 2010 20:38

(Gaso (Direktno v IMO COLREG 72 ne boš našel nič v zvezi z baterijskim svetilkami, vendar kolikor se spomnim, v kolikor na plovilo ni mogoče montirati belo luč 360°, se pravi npr. ni možnosti električne napljave ali sama montaža luči ni mogoča, v tem primeru lahko nadomestimo 360° belo z ročno baterijsko svetilko, saj druge opcije ni. )

Viš zopet tole dvoumljenje. Prvo pišeš da tam piše, potem , ko te spomnijo da ni, rečeš da tam ne piše :wink: .
Kaj ti pomaga navadna baterijska svetilka. En valček, malo morja po svetilki in je tema :!: .
Z tenderji je relacija obala -plovilo zelo kratka, večkrat osvetljena. Tu ni potrebe po dodatni signalizaciji. In 3 m dolg tender, presega širino, po približni oceni in na hitro, 80 % registriranih plovil na Jadranu :wink: .
LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jul 21, 2010 21:46

gorenjc, tudi jaz mislim na ročno svetilko z usmerjeno svetlobo, ampak jo moraš obračati po celotnem horizontu.
Te svetilke, ki jih danes prodajajo včasih nisi mogel kupit, ob kontroli pa so zahtevali ročno svetilko in je bilo za 5m čoln, konkretno Elan pasara dovolj. Vsekakor je pametno kupiti 360° stopinsko na baterije, ker danes lahko že marsikaj kupiš, pred 20 leti pač tega ni bilo, ampak le baterija z usmerjeno svetlobo, ki smo jo morali imeti ponoči s sabo, tudi danes je iz teh razlogov še vedno zakonski minimum najman baterija z usmerjeno svetlobo, je pa fajn imeti kar fiksno montirano, da ne rabiš skrbeti še za luč, samo mora biti tako montirana, da te ne zaslepi. Seveda, kako pa si predpise razlagajo, je pa od vsake luške kapetanije odvisno, po mojih izkušnjah si včasih predpise razlagajo različno. Jaz sem imel 20 let na čolnu 5m le baterijo, bistveno je da si viden z belo svetlobo po celem horizontu. Sicer pa predlagam članu, da vpraša v LK kjer misli registrirati ali je dovolj, da ima baterijsko svetilko, meni je bilo rečeno v kapetaniji kjer imam registriran čoln, da je dovolj.

Atilone, dvoumje je če pogledaš SLO zakon in mednarodni standard, pa včasih imaš tudi prepletene zakone z drugimi zakoni, ni vse na enem a4 listu. Piše v tem predpisu, da moraš imeti luč ki je vidna 360°, to lahko rešiš tudi z baterijo, tako da jo obračaš. Med drugim imaš pa tudi vodotesne ročne svetilke, tako da val ne bo problem. V SLO zakonu piše glede bočnih, ampak kje si videl na 3m čolnu rdečo in zeleno, to tudi nihče ne zahteva ob registraciji čolna ki pade v to klaso. Predpis pa velja tako za deplasmanske čolne do 7m, kot tudi tender 2.5m. Pa še kako je pomembno imeti baterijo na tenderju. Vsako leto imam probleme z jahtaši, ki zasidrajo v bližnjem zalivu, pa v gostilno s tenderjem, po neosvetljenem zalivu na Susku, ko prehajajo iz zaliva Bok v luko. Vedno naletim na njih, neosvetljene in v zadnjem hipu skrenem, namreč jaz tam lovim lignje, kot sem opisal na forumu. Tender gor ali dol, predpis je jasen in velja tudi za tenderje.

Jaz sledim bolj HR zakon zato, ga citiram, gre za obvezno opremo za barko do 7m do 7 vozlov, pa se zahteva več opreme kot pri nas, tako da je pri nas kvečjemu manj strogo. Kazen v kolikor na barki ni baterija z usmerjeno svetlobo ali kakšna druga 360° luč je 300kun.

1. sidro propisane mase u skladu s Pravilima o grad­nji brodica Re­gistra, sidreno uže ili lanac du­ljine od 25 do 100 metara, te bitve ili neke druge uređaje za privez;
2. 3 užeta za privez prikladne du­ljine i prekidne čvrstoće;
3. sisa­ljku ili kablić s ispolcem;
4. 2 vesla odgovarajuće dužine s 4 palca raša­lja ili pričuvni mehanički porivni uređaj i čak­lju,
5. prsluke za spašava­nje za sve osobe koje se nalaze na brodici za vrijeme plovidbe;
6. propisana svjetla i dnevne oznake odobrenog tipa;
7. komplet alata za održava­nje mehaničkog porivnog stroja ili drugog uređaja kao i odgovarajuću količinu rezervnih dijelova koji osiguravaju rad uređaja;
8. baterijsku lampu;
9. kutiju prve pomoći;
10. odgovarajuću posudu za prikup­lja­nje otpadnih u­lja i krutih tvari, te sredstvo za upija­nje i separaciju u­lja za brodice s ugrađenim mehaničkim porivnim uređajem.
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Pe Apr 10, 2015 19:15

Da malo osvežim temo, ker ravno iščem luč za gumenjaka. 360° bela luč je pri nas dovolj samo za plovila pod 5 m in max 7 vozlov hitrosti. V mojem primeru gumenjaka 3,95 m in 20km motorjem je obvezno imeti poleg sidrne še rdečo/zeleno luč saj lahko glisira. Preverjeno ob pregledu za prvi vpis v register.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Apr 10, 2015 20:01

Najboljša za manjšo gumico se mi zdi tista, ki ima vse tri v eni. Dobiš jo v Kamm-u.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » Če Apr 16, 2015 14:04

Jaz imam na svoji jadrnici približno tako:
http://www.amazon.com/Aqua-Signal-Porta ... B001B07TMA
Na pogled je enaka, kot je ta na Amazonu, čeprav jo tam kritizirajo, da ni vodotesna. No, jaz sem jo že večkrat vrgel v morje in ni prišla noter niti kapljica. Naročil pa sem jo iz ene nemške spletne trgovine.

Nosilec, ki pride zraven, sem predelal, da stoji bolj trdno. Luč ima štiri AA baterije in je za moje pojme dovolj svetla (nima deklarirane svetilnosti za 2Nm), da prepreči bližnja srečanja z drugimi čolni. Uporobljam jo kot 360 stopinjsko luč (stoji pokončno), čeprav večino svetlobe izseva v smeri svoje osi (v mojem primeru v nebo). Ima namreč tudi možnost, da se jo na vertikalni nosilec montira tako, da stoji vodoravno (ima dve navojni luknji). Všeč mi je, ker plava na vodi in jo v primeru nočnega OVB lahko hitro z roko odvijem z nosilca in vržem v morje. Prav pride tudi za dekoracijo (in orientacijo) pri nočnem plavanju, ko smo na dopustu.
Mirno morje in široko obzorje.
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Če Avg 13, 2015 16:54

Letos menjam gumenjak in kot berem, se sedaj ob osnovnem pregledu dejansko zahteva komplet luči (do sedaj me v 15 letih za to nikoli ni vprašal - gumica 3.4m, 20km).
Bi mi kdo za čas pregleda za kakšno kompenzacijo posodil komplet luči? :D
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Avg 13, 2015 17:54

Sam imam kar tisto na soncne celice za na vrt.
l&l
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a l&l » Če Avg 13, 2015 18:30

Jaz sem pred stirinajstimi dnevi opravil pregled gumenjaka 4.10m v Izoli kjer je kapitan zahteval zeleno in rdeco luc ni bila dovolj samo bela, ker jih seveda nisem imel je vpisal v vpisnik, da jih nimam in sem se moral zraven podpisati da jih bom naknadno ugradil je pa rekel,da lahko dam gor kar te ko se vakumsko prilepijo samo da so.
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Če Avg 13, 2015 18:51

Izgleda, bi se lahko zataknilo tudi pri veslih - nov čoln jih sicer ima, vendar nima rogovil (ocean runner 340, razvidno iz fotografij). Če sem prav seznanjen, lahko to v primeru kompliciranja pokrijem s tremi rdečimi baklami?

Ob takšnih predpisih na teh gumicah počasi zmanjka prostora.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Avg 17, 2015 07:17

Rogovile lahko kupiš(plastične za pokazat ali kovinske), toda ponavadi je potrebno dodatno nalepit še nosilce rogovil in ko jih boš nalepil boš ugotovil, da z vesli v rogovilah ne moreš veslat, ker so vesla prekratka. :?
l&l
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a l&l » Po Avg 17, 2015 07:51

Pri mojem pregledu sploh ni uprasal za rogovile ampak me je samo uprasal za vesla sem mu jih pokazal in to je blo zadosti.
Bartol
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Bartol » Po Avg 17, 2015 14:00

Danes sem v Piranu brez zapletov opravil pregled. Oprema je bila preverjena, številke prepisane, vesla pa tudi ustrezajo. Plovni list sem dobil v 15 minutah.
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Splav » To Avg 18, 2015 09:21

Splav napisal/-a:Jaz imam na svoji jadrnici približno tako:
http://www.amazon.com/Aqua-Signal-Porta ... B001B07TMA
Na pogled je enaka, kot je ta na Amazonu, čeprav jo tam kritizirajo, da ni vodotesna. No, jaz sem jo že večkrat vrgel v morje in ni prišla noter niti kapljica. Naročil pa sem jo iz ene nemške spletne trgovine.

Nosilec, ki pride zraven, sem predelal, da stoji bolj trdno. Luč ima štiri AA baterije in je za moje pojme dovolj svetla (nima deklarirane svetilnosti za 2Nm), da prepreči bližnja srečanja z drugimi čolni. Uporobljam jo kot 360 stopinjsko luč (stoji pokončno), čeprav večino svetlobe izseva v smeri svoje osi (v mojem primeru v nebo). Ima namreč tudi možnost, da se jo na vertikalni nosilec montira tako, da stoji vodoravno (ima dve navojni luknji). Všeč mi je, ker plava na vodi in jo v primeru nočnega OVB lahko hitro z roko odvijem z nosilca in vržem v morje. Prav pride tudi za dekoracijo (in orientacijo) pri nočnem plavanju, ko smo na dopustu.

Resnici na ljubo moram povedati, da je luč po dveh letih odpovedala in sicer zaradi nevodotesnosti. Odpovedala je neposredno po tem, ko sem jo vrgel v morje. Spuščala je pri navojni luknji za montažo na drog. Voda je prišla do stikala, ki je korodiralo. Slaba konstrukcija vodotesnosti.
Nisem uspel najti nadomestne luči, enake pa ne bi rad več kupil. Zahtevane lastnosti: baterijska, 360 stopinj, plavajoča, vsaj IPX7 in možnost montaže na čoln
Mirno morje in široko obzorje.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Avg 19, 2015 10:50

Če se oglasi MicTic... mislim da je imel eno 360 stopinj belo na baterije (ne vem če že LED) in mislim da za z magnetom pritistnit na pokrov motorja gumenjaka-tenderja ali nekaj podobnega, pa mogoče lahko napiše, kje je dobil.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost