Obvezno zavarovanje plovila

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
rado
Kontraadmiral

Obvezno zavarovanje plovila

OdgovorNapisal/-a rado » To Mar 12, 2024 12:17

Do sedaj sem imel barko pod SI zastavo in obvezno zavarovanje pri slovenski zavarovalnici. Ta krije iz tega naslova v primeru nanešene škode materialno in osebno kritje.
Ker sem spremenil registracijo barke na HR zastavo je nujno imeti obvezno zavarovanje pri HR zavarovalnici. To imam pri Croatija osiguranje in tu obvezno zavarovanje krije samo škodo povzročeno osebam!!

Ima kdo obvezno zavarovanje pri kakšni HR zavarovalnici, ki krije tudi materialno odgovornost??
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

Re: Obvezno zavarovanje plovila

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Mar 13, 2024 09:30

Seveda, pri vseh zavarovalnicah ob dodatnem plačilu.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
rado
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a rado » Sr Mar 13, 2024 11:41

Croatia to omogoča samo v sklopu kasko zavarovanja.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Sr Mar 13, 2024 14:05

Mam jst sklenjeno za HR barko, pri Wiener Osiguranje, Slovenska 24, Zagreb. Za jadrnico 10.7m, 25 eur/leto. Zavarovana je škoda nanešena drugemu plovilu in drugim osebam, pa tudi za odstranjevanje ostankov lastne barke pri uničenju, do zneska 200 K eur. Več informacij na ZS. Kaska nimam, ker mi je predrago.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jun 16, 2024 19:06

25e letno, to je verjetno kakšna pogodba še iz drugih časov, al?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jun 17, 2024 08:32

Obvezno zavarovanje za plovbo v Italijanskih vodah mora pokrivati škodo do min 7.000.000,00€.
Ali Hrvaška resnično zahteva pokrivanje škod le do 200.000,00€?
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jun 17, 2024 20:55

AEgir napisal/-a:25e letno, to je verjetno kakšna pogodba še iz drugih časov, al?

To sem mel sklenjeno od junij 23 do junij 24, zdej mam pa ponovno do junij 25. Podrobnosti pač ne morem tuki razpredat, ker gre pač za pogodbo, pošljem pa na ZS, kot že napisano.

Nikola T. napisal/-a:Obvezno zavarovanje za plovbo v Italijanskih vodah mora pokrivati škodo do min 7.000.000,00€.
Ali Hrvaška resnično zahteva pokrivanje škod le do 200.000,00€?
Res Italija zahteva 7 mio eur, Hrvaška pa 0 eur, zaenkrat. Tko da 200 K ni predpisano od države HR, pač pe je bla moja ocena, da bom največ tolk škode naredu - s plovilom, ki je blo navedeno - in premija za tako vsoto in tako plovilo je pač samo 25 eur.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Jun 17, 2024 22:36

Dej pošlji prosim. Jaz imam sicer ugoden kasko ampak vedno pa sem odprt za nove cenejše opcije. :)
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jun 17, 2024 22:46

AEgir napisal/-a:Dej pošlji prosim. Jaz imam sicer ugoden kasko ampak vedno pa sem odprt za nove cenejše opcije. :)

Dej mi email naslov na ZS.
Navigare vivere est.
UrbanBatic
Kontraadmiral
Kraj: Waj

OdgovorNapisal/-a UrbanBatic » To Jun 18, 2024 13:49

modro morje napisal/-a:Res Italija zahteva 7 mio eur, Hrvaška pa 0 eur, zaenkrat. Tko da 200 K ni predpisano od države HR, pač pe je bla moja ocena, da bom največ tolk škode naredu - s plovilom, ki je blo navedeno - in premija za tako vsoto in tako plovilo je pač samo 25 eur.

Tole še vedno velja. Na HR za plovila z močjo večjo od 15kW (cca. 20KM) obvezno zavarovanje odgovornosti vsaj 464.520,00€.
Ker pa vidim, da sem to že enkrat pisal točno tebi in se ne daš zlahka, sem tokrat šel še po pravno podlago v Zakon o obveznim osiguranjima u prometu (veljaven od 30.12.2023 naprej) pod člena (članek) 41. in 42.. Me zanima komentar tvoje zavarovalnice na Zakon in kako oni izdajajo te police. Za moje pojme širiš info o zelo vprašljivi praksi. Če bo zamera, naj bo, vendar vse v dobremu namenu do tebe in soforumašov. Dobro bi bilo pridobiti kak odgovor kako gre to skozi preden še kdo preskoči na ta vlak.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Jun 18, 2024 15:32

Hm, po moje gre tuki za dve različni zavarovanji.

Prvo, o kateri govoriš ti, se nanaša na odgovornost lastnika/upravlajlca plovila proti tretjim osebam, predvsem naj bi bili tukaj mišljeni kopalci. Gre za OBVEZNO zavarovanje na HR, vsota je 464.520, premija je pa 23,9 eur za mojo barko. To zavarovanje NE KRIJE ŠKODE NA TUJEM PREMOŽENJU. Ta tip zavarovanja stane enako pri katerikoli zavarovalnici, torej ni predmet neke posebne ponudbe in popustov, premija je pa odvisna od velikosti barke in moči motorja, mogoče samo od moči motorja? O tem obveznem zavarovanju govori zakon https://www.zakon.hr/z/370/Zakon-o-obve ... e_vignette, člen 42, odstavek 2.

Drugo zavarovanje, o katerem pa sem pisal jaz, pa KRIJE ŠKODO NA TUJEM PREMOŽENJU. To na HR NI obvezno, temveč prostovoljno (dragovoljno, oziroma dobrovoljno). Tukaj je zavarovalna vsota poljubna, jaz sem pač izbral 200 k Eur, premija je pa za moj čoln 25 eur. Pač pa neke druge države, npr. Italija, zahtevajo tako vrsto zavarovanja, s predpisano minimalno vsoto.

Tretje, o katerem pa ni blo govora, je pa kasko, jasno prostovoljno.

Tko da jst mam sklenjeno prvo in drugo.

Urban, prosim za komentar, če zgoraj napisano drži. Mogoče je blo nejasno napisano z moje strani v prejšnjih postih.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Jun 18, 2024 17:00

Če se malo vmešam. Na moji polici so tri postavke:

Premija kasko osiguranja:
Premija osiguranja od odgovornosti:
Premija osiguranja od nezgode:

Pomoje je to to kar piše modro morje plus kasko.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Jun 25, 2024 13:30

Sem bil danes na Grawe Hr. Obvezno je krito za tistoh 464k e, cena 46e, to je obvezno! Krije kar je v vodi, plavalci, potapljaci.
Drugo je, proti 3. Osebi. To je ce se zaletis v barko, ali se na tvojem plovilu zacne pozar v marini,….. ja izbral sem 200k e, za vsoto 135 e. To ni obvezno, kot je rekel @modro morje
Tretje pa je kasko. Osebna stvar. :( cena …… sitnica :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov