- Če/dokler iščeš način, pri katerem najmanj spremeniš to, česar si navajen, le dodaš varovalni polvozel.
Če prideš na katero od srečanj, na katerem bom tudi jaz, je v mojem nahrbtniku vedno tudi nekaj koščkov vrvi, tako da se lahko poigramo, do takrat pa tule...

Gotovo so tudi druge rešitve, ampak mi za vezanje več mini-12 na eno bojo redno uporabljamo ravno tole.
V našem primeru (kup članov kluba, ki jemljejo jadrnice z boje in jih na koncu vežejo nazaj) se je to izkazalo za najlažje še ustrezno in hkrati primerno, da tega navadiš sicer zelo raznoliko skupino.
Pri tem je zaplet tudi zato, ker se boja suče in navija vrv/žico pod seboj (ni vrtljivke pod njo), privezne vrvi namotajo druga okrog druge, često (praviloma) s priveza na boji snameš samo eno ali nekaj jadrnic in so tako različne različno namotane...
To često pomeni divje prepletene vrvi. In če hočeš, da v večji skupini ljudi v taki zmedi vsak lahko razplete in razveže in vsak zaveže tako, da se ne bo odvezalo, je potrebno uporabiti nekaj, kar je če le mogoče že vsem znano, razmeroma enostavno, vidno in odvezljivo tudi v zapleteni zmedi vrvi.
Često - pred tekmami ali ko pride jadrat skupina, je potrebno hitro odvezati veliko jadrnic - torej rabiš vozel, ki se ga lahko hitro razveže - in na koncu pod večer je treba s plavajočega pomola na bojo odvleči in tam privezati 15,20, lahko tudi več jadrnic skupaj.
To pomeni, da porabiš novinca za to, da ti pri tem pomaga - kar pomeni, da razplete solato in odveže 15-20 bark in jih priveže nazaj, in tako - ne da bi opazil, da vadi - veže in razvezuje te vozle po desetkrat zaporedoma.
Pri tem seveda kdo v začetku gleda, če je vedno privezano prav. In dokler ni vedno privezano prav, enostavno ni samostojne uporabe jadrnice.
Pašnjak z varovalnim polvozlom doslej kaže, da temu ustreza:
10-20 tako na dve-tri boje vezanih barčic, je bilo nekaj let tako s pašnjakom vezanih vse poletje - in tam, kjer je narejen tak varovalni polvozel, se doslej še ni razvezalo.
Pri tem se pri nas za privezne vrvi se največkrat uporabljajo na koncih obrabljene dvižnice, katerih zdravi konci so za staro nalogo postali prekratki. To pa pomeni, da so privezne vrvi često že nekoliko toge od starosti in torej take, na kakršnih do takega razvezovanja sicer pride.
Sicer bi za naš problem lahko bil rešitev vozel iz obveznega programa za izpit za vodnika čolnov, vozel za bojo (uzao za plutaču) - vendar se ga veže malce dlje kot pašnjak in pri desetih barkah pod večer - in lahko že v mraku- se to pozna, pa še večina ga zna slabše kot pašnjak.
Za tvoj primer, torej za okrog skale pa vozel za na bojo najbrž itak ni primeren, pašnjak z varovalnim polvozlom ali z dvojnim varovalnim polvozlom (klik na zgornjo sliko za tega) pa bi lahko bil.
- http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ht=#201304

Tudi jaz ne poznam slovenskega imena in tudi na primer tule ne najde.
Doslej sem v (verjetno) podobnih okoliščinah uporabljal asimetrično različico Prussikovega vozla, ki je sicer bil namenjen za vzpenjanje po vrveh in podobne reči, pa bo tale tudi zame zelo uporaben.
- Lepa hvala za pojasnilo...