Mornar motorist
Moderatorji: moderator2, moderator
Mornar motorist
Nameravam opraviti izpit mornar motorist in potrebujem ustrezno literaturo za samostojno pripravo na izpit. Ali ima kdo od morjeplovcev omenjeno literaturo? Izpit bom opravljal na upravi za pomorstvo v Kopru.
1. Poveljevati ladji z bruto tonazo do 100brt, ki ni trgovska ladja, in na njej upravljati motorje do 250kw, obmocje plovbe Jadransko morje.
2. Poveljevati trgovski ladji z bruto tonazo do 100brt, in na njej upravljati motorje do 250kw, obmocje plovbe "nacionalna plovba",
3. Upravljati coln za javni prevoz do 50 potnikov, ali coln za gospodarske namene neglede na moc motorja, obmocje plovbe "nacionalna plovba".
2. Poveljevati trgovski ladji z bruto tonazo do 100brt, in na njej upravljati motorje do 250kw, obmocje plovbe "nacionalna plovba",
3. Upravljati coln za javni prevoz do 50 potnikov, ali coln za gospodarske namene neglede na moc motorja, obmocje plovbe "nacionalna plovba".
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@darkos
- Dobri viri o tem so na forumu tule.
2013 je delal izpit za MM Rochus in letos pomladi, ko se je za to zanimal Kraken, je še imel gradivo.
Mornarja motorista ima tudi Heron. Mimogrede, na Hrvaškem se dosedanji 'mornar motorist' zdaj imenuje voditelj brodice C (če bo kdo hotel iskati z googlom).
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Jaz sem tudi pred leti naredil izpit za Mornarja motorista, skupaj z Heronom. Načelno je vsebina zelo podobna izpitu za Voditelja čolnov. Več povdarka je na varnosti (varstvo pri delu), splošnem znanju o ladjah (vodne linije, nalaganje tovora...) in motoroznanstvu.
Mi smo takrat priprave delali s pomočjo Marjana Gorenca in on nam je nakopiral nekaj materiala (kot skripto - lahko poiščem, če še imam). So pa kolegi iz kluba naslednje leto sami se pripravili na izpit, več ali manj z deljenjem znanja in izkušenj, pa so tudi vsi opravili.
Kar se izpita tiče: baje so precej bolj zahtevni kot za VČ - pri navigaciji, lučkah ne dopuščajo niti najmanjše napake.
Zame je ta izpit bil več ali manj ponovitev in malo poglobitev znanja, sedaj ko pa vem kako je, pa se zanj ne bi več odločil.
Mi smo takrat priprave delali s pomočjo Marjana Gorenca in on nam je nakopiral nekaj materiala (kot skripto - lahko poiščem, če še imam). So pa kolegi iz kluba naslednje leto sami se pripravili na izpit, več ali manj z deljenjem znanja in izkušenj, pa so tudi vsi opravili.
Kar se izpita tiče: baje so precej bolj zahtevni kot za VČ - pri navigaciji, lučkah ne dopuščajo niti najmanjše napake.
Zame je ta izpit bil več ali manj ponovitev in malo poglobitev znanja, sedaj ko pa vem kako je, pa se zanj ne bi več odločil.
Zanimivo,se mi zdi da je pametno imet ta izpit.Tudi kapitanija te ob kontroli gotov bolj resno jemlje in kar je najboljše...povdarek je,kot tu berem, na varnosti in o tem vsi premal vemo.Pa motoroznanstvo zna v kakem oddaljenem zalivu tudi hudo prav pridet,pa gotov kaj pametnega poslušaš tam o vremenu.Kaki so pa okvirni stroški?
LP Iztok
LP Iztok
polanc, sam sem slišal kontra - da če imaš ta izpit in ga ne rabiš (ker ni komercialna plovba ali prevoz potnikov), potem raje uporabljaj VČ. Namreč v tem primeru ni nikoli dilema ali so na barki posadka (VČ) ali potniki (MM). Odgovornosti so baje pri potnikih še večji na kapitanu.
Po spomnu nas je tečaj + izpit + poseben zdravniški pregled (res moraš dobro videti barve/lučke v razdalji in imeti dober sluh) takrat prišel okoli 180 EUR.
Po spomnu nas je tečaj + izpit + poseben zdravniški pregled (res moraš dobro videti barve/lučke v razdalji in imeti dober sluh) takrat prišel okoli 180 EUR.
Re: Mornar motorist
Pozdravljeni,
ali kdo ve, če je za prevoz potnikov (skiperiranje) na HR in drugod po EU (ne v SLO) z lastnim plovilom potreben izpit mornar-motorist ali zadostuje kaj drugega (npr. voditelj brodice C) ?
Hvala in lep pozdrav
ali kdo ve, če je za prevoz potnikov (skiperiranje) na HR in drugod po EU (ne v SLO) z lastnim plovilom potreben izpit mornar-motorist ali zadostuje kaj drugega (npr. voditelj brodice C) ?
Hvala in lep pozdrav
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost