Nočna plovba
Moderatorji: moderator2, moderator
- 1stofficer
- Admiral
Re: Nočna plovba
Plutje ponoči ni šala in se mu zato izogibam če se le da. Kadar pa me ujame noč ugasnim vse luči razen nujno potrebnih navigacijskih, da se vidi kolikor se da okolica. Navigacija prek ploterja, se je izjemno težko orientirati tako po poziciji kot smeri in brez tega ne gre. Backup je vedno kakšen dodaten telefon ali tablica z BoatingHD. Ker nimam reflektorjev, radarja ali nočnega daljnogleda sem si nabavil LedLenser prenosno zelo močno svetilko, ki pokrije potrebe za silo. Pa oči na pecljih in smiselna hitrost
1stofficer napisal/-a: Pa oči na pecljih in smiselna hitrost
Se strinjam, glisiranje ponoči, pa tudi če imaš boga in svašta na čolnu, je prenevarno, sploh za take male čolne kot jih imamo nekateri. Če zagledaš hlod ali večjo oviro na 30-40 metrov, ti pri glisiranju to nič ne pomaga, ker se ji ne moreš izognit. Jaz , glede na to, da sem preživljal dopuste prej na 5,2 metrskem, sedaj pa na 6,5 metrskem, se tudi, glede na to, da s kolegi delamo premike tudi po 20 in več milj naenkrat, če je le možno izognem plutju ponoči, ok, če te dobi tik pred ciljnim zalivom ali luko, ni sile, tako kot zadnjič, skoraj 10 milj v temi pa nikoli več, razen, če bi bil človek, ki ga počasno plutje ali jadranje veseli, ampak nisem. Načeloma zato tudi čoln prodajam, ker mi je nekako , glede na to, da poznam praktično skoraj vsak zaliv na Jadranu razen Mljeta in Lastova ni več za navtiko, moja pa je jasno dala vedeti, da ima dovolj. Je rekla, tudi, če nabavimo 10 m, se ne gre več.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
- 1stofficer
- Admiral
Jejehehehe... pa smo pri mornarkah. Veci vpliv imajo na vse skupaj kot si (vcasih) upamo priznat 

pinosat napisal/-a:1stofficer napisal/-a: Pa oči na pecljih in smiselna hitrost
Se strinjam, glisiranje ponoči, pa tudi če imaš boga in svašta na čolnu, je prenevarno, sploh za take male čolne kot jih imamo nekateri. Če zagledaš hlod ali večjo oviro na 30-40 metrov, ti pri glisiranju to nič ne pomaga, ker se ji ne moreš izognit.
Hm. To je pri ~20kn ~ 4 sekunde. Zdej če se v štirih sekundah ne moreš preusmerit, da ne trčiš v neko oviro v vodi, pol ni ne v čolnu, ne v opremi problem.
Ponoči ni nč bolj nevarno glisirat kot podnevi če je čoln opremljen za nočno plovbo in vidiš vse tako kot podnevi. Zato so kritični čolni vsi opremljeni s temi sistemi in glisirajo dan in noč vsak dan in vsako noč v letu brez problemov.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
AEgir napisal/-a:pinosat napisal/-a:1stofficer napisal/-a: Pa oči na pecljih in smiselna hitrost
Se strinjam, glisiranje ponoči, pa tudi če imaš boga in svašta na čolnu, je prenevarno, sploh za take male čolne kot jih imamo nekateri. Če zagledaš hlod ali večjo oviro na 30-40 metrov, ti pri glisiranju to nič ne pomaga, ker se ji ne moreš izognit.
Hm. To je pri ~20kn ~ 4 sekunde. Zdej če se v štirih sekundah ne moreš preusmerit, da ne trčiš v neko oviro v vodi, pol ni ne v čolnu, ne v opremi problem.
Ponoči ni nč bolj nevarno glisirat kot podnevi če je čoln opremljen za nočno plovbo in vidiš vse tako kot podnevi. Zato so kritični čolni vsi opremljeni s temi sistemi in glisirajo dan in noč vsak dan in vsako noč v letu brez problemov.
Kaj pa vem, pred leti sem ta tram zgrešil za malo, hvalabogu ni bilo čisto na mojem kurzu, sredi dneva, na poti na Korčulo ... no, kakorkoli, ne bi se kar tako zanašal na vso opremo, če glisiraš v totalni temi. Ko to dobiš na svoj kurz, je 3,4 sekunde zelo malo, poleg tega, vsaka zadeva v vodi te preseneti, dvomim, da imaš prav, da se to da kar tako izognit. To je bil 2,5 metrski tram, še kar dosti ga je bilo pod vodo ..poto. piš se, pa sploh ne veš, zakaj. Če v to pri 20 kn butneš z veliko jahto, verjetno preživi brez problemov, z našimi 6 pa malo metrskimi čolni se potopiš, pa sploh ne veš, zakaj. Saj pravim, ni problem miljo, dve, ker lahko greš počasi, da bi pa še enkrat plul 10 milj z glisiranjem v totalni temi, pa nikoli več.
Tak hlod lahko nabašeš tudi sredi belega dne če imaš smolo, se ga pa vidi tudi ponoči z navadnim reflektorjem.
Manjši SAR čolni niso nič kaj bistveno večji od 7m in ravno tako mu ni mačji kašelj takle hlod nabasat, pa se vozijo cele noči.
Sej je car lepo napisal, moraš videt kako to zgleda pol pa veš kako deluje, na pamet sem bil tudi jaz ekstremno proti električnim biciklom. Pol sem probal sem pa v enem tednu nabavil enega zase pa enega za ženo. Pač nisem vedel, sem mislil da vem.
Ravno danes sem dal zadevo skupaj z dvema monitorčkoma in vse kot bo in je super. Mislim, da bo na čolnu vrhunsko. Je pa se mi zdi nekolk slabša slika ker imam bnc->vga vmesnike. Morm dobro stestirat še nastavitve, to mešetarjenje z resolucijo mi ni všeč. Morda bom kupil bnc monitorje.

Manjši SAR čolni niso nič kaj bistveno večji od 7m in ravno tako mu ni mačji kašelj takle hlod nabasat, pa se vozijo cele noči.
Sej je car lepo napisal, moraš videt kako to zgleda pol pa veš kako deluje, na pamet sem bil tudi jaz ekstremno proti električnim biciklom. Pol sem probal sem pa v enem tednu nabavil enega zase pa enega za ženo. Pač nisem vedel, sem mislil da vem.
Ravno danes sem dal zadevo skupaj z dvema monitorčkoma in vse kot bo in je super. Mislim, da bo na čolnu vrhunsko. Je pa se mi zdi nekolk slabša slika ker imam bnc->vga vmesnike. Morm dobro stestirat še nastavitve, to mešetarjenje z resolucijo mi ni všeč. Morda bom kupil bnc monitorje.

Ponoči še nisem videl plovila, da bi plul z reflektorjem (kot avto).
Zato obstajajo pravila nočne plovbe z vsemi navigacijskimi lučmi vred. Reflektor ne spada zraven.
Če bi te dobil SAR ali Policija, bi ti verjetno zatežili. Ne vem, predvidevam. Ker z reflektorjem "skenslaš" vse zenice in so mornarji slepi naslednjih 15-20 minut.
Ponoči se pluje v temi, brez svetlobne onesnaženosti. Tema je tvoj prijatelj, samo malo potrpežljivosti rabiš, da se je ne ustrašiš in da se oko privadi. Res!

Zato obstajajo pravila nočne plovbe z vsemi navigacijskimi lučmi vred. Reflektor ne spada zraven.
Če bi te dobil SAR ali Policija, bi ti verjetno zatežili. Ne vem, predvidevam. Ker z reflektorjem "skenslaš" vse zenice in so mornarji slepi naslednjih 15-20 minut.
Ponoči se pluje v temi, brez svetlobne onesnaženosti. Tema je tvoj prijatelj, samo malo potrpežljivosti rabiš, da se je ne ustrašiš in da se oko privadi. Res!
To vela samo če je svetlo od lune, če je čista tema jaz ne vidim nič.
Zaradi tega, da bom lahko med vožnjo svetil po mili volji, bom verjetno zmontiral še dva močna reflektorja valovne dolžine 940nm. To so taki, kot so na tankih in vojaških vozilih. Nevidni.
Zaradi tega, da bom lahko med vožnjo svetil po mili volji, bom verjetno zmontiral še dva močna reflektorja valovne dolžine 940nm. To so taki, kot so na tankih in vojaških vozilih. Nevidni.
To vse boš dal na Rio-ta ali si že menjal ??

Otom potom.
AEgir napisal/-a:To vela samo če je svetlo od lune, če je čista tema jaz ne vidim nič.
Delim tvoje navdušenje nad tehnologijo. Veliko ponuja.
Med plovbo z reflektorjem je nevarnost ta, da ne boš videl navigacijskih luči bark, ki bi s tabo mogoče plule v collision kursu. Je pa res, da se te bodo na daleč izogibale glede na to da boš odlično osvetljen

Za iskanje boje v zalivu ali osvetljevanje ob kakšnem pomolu pa je itak ok, da si pomagamo z raznoraznimi reflektor-čki.
940nm ni v vidnem spektru in je z očmi čist 0 svetlobe. Svetlo je samo skozi vizualno kamero, ki nima ir filtra ( večina kamer ga ima), z očmi vidš normalno temo in lučke drugih, oni ne vidijo nič.
Takle reflektor.

Ja men je tehnika zabavna reč sploh te zadeve, ki so ble do predvčerišnem izključno vojaške in off limits.
Takle reflektor.

Ja men je tehnika zabavna reč sploh te zadeve, ki so ble do predvčerišnem izključno vojaške in off limits.
A ok, to je pa druga pesem (zanimiva). Sicer display verjetno nekaj svetlobe oddaja, tako kot plotter npr.?
Upam, da kmalu stestiraš in poročaš, kako se sistem obnese v morjeplovstvu.
Upam, da kmalu stestiraš in poročaš, kako se sistem obnese v morjeplovstvu.
- 1stofficer
- Admiral
Marchi napisal/-a:AEgir napisal/-a:To vela samo če je svetlo od lune, če je čista tema jaz ne vidim nič.
Delim tvoje navdušenje nad tehnologijo. Veliko ponuja.
Med plovbo z reflektorjem je nevarnost ta, da ne boš videl navigacijskih luči bark, ki bi s tabo mogoče plule v collision kursu. Je pa res, da se te bodo na daleč izogibale glede na to da boš odlično osvetljen![]()
Za iskanje boje v zalivu ali osvetljevanje ob kakšnem pomolu pa je itak ok, da si pomagamo z raznoraznimi reflektor-čki.
Po slovenski in mednarodni zakonodaji plovba z reflektorji ponoci ni dovoljena. Predpisane so navigacijske luci, ki dolocajo plovilo, na osnovi katerih lahko ostali tudi ocenijo dolzino, tip plovila in smer gibanja, kar je smiselno. Reflektor to zgodbo namreč podre
@1st Officer.
Sem tudi jaz spregledal tale podatek oz. dejstvo, da ni vidnega svetlobnega snopa. Aegir je korak pred vsemi. Tajni agent
Sem tudi jaz spregledal tale podatek oz. dejstvo, da ni vidnega svetlobnega snopa. Aegir je korak pred vsemi. Tajni agent

AEgir napisal/-a:940nm ni v vidnem spektru in je z očmi čist 0 svetlobe. Svetlo je samo skozi vizualno kamero, ki nima ir filtra ( večina kamer ga ima), z očmi vidš normalno temo in lučke drugih, oni ne vidijo nič.
Takle reflektor.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov