SLANIKI

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4649
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Feb 21, 2014 18:54

Marchi napisal/-a:Koliko je rok trajanja takih inčunov, približno? Se pravi nasoljenih in kasneje vloženih v olje.

Marchi, jaz jih imam shranjene v kleti na temp. cca 16 c celo leto.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6954
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Feb 21, 2014 19:02

Kakšen recept za konzumiranje slanikov, bi tudi prav prišel.
Zelo so mi ljubi na kruhu ali pici, z dodatkom olivnega olja.
Mogoče kot dodatek h kakšni mediteranski omaki za testenine ali kaj podobnega?

Slika
Klemen M
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 83
Pridružen: Če Jan 19, 2012 20:06

OdgovorNapisal/-a Klemen M » Pe Feb 21, 2014 21:45

Meni najboljši primer konzumacije:

Raztegneš jih po krožniku v rožo.Na sredino naložiš kapre preliješ z olivnim oljem in kavsino, vzameš bel kruh in točaj.
Kdor ima rad čebulo tudi paše na tanko narezana poleg kaper.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2735
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Feb 21, 2014 22:17

Pomoje zraven najbolj paše.....
Slika
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Klemen M
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 83
Pridružen: Če Jan 19, 2012 20:06

OdgovorNapisal/-a Klemen M » So Feb 22, 2014 12:24

Meni osebno bolj belo vino :D
Vse je pa stvar okusa o okusih se pa ne razpravlja :lol:
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4649
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Feb 22, 2014 14:00

Ker bo kmalu pust so odlične tudi miške z sardoni, v maso za miške vmešamo narezane slane sardone in ocvremo na olju, če jih pojemo preveč :lol: nato sledi žeja, ki pa si itak vsak pomaga kakor zna, pivo ali vino :) voda pa ne paše zraven :lol:
Slika
Uporabniški avatar
Izolanka
Praporščak
Prispevkov: 31
Pridružen: Po Mar 04, 2013 13:11

OdgovorNapisal/-a Izolanka » So Feb 22, 2014 14:56

Marjan Tomki napisal/-a:Alesjo sam, in je že napisal, da jih lahko tudi naredi še za koga.


Hvala za info, sem to debato očitno zamudila... :oops:

Alesjo očitno ne ustvarja svojih mojstrovin samo na svojem kaminu :lol:
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 2530
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Feb 23, 2014 00:29

Pa še na to je treba paziti, da jih delaš v hladnih mesecih, in imaš vse skupaj v kleti na hladnem, sicer se ti zgodi tole.
__________________
lp
motorni
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral
Prispevkov: 1091
Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Feb 23, 2014 12:25

http://www.zadarskilist.hr/clanci/12052 ... a-soljenje

Bo moralo držat', hlad gor ali dol.... So čez zimo shujšale Slika

Enkrat sem se podala v avanturo "Slane sardele" in to novembra.
Po moju logiki bi morale biti nadfine, glede na to, da so se zredile za zimo.
Napaka. Imele so težak okus po ribjem olju.
Kapitan jih je pojedel, ampak samo zato, ker mu je okus ribjega olja všeč.

Če vprašaš jadranske obmorce, ti bodo povedali, da lahko soliš vsako ribo, ob vsakem času.
Pa se znajdi!
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Feb 23, 2014 14:46

slaniki gor dol, moram pohvalit od kapitanove žene kuhinjo.
sploh če se le ta zgodi v Grčiji :D
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral
Prispevkov: 1091
Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Feb 23, 2014 15:02

al napisal/-a:slaniki gor dol, moram pohvalit od kapitanove žene kuhinjo.
sploh če se le ta zgodi v Grčiji :D


In letos?
Prideta na večerjo? Slika

Spet sva out iz teme. :roll: :lol:
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Feb 23, 2014 15:17

itak!

8)

Preveza?
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral
Prispevkov: 1091
Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Feb 23, 2014 17:21

Preveze be it!
Bavarko
Admiral
Prispevkov: 728
Pridružen: Ne Maj 01, 2011 18:46

Re: SLANIKI

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Če Feb 09, 2023 13:55

Da povlečem staro temo iz naftalina.
Pred približno 10-timi leti sem dobil zvrhano kišto sardonov, jih vložil v sol in po 3 mesecih so bili fenomenalni.
S tem se nisem ukvarjal vse do lani oktobra, ko sem ponovil zgodbo.
Problem je, ker so tokrat sardoni ostali precej čvrsti, so dobri, ampak se ne stopijo v ustih kot so se tisti pred 10-timi leti.
Razlika v postopku je bila samo ta, da sem tokrat sardonom odstranil glave s škrgami in drobovino, ki se ob potegu izvleče.
Vprašal sem nekaj lokalnih ribičev in vsak je imel svoj razlog:
-Nebi smel odstranit drobovine, not so neki encimi, ki pomagajo pri zorjenju v soli.
-Dobil si stare sardone.
-Hvrvaški ribiči stresejo na plavo ribo, takoj ko jo prestavijo v veliko posodo, konzervans kalijev metabisulfit, da riba ostane dlje sveža.

Vprašam še tu, bi kdo vedel kaj bi lahok bil razlog?
Uporabniški avatar
igorb
Admiral
Prispevkov: 1164
Pridružen: To Dec 07, 2010 17:43

Re: SLANIKI

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Feb 12, 2023 20:23

mogoče v odstranitvi drobovine,severnjaki dajo ribo čez noč v zmes ki je sestavljena iz dela sladkorja in dveh delov soli,tako fermentirana riba je odlična

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti