TRAVARICA

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

TRAVARICA

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Jun 29, 2012 11:59

O travarici kroži veliko receptov. Od takih, da vzameš katerokoli žganje in daš zraven trave, pustiš en mesec in to je to.
Prava travarica je KUHANA. Kuhajo se tropine, še bolj razkošno pa je z vinom. Sam sem jo pred kratkim naredil tako, kot mora biti:
Nabavil sem vino, ga vlil v kotel, na to položil trave in kuhal.
1. Žajbelj
2. Rožmarin
3. Koromač
4. Rutica
5. Gorski vrednik ( trava iva)
6. Smrič (brin)
7. Menta
8. Peščeni smilj
9. Pelin
10. Janež
11. Kraški šetraj (vrijesak)
12. Šentjanževka (gospina trava)

Sedaj sedim lepo zunaj, v senci in jo poskušam. Dobra je.
bostjan9
Admiral
Prispevkov: 1341
Pridružen: Sr Feb 04, 2009 20:28

travarica

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Pe Jun 29, 2012 12:22

Po čem je liter?

b9
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Jun 29, 2012 13:51

Žal, je nimam toliko, da bi jo prodajal. Mogoče v naslednji rundi. Ti jo bom pa z veseljem ponudil, če se kdaj srečava!

Lep pozdrav!
mornarcek
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 84
Pridružen: Če Maj 31, 2007 15:57
Kraj: Gorenjska-Dalmacija

OdgovorNapisal/-a mornarcek » Sr Jul 04, 2012 10:24

po mojem manjka še mirta in rožič.
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Sr Jul 04, 2012 11:55

Op. p.: Glej prvi stavek, ki sem ga napisal.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 04, 2012 16:47

mornarcek napisal/-a:po mojem manjka še mirta in rožič.

Bodi dober in nam napiši še svojo različico recepta - z mirto in rožičem vred.
Potem lahko pivci o priliki priredijo tudi primerjalno degustacijo :lol: :lol: :lol:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Prispevkov: 778
Pridružen: To Avg 16, 2011 13:39
Kraj: Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a pinosat » Če Jul 12, 2012 19:30

Škoda, da ste v Jakobskem Dolu večinoma prešaltali na Siol, če ne bi ob priliki, če komu crkne antenski sistem, prišel na probo, samo zdaj sem bolj redko v Jakobu :wink:

Primož
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Jul 13, 2012 08:03

Ti samo pridi, da ne bom samo jaz hvalil moje travarice. Saj me ni težko najt. Če v Jakobu vprašaš, kje je PeterV, ti bo vsak znal povedat (skoraj vsak).
Roman 1
Admiral
Prispevkov: 2017
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Jul 13, 2012 14:40

Peter, kakšne trave daš v vino(suhe ali frišne)? Pri nas običajno kuhamo žganje pozimi, zato frišne odpadejo. Kakšna je količina teh trav v odnosu do vina (recimo na 50l vina koliko zelišč gre zdraven). Z kuhanjem, pa si verjetno mislil žganjekuho oziroma destilacijo?
Lp Roman
Če dobim dober in preverjen recept, morda skuham en kotel drugo leto.
mirno morje
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Pe Jul 13, 2012 16:01

Roman, tudi mi ponavadi žganjarimo pozimi tako, da trave so lahko suhe, na 50 l vina lahko daš eno dlan vsake rastline. Brinovih jagod pa polovico posodice začimb od Maestra, kjer piše, da jih je 28g.
Naj ti dobro uspe.
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4827
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: TRAVARICA

OdgovorNapisal/-a kocka » To Nov 01, 2022 17:13

A to daješ v prekuho Al že prvo rundo v vino Oz. tropine?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 3289
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: TRAVARICA

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Nov 03, 2022 07:53

kocka napisal/-a:A to daješ v prekuho Al že prvo rundo v vino Oz. tropine?

10 let stara objava
Gartner
Kontraadmiral
Prispevkov: 258
Pridružen: So Sep 07, 2013 17:51

Re: TRAVARICA

OdgovorNapisal/-a Gartner » Če Nov 03, 2022 11:46

to pa je spomin za 10 let nazaj :shock:
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4407
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: TRAVARICA

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Nov 04, 2022 20:22

Ampak vseeno bi bil z kuhanjem žajbla in pelina, ter šentjanževke malce previden, da tega ni preveč not.
Prvi in drugi znata biti "zanimiva" zaradi tujona, ki te lahko totalno odbije (Van Gogh si je z njegovo pomočjo odrezal uhelj.), druga pa zna vplivat na psiho. Ne da te zadane, lahko te spremeni kot antidepresivi, ampak nekontrolirano.
Vse te rastline sprostijo največ učinkovin z pomočjo čim močnejšega alkohola, šentjanževka tudi v vročo vodo-čaj.
Morda je še kaka od naptetih rastlin za v rubriko "previdno".

Pelin in velikokrat še žajbelj sta v absintu. Pelin je tudi v pelinkovcu, a ga navadno ni toliko, da bi te utrgalo. Verjetno nihče ne bo dovolj pretiraval z njima, da ga poči, ampak šentjanževke je pa hitro dovolj, če jo redno srkaš.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti