TRAVARICA
Moderatorji: moderator2, moderator
TRAVARICA
O travarici kroži veliko receptov. Od takih, da vzameš katerokoli žganje in daš zraven trave, pustiš en mesec in to je to.
Prava travarica je KUHANA. Kuhajo se tropine, še bolj razkošno pa je z vinom. Sam sem jo pred kratkim naredil tako, kot mora biti:
Nabavil sem vino, ga vlil v kotel, na to položil trave in kuhal.
1. Žajbelj
2. Rožmarin
3. Koromač
4. Rutica
5. Gorski vrednik ( trava iva)
6. Smrič (brin)
7. Menta
8. Peščeni smilj
9. Pelin
10. Janež
11. Kraški šetraj (vrijesak)
12. Šentjanževka (gospina trava)
Sedaj sedim lepo zunaj, v senci in jo poskušam. Dobra je.
Prava travarica je KUHANA. Kuhajo se tropine, še bolj razkošno pa je z vinom. Sam sem jo pred kratkim naredil tako, kot mora biti:
Nabavil sem vino, ga vlil v kotel, na to položil trave in kuhal.
1. Žajbelj
2. Rožmarin
3. Koromač
4. Rutica
5. Gorski vrednik ( trava iva)
6. Smrič (brin)
7. Menta
8. Peščeni smilj
9. Pelin
10. Janež
11. Kraški šetraj (vrijesak)
12. Šentjanževka (gospina trava)
Sedaj sedim lepo zunaj, v senci in jo poskušam. Dobra je.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Prispevkov: 6224
- Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
- Kraj: Ljubljana
mornarcek napisal/-a:po mojem manjka še mirta in rožič.
Bodi dober in nam napiši še svojo različico recepta - z mirto in rožičem vred.
Potem lahko pivci o priliki priredijo tudi primerjalno degustacijo
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Peter, kakšne trave daš v vino(suhe ali frišne)? Pri nas običajno kuhamo žganje pozimi, zato frišne odpadejo. Kakšna je količina teh trav v odnosu do vina (recimo na 50l vina koliko zelišč gre zdraven). Z kuhanjem, pa si verjetno mislil žganjekuho oziroma destilacijo?
Lp Roman
Če dobim dober in preverjen recept, morda skuham en kotel drugo leto.
Lp Roman
Če dobim dober in preverjen recept, morda skuham en kotel drugo leto.
mirno morje
Re: TRAVARICA
A to daješ v prekuho Al že prvo rundo v vino Oz. tropine?
Re: TRAVARICA
kocka napisal/-a:A to daješ v prekuho Al že prvo rundo v vino Oz. tropine?
10 let stara objava
Re: TRAVARICA
to pa je spomin za 10 let nazaj
Re: TRAVARICA
Ampak vseeno bi bil z kuhanjem žajbla in pelina, ter šentjanževke malce previden, da tega ni preveč not.
Prvi in drugi znata biti "zanimiva" zaradi tujona, ki te lahko totalno odbije (Van Gogh si je z njegovo pomočjo odrezal uhelj.), druga pa zna vplivat na psiho. Ne da te zadane, lahko te spremeni kot antidepresivi, ampak nekontrolirano.
Vse te rastline sprostijo največ učinkovin z pomočjo čim močnejšega alkohola, šentjanževka tudi v vročo vodo-čaj.
Morda je še kaka od naptetih rastlin za v rubriko "previdno".
Pelin in velikokrat še žajbelj sta v absintu. Pelin je tudi v pelinkovcu, a ga navadno ni toliko, da bi te utrgalo. Verjetno nihče ne bo dovolj pretiraval z njima, da ga poči, ampak šentjanževke je pa hitro dovolj, če jo redno srkaš.
Prvi in drugi znata biti "zanimiva" zaradi tujona, ki te lahko totalno odbije (Van Gogh si je z njegovo pomočjo odrezal uhelj.), druga pa zna vplivat na psiho. Ne da te zadane, lahko te spremeni kot antidepresivi, ampak nekontrolirano.
Vse te rastline sprostijo največ učinkovin z pomočjo čim močnejšega alkohola, šentjanževka tudi v vročo vodo-čaj.
Morda je še kaka od naptetih rastlin za v rubriko "previdno".
Pelin in velikokrat še žajbelj sta v absintu. Pelin je tudi v pelinkovcu, a ga navadno ni toliko, da bi te utrgalo. Verjetno nihče ne bo dovolj pretiraval z njima, da ga poči, ampak šentjanževke je pa hitro dovolj, če jo redno srkaš.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti