Pokaži svojo pico, kruh in ostalo iz ladijske pečice, pizza
Moderatorji: moderator2, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Prispevkov: 5112
- Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Pokaži svojo pico, kruh in ostalo iz ladijske pečice, pizza
V ladijski pečici smo zelo poredko pekli saj uspeh ni bil nikoli zagotovljen. Večinoma se je jed spodaj prižgala, zgoraj pa še ni bila pečena. Peka kruha ali pice pa je bila skoraj nemogoča, dokler nisem predelal pečice in dosegel rezultate kot jih vidite v nadaljevanju.
Upam,da tudi ostali pokažete svoje mojstrovine spečene v ladijski pečici.
Najprej sem zmesil testo in ga pregnetel
Najpomembnejša skrivnost predelave se skriva tukaj. Na spodnjo rešetko sem pritrdil kos inoxa, ki skrbi za to, da se toplota namesto direktno navzgor preusmeri bolj ob stran. Obenem prepreči, da bi ogenj direktno segreval posodo. Velikost te pločevine mora biti takšna, da je od zadnje stene odmaknjen najmanj 1cm, ostale dimenzije pa vidite iz slike. Da sem dosegel malo močnejši ogenj sem z bakreno žičko, ki sem jo potegnil iz navadnega licy kabla in purol pasto spoliral dizo in jo s tem rahlo povečal.
Izdelal sem inox pladenj po meri pečice, ki mi zelo prav pride, kadar imam na barki veliko lačno družbo. Tukaj pa sem jo uporabil za podstavek pladnja za pico.
V pladenj nalijem dober centimeter vode. Več ni potrebno.
Pustim, da se pečica čimbolj segreje in medtem pripravim pico.
Detalje okoli pice itak poznate vsi, zato se bom tu raje učil od ostalih.
Pladenj s pripravljeno pico postavim na nogice, ki ste jih videli nataknjene na rob spodnjega pladnja. Med zgornjim in spodnjim pladnjem je kakšen centimeter prostora, da se temperatura enakomerno porazdeli. S tem ko sem pladenj dvignil pod vrh, sem dosegel, da se je pica lepo spekla tudi od zgoraj pa čeprav nimam dodatnega gorilnika. Moram reči, da niti zgornji gorilnik ne bi dosti pomagal, saj je pri večini pečic potrebno imeti ob prižganem grilu priprta vratica, obenem pa ne smeta biti vključena oba gorilnika (spodaj in zgoraj) hkrati.
Prva pečena pica. Nisem si je upal preveč dolgo peči, ker nisem vedel kakšna je spodaj. Strah je bil odveč, saj bi se lahko ne da bi se zažgala še malce pekla.
In druga pica. Ta je že boljša in moram reči, da mi je rezultat dal zagona za naslednje ladijske peke.
Pica je bila tako dobra, da je nisem imel prej časa slikati še od spodaj. Zadnji hip jo slikam
No sedaj pa pokaži še ti svojo.... pico
LP NT
Upam,da tudi ostali pokažete svoje mojstrovine spečene v ladijski pečici.
Najprej sem zmesil testo in ga pregnetel
Najpomembnejša skrivnost predelave se skriva tukaj. Na spodnjo rešetko sem pritrdil kos inoxa, ki skrbi za to, da se toplota namesto direktno navzgor preusmeri bolj ob stran. Obenem prepreči, da bi ogenj direktno segreval posodo. Velikost te pločevine mora biti takšna, da je od zadnje stene odmaknjen najmanj 1cm, ostale dimenzije pa vidite iz slike. Da sem dosegel malo močnejši ogenj sem z bakreno žičko, ki sem jo potegnil iz navadnega licy kabla in purol pasto spoliral dizo in jo s tem rahlo povečal.
Izdelal sem inox pladenj po meri pečice, ki mi zelo prav pride, kadar imam na barki veliko lačno družbo. Tukaj pa sem jo uporabil za podstavek pladnja za pico.
V pladenj nalijem dober centimeter vode. Več ni potrebno.
Pustim, da se pečica čimbolj segreje in medtem pripravim pico.
Detalje okoli pice itak poznate vsi, zato se bom tu raje učil od ostalih.
Pladenj s pripravljeno pico postavim na nogice, ki ste jih videli nataknjene na rob spodnjega pladnja. Med zgornjim in spodnjim pladnjem je kakšen centimeter prostora, da se temperatura enakomerno porazdeli. S tem ko sem pladenj dvignil pod vrh, sem dosegel, da se je pica lepo spekla tudi od zgoraj pa čeprav nimam dodatnega gorilnika. Moram reči, da niti zgornji gorilnik ne bi dosti pomagal, saj je pri večini pečic potrebno imeti ob prižganem grilu priprta vratica, obenem pa ne smeta biti vključena oba gorilnika (spodaj in zgoraj) hkrati.
Prva pečena pica. Nisem si je upal preveč dolgo peči, ker nisem vedel kakšna je spodaj. Strah je bil odveč, saj bi se lahko ne da bi se zažgala še malce pekla.
In druga pica. Ta je že boljša in moram reči, da mi je rezultat dal zagona za naslednje ladijske peke.
Pica je bila tako dobra, da je nisem imel prej časa slikati še od spodaj. Zadnji hip jo slikam
No sedaj pa pokaži še ti svojo.... pico
LP NT
Mljask NT. Bravo za tale pizza kurs. Se pa sprašujem, zakaj so tiste okrogle odprtine v dvojnem dnu pečice. Mogoče ne bi bilo napak tja naliti malo vode, da bi sopara naredila svoje.
Jaz sem že pred časom sprobal pečico s kalamari-pojedino, ki je odlično uspela. Edino priporočam, da pečico prižgete takoj, ko vam zakruli v želodcu, saj rabi kar nekaj časa, da se ogreje na delavno temperaturo.
Pekač sem vstavil na sredino pečice in ni bilo težav s pregrevanjem dna.
Še recept:
Pekač premažeš z olivnim oljem in koščkom masla. Prva plast je na kolobarje narezan por, druga plast pa mešano, napol kuhan krompir in narezani kalamari ali hobotnica ipd. Vse skupaj začinim s poprom in celim česnom, paradižnikom ali drugimi začimbami in zelenjavo, ki je na razpolago. Po želji seveda.
Ko je pečeno, še malo dosolim in pokapam z olivnim oljem in okrasim z limono, ki ima tudi svojo funkcijo.
Zraven, na fotki, domači radič v solati in tekočine po želji. Meni tu zraven najbolj sede malvazija, traminec, renski rizling, briška rebula ali kaj podobnega. Samo ti maštaj! Na fotki pa verjeli ali ne, pijeva s kolegom njegov domači Čateški cviček.
Dober tek!
Jaz sem že pred časom sprobal pečico s kalamari-pojedino, ki je odlično uspela. Edino priporočam, da pečico prižgete takoj, ko vam zakruli v želodcu, saj rabi kar nekaj časa, da se ogreje na delavno temperaturo.
Pekač sem vstavil na sredino pečice in ni bilo težav s pregrevanjem dna.
Še recept:
Pekač premažeš z olivnim oljem in koščkom masla. Prva plast je na kolobarje narezan por, druga plast pa mešano, napol kuhan krompir in narezani kalamari ali hobotnica ipd. Vse skupaj začinim s poprom in celim česnom, paradižnikom ali drugimi začimbami in zelenjavo, ki je na razpolago. Po želji seveda.
Ko je pečeno, še malo dosolim in pokapam z olivnim oljem in okrasim z limono, ki ima tudi svojo funkcijo.
Zraven, na fotki, domači radič v solati in tekočine po želji. Meni tu zraven najbolj sede malvazija, traminec, renski rizling, briška rebula ali kaj podobnega. Samo ti maštaj! Na fotki pa verjeli ali ne, pijeva s kolegom njegov domači Čateški cviček.
Dober tek!
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Mar 20, 2012 21:55, skupaj popravljeno 2 krat.
- Nikola T.
- Admiral
- Prispevkov: 5112
- Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
StaneC me je prosil, da prilepim slike Stane naj pa še kaj napiše.
Živjo!
Saj veš, ne trudim se preveč, da bi osvojil nalaganje slik na Morjeplovca, raje po bolj enostavni liniji. Če se ti zdi pa objavi našega picopeka in našo pico v zalivu na južni strani Ilovika,na moškem plovu od Pule okoli Ilovika do Lošinja in nazaj.
l.p. Stane
Mojster riše na platno ...pardon testo.
Mhmmm.
"Ali jo naj dam na mizo ali na steno?", tako je lepa naša slika... pardon pica.
Komentar dodal NT
StaneC napiši svojega in ga umestim, pa še kaj dodaj.
LP NT
Živjo!
Saj veš, ne trudim se preveč, da bi osvojil nalaganje slik na Morjeplovca, raje po bolj enostavni liniji. Če se ti zdi pa objavi našega picopeka in našo pico v zalivu na južni strani Ilovika,na moškem plovu od Pule okoli Ilovika do Lošinja in nazaj.
l.p. Stane
Mojster riše na platno ...pardon testo.
Mhmmm.
"Ali jo naj dam na mizo ali na steno?", tako je lepa naša slika... pardon pica.
Komentar dodal NT
StaneC napiši svojega in ga umestim, pa še kaj dodaj.
LP NT
- Nikola T.
- Admiral
- Prispevkov: 5112
- Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Marchi napisal/-a:....Se pa sprašujem, zakaj so tiste okrogle odprtine v dvojnem dnu pečice.
...Pekač sem vstavil na sredino pečice in ni bilo težav s pregrevanjem dna.
Marchi odlične mediteranske sestavine. Moram probat.
- Tisto je dovod zraka in ne drži vode.
- Tudi jaz sem sprobaval vse živo, samo sira mi pa ni nikoli zapeklo kot bi želel, saj je bila pica prej od spodaj zažgana kot zgoraj zapečena, pa tudi, če jo daš na sredino ali bolj pod vrh. Marchi poskusi samo dodati v pečico tisti pleh spodaj pa boš videl, da bo sirček bolj zapečen. Nekako je treba doseči višjo temperaturo od zgoraj. Če sem uporabil originalni pladenj (kot je na tvojih slikah) mi tudi ni zapeklo, ker ima pladenj levo in desno samo nekaj majhnih lukenj kar ne zadostuje, da bi se bistveno povišala temperatura pod vrhom.
LP NT
Tale naša pica je bila fenomenalna! Večkrat smo se malo heceli,da pa bi morda še pico spekli na barki,saj imamo vse pogoje.Pa ni bilo nikoli pravega posluha s strani žene.
Jeseni lanskega leta pa smo imeli nekajdnevni moški plov in na predlog,da bomo pekli tudi pico,je bilo veliko navdušenje,saj jesti svežo pico nekje v divjini za nekatere, ni vsak dan.
Imeli smo že narejeno pakirano testo,samo še malo obloge,pa je bila na mizi.
Očitno imam odlično pečico, saj se je zapekla bolje kot doma.
Na mizi pa je že čez nekaj minut ni bilo več.
Jeseni lanskega leta pa smo imeli nekajdnevni moški plov in na predlog,da bomo pekli tudi pico,je bilo veliko navdušenje,saj jesti svežo pico nekje v divjini za nekatere, ni vsak dan.
Imeli smo že narejeno pakirano testo,samo še malo obloge,pa je bila na mizi.
Očitno imam odlično pečico, saj se je zapekla bolje kot doma.
Na mizi pa je že čez nekaj minut ni bilo več.
z vetrom v laseh
- od kapitana zena
- Admiral
- Prispevkov: 1091
- Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43
Če sem si zaradi koga želela znati prilepiti fotke na forum, je bil to N.Tesla.
In zdaj, ko to znam, ga pa ni!
Moj kruh.
Na barki. Iz ladijske pečičice. Nič predelane.
Kakšen bi šele bil, če bi pečico NT v roke dobil?
In zdaj, ko to znam, ga pa ni!
Moj kruh.
Na barki. Iz ladijske pečičice. Nič predelane.
Kakšen bi šele bil, če bi pečico NT v roke dobil?
Nazadnje spremenil od kapitana zena, dne Sr Mar 05, 2014 09:41, skupaj popravljeno 1 krat.
- od kapitana zena
- Admiral
- Prispevkov: 1091
- Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta