Elektrika Bayliner 22

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

McSan
Višji praporščak

Elektrika Bayliner 22

OdgovorNapisal/-a McSan » Pe Maj 24, 2013 19:17

Ali je kdo že imel sledeč problem. Mehanik je odklopil motor mercruiser 4,3 in ga dal ven. Sedaj nimam elektrike na armaturni plošči in posledično na vseh porabnikih, ki so vezani v armaturni plošči na varovalke. Elektrika je na akumulatorjih, na porabnikih, ki niso vezani na armaturno ploščo, v armaturi pa je ni. V motor je drugače priklopljen vtikač, ki ima cca 10 žič. Ta vtikač je sedaj v zraku vendar nima elektirke. A se komu kaj sanja?
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Maj 24, 2013 19:23

A ni logicno, da je ni ce ni motorja :wink:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Maj 27, 2013 09:15

Ni povsem logično. Če je v čolnu akumulator in ima čoln npr. luči, slednje z motorjem nimajo nič.

Problem je enostavno rešljiv, vendar ne preko tipkovnice. Treba je imeti nekaj osnovnošolskega znanja o elektriki. Tokokrogi in te zadeve...
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Po Maj 27, 2013 09:22

Sej pravi, da nima na armaturki...tam je pa vse vezano preko alternatorja. Direktno z baterije je bolj malo ali nič. Drugo pa so porabniki mimo motorja. Logično je da mu noben inštrument ne deluje.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 27, 2013 09:32

Kljub odmontiranem motorju je na servisnih porabnikih še vedno dovod, tako da razsvetljava, hladilnik itd delujejo dalje. Instrumenti na motornem panelu pa definitivno ne delajo saj potrebujejo za delovanje kontakt s ključem.
Preverjanje tokokroga in uporaba voltmetra spada med osnovne zadeve. Lahko ti razložimo kako se uporablja voltmeter, drugače pa ti močno svetujem, da raje pokličeš serviserja.
LP NT
Uporabniški avatar
Primež
Štabni vodnik
Kraj: Horjul

OdgovorNapisal/-a Primež » Po Maj 27, 2013 20:24

Sem imel isti problem ko sem obnavljal moj motor med tem pa urejal tudi čoln. Na okroglem vtikaču na pinu 6 imaš rdeč/vijoličen kabel, ki ga spojiš s + klemo, poprej pa poveži med sabo vse minus kable, ki pridejo drugače privijačeni na ohišje motorja. Na ZS pošlji kontakt in ti pošljem shemo. Če pa rabiš še kakšne dele za MerCruiserja 4,3 pa tudi dobrodošel. Svojega sem lani prodal, pa je ostalo še nekaj servisnega materiala.
Naša politka je kot zmahane GEDORE. Če hočeš met mir moraš zamenat celo garnituro.

Lp, Primož
McSan
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a McSan » To Maj 28, 2013 06:49

Hvala vsem za nasvete in odgovore.
@Primež Sem predvideval nekaj takega, imaš zasebno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 17 gostov