Imam naslednji problem. Opazil sem osmozo, ki pa je samo na manjšem delu in se ne širi; slab kvadratni meter. Po moji presoji po velikosti mehurčkov sklepam, da osmoza ni prodrla globlje v laminat.
Vem za postopke sušenja, ki pa so dolgotrajni. Zato sem se odločil, da bom odstranil sloj mate, do prve plasti rovinga.
Zanima me kakšno smolo naj uporabim za popravilo/laminacijo (vinilestrsko ali epoksi). Slišal sem, da se epoksidna smola slabo veže s poliestrom in zato ni primerna za popravilo. Zanima me vaše mnenje.
Po opravljeni laminaciji bi na površino nanesel vinilestrski gelcoat in prebarval z nekaj sloji hempel high protect.
Povprašal sem kje kupiti vinilestrsko smolo, ki pa jo v večini prodajajo v večjih količinah. Pri podjetju Mirnik pa prodajajo samo epoksidno smolo.
Vesel bom vsakega vašega nasveta in mnenja glede popravila in potrebnega materijala.
Lep pozdrav
Vinilestrska vs. eposki smola
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Epoksi se dobro prime poliestra (kontra ne gre), a mislim, da je vinilester prava izbira.
Nabaviš ga lahko med drugim v:
- advanced composites AOC
- mpi Kranj
- gms
Pri vsakem od teh dobiš najmanj hobuk. Manjše količine boš težko nabavil.
Pazi, da dobro obrišeš z acetonom preden laminiraš, drugače bo slabo držalo.
Če boš delal z epoksijem vzemi okrog 350 g tkanino, če boš delal z vinilestrom pa obvezno najprej mato in nato tkanino, ter nato vedno mato med dvema plastema tkanine. Mata in tkanina morata priti gor v istem nanosu. Mata je lahko med 200 in 450 g, ni važno, le da je vmes.
Vinilesterski gel coat? Tega še nisem slišal. Najbolje, da na koncu pokitaš magari z avto kitom, ter daš čez cel sistem Hempla, ali še bolje AWLCRAFTA (Ne AWLGrip.). Slednji ponuja tudi ustrezen kit za lopatico in špric kit, ki ne pijeta vode.
Nabaviš ga lahko med drugim v:
- advanced composites AOC
- mpi Kranj
- gms
Pri vsakem od teh dobiš najmanj hobuk. Manjše količine boš težko nabavil.
Pazi, da dobro obrišeš z acetonom preden laminiraš, drugače bo slabo držalo.
Če boš delal z epoksijem vzemi okrog 350 g tkanino, če boš delal z vinilestrom pa obvezno najprej mato in nato tkanino, ter nato vedno mato med dvema plastema tkanine. Mata in tkanina morata priti gor v istem nanosu. Mata je lahko med 200 in 450 g, ni važno, le da je vmes.
Vinilesterski gel coat? Tega še nisem slišal. Najbolje, da na koncu pokitaš magari z avto kitom, ter daš čez cel sistem Hempla, ali še bolje AWLCRAFTA (Ne AWLGrip.). Slednji ponuja tudi ustrezen kit za lopatico in špric kit, ki ne pijeta vode.
Zahvaljujem se za hiter odgovor. Manjšo količino vinilestra bom res zelo težko dobil. Mogoče se bo javil kdo od članov, ki bi bil pripravljen prodati kakšan liter
. Če ne bo šlo drugače pa bom uporabil epoksi smolo (kupim jo lahko na liter pri Mirniku). Če prav razumem pa na njo ne morem kitati z navadnim avto kitom, ker je na osnovi poliestra ampak moram uporabiti epoksi kit? Prav tako moram v primeru morebitnih kasnejših popravil (če uporabim epoksi smolo) uporabiti epoksi materijale.
Bo kitanje z epoksijem zadostovalo ali je priporočljivo nanesti še gelcoat?
Kje lahko kupim izdelke od AWLCRAFTA?
Hvala
Bo kitanje z epoksijem zadostovalo ali je priporočljivo nanesti še gelcoat?
Kje lahko kupim izdelke od AWLCRAFTA?
Hvala
Kitanje z klasičnim poliester kitom ni priporočljivo, ker pije vodo. Vseeno ga kar precej mojstrov profesionalno uporablja, ko popravljajo poškodovana plovila.
Uporaba gel coata ni potrebna, če uporabiš cel sistem Hempla od epoksi primerja navzgor. Še boljši je AWLCraft. Tam lahko poleg primerja..., dobiš tudi epoksidni kit za lopatico in kit za brizganje. Ne, da bi se bolje prijel podlage, ampak vode ne pije. Žal je dražji od poliesterskega "avto" kita, zato ga "ladjedelci" ne uporabijo radi. Po pisanju sodeč nisi ravno vešč tega posla in ti premaz gel coata močno odsvetujem, ker naknadno nanašđanje ni tako enostavno kot pri delu v kalupu.
Zelo dobre eposkidne smole lahko nabaviš tudi pri ženi Morjeplovca-Primusa. Vsaj jaz se bolj zanesem na tiste, ki jih dobavlja ker lažje preverim tehnične podatke na R&G spletni strani. Epoksijev je tisoče vrst in če uporabiš napačnega, si pečen, trgovcem pa žal ne zaupam popolnoma v njihovo strokovnost in raje sam izbiram na omenjenem spletu.
Glede na to, da se verjetno pogovarjamo o podvodnem delu bi morda bilo dobro, če nabaviš epoksi, 5l mikro balonov in vsaj 1 l tiksotropnega prahu. ko boš zlaminiral zmešaš epoksi z mikro baloni in nekaj tixija, ter z tem pokitaš. Brusi se vsaj tako dobro kot avto kit in ne pije vode. Več mikro balonov in manj tixija pomeni odlično brušenje in malce bolj krhko površino, manj mikro balonov in več tixija pa obratno. Če si bolj picajzlarske sorte vržeš not še nekaj silike in ščepec bombažnih sekancev, pa dobiš prvovrsten kit, ki se ob pravem razmerju komponent lahko primerja z vsakim industrijsko pripravljenim kitom.
Čez vse to greš potem z Hemplovim sistemom in nazaj v vodo.
AWLCraft naj bi zastopali na obali, ampak kadar sem jih klical so dejali, da moram počakat, ker ravno tistega ni na zalogi in sem vedno naročil iz Hrvaške.
Izdelki so v bistvu vsi pod tržno znamko AWLGrip, vendar je slednjega nemogoče popravljat, če steče. Grip se malce manj sveti, ampak če ga zaserješ zbrusiš in spoliraš, pa se ne vidi. Grip pa ne odpušča napak.
Uporaba gel coata ni potrebna, če uporabiš cel sistem Hempla od epoksi primerja navzgor. Še boljši je AWLCraft. Tam lahko poleg primerja..., dobiš tudi epoksidni kit za lopatico in kit za brizganje. Ne, da bi se bolje prijel podlage, ampak vode ne pije. Žal je dražji od poliesterskega "avto" kita, zato ga "ladjedelci" ne uporabijo radi. Po pisanju sodeč nisi ravno vešč tega posla in ti premaz gel coata močno odsvetujem, ker naknadno nanašđanje ni tako enostavno kot pri delu v kalupu.
Zelo dobre eposkidne smole lahko nabaviš tudi pri ženi Morjeplovca-Primusa. Vsaj jaz se bolj zanesem na tiste, ki jih dobavlja ker lažje preverim tehnične podatke na R&G spletni strani. Epoksijev je tisoče vrst in če uporabiš napačnega, si pečen, trgovcem pa žal ne zaupam popolnoma v njihovo strokovnost in raje sam izbiram na omenjenem spletu.
Glede na to, da se verjetno pogovarjamo o podvodnem delu bi morda bilo dobro, če nabaviš epoksi, 5l mikro balonov in vsaj 1 l tiksotropnega prahu. ko boš zlaminiral zmešaš epoksi z mikro baloni in nekaj tixija, ter z tem pokitaš. Brusi se vsaj tako dobro kot avto kit in ne pije vode. Več mikro balonov in manj tixija pomeni odlično brušenje in malce bolj krhko površino, manj mikro balonov in več tixija pa obratno. Če si bolj picajzlarske sorte vržeš not še nekaj silike in ščepec bombažnih sekancev, pa dobiš prvovrsten kit, ki se ob pravem razmerju komponent lahko primerja z vsakim industrijsko pripravljenim kitom.
Čez vse to greš potem z Hemplovim sistemom in nazaj v vodo.
AWLCraft naj bi zastopali na obali, ampak kadar sem jih klical so dejali, da moram počakat, ker ravno tistega ni na zalogi in sem vedno naročil iz Hrvaške.
Izdelki so v bistvu vsi pod tržno znamko AWLGrip, vendar je slednjega nemogoče popravljat, če steče. Grip se malce manj sveti, ampak če ga zaserješ zbrusiš in spoliraš, pa se ne vidi. Grip pa ne odpušča napak.
@SR290:
Si kdaj študiral vpliv pigmentov na lastnosti smole? Ker načeloma, bi lahko tvoji predlagani mešanici dodal bel pigment.
Pri obnovi svojih pokrovov, sem kupil čisti črn pigment (tekoč) v trgovini z barvami in ga primešal smoli. To sem uporabili za zaključno plast pred laminiranjem zunanje estetske plasti iz ogljikove tkanine. Nisem pa imel možnosti preveriti mehanskih lastnosti. Nasvet sem dobil od nekoga, ki dela vrhunske surf deske.
Lp
Si kdaj študiral vpliv pigmentov na lastnosti smole? Ker načeloma, bi lahko tvoji predlagani mešanici dodal bel pigment.
Pri obnovi svojih pokrovov, sem kupil čisti črn pigment (tekoč) v trgovini z barvami in ga primešal smoli. To sem uporabili za zaključno plast pred laminiranjem zunanje estetske plasti iz ogljikove tkanine. Nisem pa imel možnosti preveriti mehanskih lastnosti. Nasvet sem dobil od nekoga, ki dela vrhunske surf deske.
Lp
Gorki napisal/-a:@SR290:
Ne, ampak več kot 10% naj bi precej poslabšalo mehanske lastnosti smole. Nekaj malega v zaključni sloj pod gel coatom, ali črnega v plast pod vrhnjim slojem karbona, da se ne sveti skoz je pa običajna praksa.
Kdo je na strani
Po forumu brska: MKN in 7 gostov