Črpalka za izčrpanje olja Pela PL-650

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

gregstr
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

Črpalka za izčrpanje olja Pela PL-650

OdgovorNapisal/-a gregstr » To Apr 22, 2014 20:42

Zanima me ali ima kdo izkušnje s to črpalko. Jaz sem svojo namreč uporabil enkrat in je delala bp. Vmes sem jo posodil in ko sem jo želel uporabiti nisem mogel več potegniti ročice, ker jo je vakum tako močno držal.
Ne vem kaj se je znjo dogajalo ampak ni mi preostalo drugega kot da sem jo razstavil. Vse sem pregledal in razen rahle rje v ventilu za izpust pritiska nisem ugotovil.
Ni mi jasno v čemu je problem. Mogoče kakšen nasvet solastnike črpalke?
Hvala. :roll:
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Apr 23, 2014 09:22

Vprašaj kolega, ki si mu jo posodil.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Sr Apr 23, 2014 09:41

Pravi, da jo je čistil ... verjamem, da dobro namerno ampak skratka nimam pravih informacij ... zato sprašujem. :?
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Sr Apr 23, 2014 10:52

Pri teh črpalkah je važno, da je olje v karterju segreto. Najbolje na delavno temperaturo, saj takrat olje postane kr fajn tekoče. V nasprotnem je pregosto (pretrdo) in se pač dogaja da deluje kot zamašek, ustvarja vakuum kot opisuješ.

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » Sr Apr 23, 2014 11:13

To mi je jasno.
Govorim, da mi to dela ko ne vlečem olja. Na "prazno" ... kar mi prej ni.
Zadeva ima dva ventila in ni neka znanost ampak mi ne potegne kje je problem ... :?
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Apr 23, 2014 11:43

Si zihr da ko ventil odpreš ima pretok prost? Probaj pihnt v lukno. Kaj pa če je kaka dihtnga ušla z ležišča?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Sr Apr 23, 2014 12:01

No sedaj sem poiskal tvoj tip pumpe in v navodilih piše:

Tanko cevko se potisne skozi odprtino za kontrolo nivoja olja, parkrat se potegne šipko gor in dol ( 4do 15 krat), tako da se ustvari vakuum. Tale vakuum potem samodejno vleče olje iz karterja. Ne proporoča pa se uporaba te črpalke tam, kjer pri potisku cevke v karter, pride do "lomljenja" cevke. Uni ventilček k ga omenjaš pa je zato, da če se posoda za olje napolni, obrneš ventilček in črpalka neha vlečt. Ko izprazniš posodo, pa ponovišpostopek.

Torej vakuum mora nastat in s tem bo verjetno rešen problem, samo bo mal za počakat, da vakuum naredi svoje :wink: .

lp
Še navodila, v nemškem jeziku:

Produktbeschreibung

Super stabile Ölwechsel-Pumpen für den Profi. Mit nur 4 bis 15 Hüben in Folge erzeugen sie ein so starkes Vakuum, dass das alte Öl über die Peilstaböffnung aus dem Motor gesaugt wird. Das durchsichtige Gehäuse erlaubt eine ständige Kontrolle der abgesaugten Ölmenge. Mit der automatischen Abschaltfunktion wird beim Erreichen der maximalen Auffangmenge der Saugvorgang gestoppt. Wartungsfrei. Lieferbar mit 4 oder 6,5 Liter Auffangvolumen. Inklusive Schlauchset, bestehend aus 3 Absaugschläuchen mit Ø 3/16" (4,8 mm) und Ø 1/4" (6,35 mm), zusammen gesteckt ergibt sich eine Länge von ca. 1,5 m.

Abmessungen, Höhe: ca 65 cm (6,5 Liter) / ca. 49 cm (4 Liter)
Gehäuse-Ø: ca 17,5 cm.
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
gregstr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gregstr » So Apr 26, 2014 12:38

Ne štekate :)
Uporaba pumpe mi je jasna kot beli dan.
Hvala vseeno.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Apr 26, 2014 23:43

1. Kaže da nihče, ki se je doslej oglasil - z mano vred - nima izkušenj s točno tako.
  2. Če razumem prav, si ti enostavno dobil nazaj črpalko, pri kateri ne moreš potegniti šipke, da bi povzročil podtlak, in imaš vtis da zato, ker je v posodi že toliko vakuuma, da jo ta drži in sploh ne moreš potegniti niti enkrat, kaj šele 4 do petnajstkrat.

In ti ne uspe tega spremeniti.
  3. Postavlja se mi nekaj vprašanj, ampak za to, da jih pametno postavim, bi moral videti pumpo (vsaj kak link k izdelovalcu ali na dokumentacijo - od tu ne grem iskat). Ampak grem malo logično ugibat...

Najprej sem imel vtis, da pišeš, da je podtlak v zbiralni posodi in šele potem videl, da si zadeve razdrl. Domnevam, da če si ventile razdrl, bi moral imeti zunanji zrak možnost, da napolni zbiralno posodo - torej v njej ne bi smelo biti podtlaka.

Če sem razumel prav, si razdrl tudi ventil(e). Če skušaš pri odprtem pihniti skozenj, ali zrak pride skozenj?

Kje je torej podtlak? Zadeva spominja na zračno tlačilko za kolo, ki ji nekdo zatiska izhodno cev - kar je že nekdo pred mano domneval.

Če pri razmoniranem poskušaš črpati, ali tudi vakuum drži, da ne moreš potegniti vzvoda črpalke?

Če da, se mi zdi verjetno:
    1. nekaj je narobe s črpalko za ustvarjanje podtlaka
    2. temeljito zamašena luknja med zbiralnim prostorom, kjer naj bi nastal podtlak, in črpalko, ki skrbi za to. Bi morala biti kar hudo dobro zamašena, da bi vsaj počasi ne mogel potegniti vzvoda črpalke... ampak od vsega, kar mi pade na pamet, je to dvoje najverjetneje.

Ampak če si tudi razdrl :?:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Kristijan in 16 gostov