Torej, letošnji servis je s precejšnjo zamudo, v večji meri za menoj.
Ko sem dvignil barko in je bila vsa poraščena (nazadnje je bila zunaj v 2012), sem se dokončno odločil, da grem dol s Hempla in na neki nov anti-fouling.
Odločil sem se za "težjo" pot in sicer, da poleg menjave AF, odstranim tudi prejšnji primer. Tole spodaj je "rašketa":
in takole se strga dol antifouling in primer. Gre opupno počasi, ker moraš seveda delati počasi in dokaj pazljivo, da rob ostrega rezila ne zareže v gel coat.
Po cca. dveh dneh je izgledalo nekako takole kot spodaj:
Ko je večina antifoulinga odstranjenega, se prične brušenje - vibracijska brusilka in brusilni papir z ustrezno granulacijo:
Po brušenju se površina spere z vodo in kasneje še razmasti s cunjo, namočeno v aceton. Kjer so bile kakšne poškodbe, se okolica zamaže z epoksi kitom. Nato se začnejo nanosi primerja.
Po navodilih za International Gelshield 2000, je potrebnih vsaj 5 nanosov, da je nanosa dovolj za zaščito gelcoata in s tem zmanjšanje možnosti vdora vode v laminat preko površine (osmoza). Ker nisem vedel točno koliko se ga bo porabilo, sem nabavil 3 kante, kar je na koncu zadostovalo za 6 rok - izmenjuješ modro in zeleno barvo. Na srečo sem v Trstu dobil za International primer kar 50% popust, za AF pa 40% popusta.
Na koncu še 2 roki antifoulinga - odločil sem se za International AF:
Na koncu sem se odločil še za poliranje bokov in palube. Od prispevkov Mamemicke sem vedel le to, da se ne sme začeti polirati z 3M žavbami. Pridobil sem okvirni predračun za poliranje moje barke, ki je bil kar 2.000 €. Vsi profiji so govorili tudi, da je treba barko najprej spolirati s "kamnom" in kasneje še s pasto, ki vsebuje vosek - da je to edini pravi način poliranja.
Uspelo mi je najti izvajalca, ki je prav tako izvedel poliranje s "kamnom", vendar sva se zmenila bistveno ugodneje. Tole spodaj je tisto, čemur pravijo "kamen".
Tudi kolut za poliranje je drugačen, take daljše "dlake" ima in vanje natrejo ta "kamen" in nato le s temi dlakami koluta polirajo površino. Druga runda pa seveda 3M z voskom.
Še motor mi poservisirajo v tem tednu (težave, ker ne meče ven vode) in potem se tudi zame prične preostanek sezone.