Zanima me, če Mercov MPI motor konzerviramo na enak način, kot z uplinjačem, se pravi, demontiramo zračni filter in dolijemo (kontrolirano tanek curek) olje v zračni sesalni kanal?
Kaj pa injektorji? Pripravimo nekaj mešanice in na koncu poženemo motor z mešanico, namesto z bencinom. Ali bolje pustiti injektorje pri miru?
Konzervacija MPI motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
zlatizlatko
- Kapitan korvete
konzervacija MPI
Jaz konzerviram z oljem v spreju,če je motor večji od 3.0 je dobro imeti 2 spreja na zalogi. Postopek je tak kot si ga opisal le da jaz pred tem motor segrejem na delovno temperaturo in na koncu odvijem svečke ter konzerviram cilindre in ventile.Če pa je plovilo na celini pa iz motorja in kremerjev"hladilni sistem" spustim vodo in v sistem natočim antifriz do -25 C.
Težav do sedaj ni bilo z nobenim motorjem.
Hehehe kdor maže ta vozi!!!
Težav do sedaj ni bilo z nobenim motorjem.
Hehehe kdor maže ta vozi!!!
No, da spet malce obnovimo temo.
Nimam kaj dosti izkušenj z Mercom 5.0 MPI, saj bo sedaj druga sezona.
Pri prejšnjem 4.3 z fergazerjem sem enostavno počasi, med obratovanjem, vlival (tanek curek) v sesalni kanal (zračni filter) Quicksilver motorno olje, kakšne dobre 0,5l.
Podobno sem lani jeseni napravil pri 5.0 MPI, Quicksilver sintetic, enako olje, ki je tudi v motorju. Pri dekonzervaciji ni bolo nobenega problema, motor je vžgal iz prve. Bom videl, če ne bo kakšnik težav, ko bo v vodi. Prej niti pomislil nisem, da bi lahko olje pri konzervaciji zapacalo kak senzor ali kaj podobnega.
Res pa poslušam kup variant, kako konzervirati MPI motor. Zdi se mi, da ima vsak mojster svojo kombinacijo. Od sprejev, do opisanega postopka, ali pa priprava močnejše mešanice, cev v kanto in pokurit mešanico.
Nimam pojma, kaj bi se lahko zgodilo, če vlivam olje v sesalni kanal (razen, da zabijem ventile, če bi vlil preveč naenkrat). Na tej poti kakšnih senzorjev (razen morda pretoka zraka) po moje ni.
Če napravim močnejšo mešanico, olje po mojem injektorjem ne bi smelo škodovat. Prej koristit, saj je lahko v bencinu tudi kaj vode in če ta ostane v injektorju so lahko težave hitro tu. Seveda je vprašanje, čemu vse lahko olje v mešanici po tej poti konzervacije škoduje????
Kako močna naj bo mešanica? Katero olje naj uporabim (motorno Quicksilver sintetic, kakšno dvotaktno ali je kakšno specialno olje za konzervacijo?
Tako enostavna zadeva, ampak, ko imaš čas za razmišljat, se pojavi kup vprašanj
Nimam kaj dosti izkušenj z Mercom 5.0 MPI, saj bo sedaj druga sezona.
Pri prejšnjem 4.3 z fergazerjem sem enostavno počasi, med obratovanjem, vlival (tanek curek) v sesalni kanal (zračni filter) Quicksilver motorno olje, kakšne dobre 0,5l.
Podobno sem lani jeseni napravil pri 5.0 MPI, Quicksilver sintetic, enako olje, ki je tudi v motorju. Pri dekonzervaciji ni bolo nobenega problema, motor je vžgal iz prve. Bom videl, če ne bo kakšnik težav, ko bo v vodi. Prej niti pomislil nisem, da bi lahko olje pri konzervaciji zapacalo kak senzor ali kaj podobnega.
Res pa poslušam kup variant, kako konzervirati MPI motor. Zdi se mi, da ima vsak mojster svojo kombinacijo. Od sprejev, do opisanega postopka, ali pa priprava močnejše mešanice, cev v kanto in pokurit mešanico.
Nimam pojma, kaj bi se lahko zgodilo, če vlivam olje v sesalni kanal (razen, da zabijem ventile, če bi vlil preveč naenkrat). Na tej poti kakšnih senzorjev (razen morda pretoka zraka) po moje ni.
Če napravim močnejšo mešanico, olje po mojem injektorjem ne bi smelo škodovat. Prej koristit, saj je lahko v bencinu tudi kaj vode in če ta ostane v injektorju so lahko težave hitro tu. Seveda je vprašanje, čemu vse lahko olje v mešanici po tej poti konzervacije škoduje????
Kako močna naj bo mešanica? Katero olje naj uporabim (motorno Quicksilver sintetic, kakšno dvotaktno ali je kakšno specialno olje za konzervacijo?
Tako enostavna zadeva, ampak, ko imaš čas za razmišljat, se pojavi kup vprašanj
Kot sem napisal že zgoraj, močna mešanica je za MPI motor obvezna, vprašanje je samo okrog spreja v sesalni kanal... Eni zagovarjajo tudi to, drugi pa pravijo, da tega ne smeš. Jaz sem vedno tudi dodal malo spreja, pa ni bilo nikoli problemov.
Mešanico pa narediš s kvalitetnim marine 2T oljem, ki dosega standard TCW3. Jaz vedno dam 1 liter olja in 3 litre bencina v kanto, snameš sesalno cev od goriva, priklopiš na kanto in vžgeš motor...
Mešanico pa narediš s kvalitetnim marine 2T oljem, ki dosega standard TCW3. Jaz vedno dam 1 liter olja in 3 litre bencina v kanto, snameš sesalno cev od goriva, priklopiš na kanto in vžgeš motor...
Hmmm... Po moje bi blo čisto ok tudi če bi odvil svečke, pa v vsaki cilinder kanil malo olja potem pa s pomočjo štarterja razmazal po cilindru... Ni sicer mešanca ampak glavno da se naredi masten film
LP
SS
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Za MPI mora biti mešanica, saj ta namaže črpalko goriva (obe stopnji) in pa seveda injektorje, ki jim lahko že minimalna eksidacija vzame življenje... Pri konzervaciji pa je pomembno tudi to, da celotem motor znotraj ostane masten. Se pravi vse kar se premika, ne samo bat-cilinder, temveč tudi ventil-vodilo...
LP
LP
jaz naredim po navodilih mercruiser
Navodila Mercruiser
Fogging Mixture MPI
In a 6 US gal (23 L) remote outboard fuel tank, mix:
5 US gal (19 L) regular unleaded 87 octane (90 RON) gasoline.
64 fl oz. (1.89 L) Mercury or Quicksilver Premium Plus 2-Cycle TC-W3 Outboard oil.
5 fl oz. (150 mL) Mercury or Quicksilver Fuel System Treatment and Stabilizer, OR 1 fl oz. (30 mL) Mercury or Quicksilver Fuel System Treatment and Stabilizer Concentrate.[/quote]
moja priprava po % ,če upošetvamo navodila za MPI
4 L Bencina
400 ml Quicksilver Premium Plus 2-Cycle
32 ml Quicksilver Fuel System Treatment
Navodila Mercruiser
Fogging Mixture MPI
In a 6 US gal (23 L) remote outboard fuel tank, mix:
5 US gal (19 L) regular unleaded 87 octane (90 RON) gasoline.
64 fl oz. (1.89 L) Mercury or Quicksilver Premium Plus 2-Cycle TC-W3 Outboard oil.
5 fl oz. (150 mL) Mercury or Quicksilver Fuel System Treatment and Stabilizer, OR 1 fl oz. (30 mL) Mercury or Quicksilver Fuel System Treatment and Stabilizer Concentrate.[/quote]
moja priprava po % ,če upošetvamo navodila za MPI
4 L Bencina
400 ml Quicksilver Premium Plus 2-Cycle
32 ml Quicksilver Fuel System Treatment
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti